用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 談填表策略 (#1, #38, #156, #190)
樓主: khmama
go

談填表策略 (#1, #38, #156, #190)   [複製鏈接]

回復 joehkto 的帖子

你先睇番#38, 然後係第一份學校選第一個志願, 第二份選第二志願, 第三份選第三志願. band1生最差只會派去第一間填既band2學校, 千祈唔使咁早填band2. 你先選咗頭3個志願, 跟住由第四志願開始填晒所有本區同他區band1, 目的係執雞, 最後先搵幾間band2頭學校包底就得. band1唔使填band2中或尾甚至band3, 因為唔會派到入去, 係都入咗band2頭先.

joehkto  Dear Khmama, thanks very much  發表於 12-4-21 00:25

Dear Khmama,

小兒是九龍城區Band 1 尾學生(小一至小四都是Band 2頭學生,三次呈分試後,升為Band 1 尾學生) ,請問如果我選旅港開平商會中學,程度會否太高?我驚就算抽到小朋友都會徘徊在很尾的成績,如選丘佐榮中學做第1志願,2-5志願又如何選擇? 另外,老師曾提議選陳瑞祺書院,但自己不太喜歡,請問Khmama有什麼提議?不好意思這麼多問題,謝謝!

請問沙田band 1 成績可以點填呢? 這樣填表可以嗎? 是否進取?
首選: 沙田培英(心儀)
次選: 浸信會呂明才中學
第三: 五旬節林漢光中學
4:      聖公會林裘謀中學
5:      聖公會曾肇添中學
6:      沙田官立中學
7:      沙田崇真中學
8:      沙田循道衛理中學
9:      沙田蘇浙公學
10:    聖羅撒書院
11:     聖母無玷聖心書院
12:     香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
13:     保良局胡忠中學
14:     天主教郭得勝中學

csy_ma  聽講自行沙呂好多人去報喎?將佢放第二好似浪費咗第二志願?跟住怕唔怕骨牌效應?  發表於 12-4-20 12:49

Khmama,

西貢區band 1 生, 以下既排位如何 ?

甲1, 迦密 (82)  甲2 景嶺(69)
.
(a) 乙1迦密, 乙2景嶺, 乙3王華湘(69) 乙4呂潤財(15)  乙5 慕德(48)

乙6  甲子 (67) 乙7 寶覺 (69) 乙8鄭裕彤 (18) 乙9鄭植之 (70)

回覆:MCC2011 的帖子

thanks 一於搬

muimui2005  我都係....   好亂.  發表於 12-4-23 16:51

khmama,
真係要多謝你既無私, 我小兒學校支援幾乎淨係派文件, 今日依然唔暗示小朋友既banding, 明天就要交draft比學校, 睇左咁多回應, 見到band one 既家長都咁徬徨, 有咁多選擇都咁多疑團, 因為我小兒係2c同3a邊緣人, 真係好咀喪, 落唔到手同佢揀band 3 學校, 可否賜教下官塘區2c既選擇, 如果唔好彩真係3a又可以點揀呢??? 萬分感謝!!!

k_0530_a  連學生banding 都晤提示下 , 家長點算學校 ? 是否由學校幫您地填晒D表 ? 真救命 !dizzy:  發表於 12-4-20 22:08
phoebepanpan  我同你心情完全一樣  發表於 12-4-20 13:03

Hi Khmama  
請給些意見    小女深水涉區B1
乙部: 1)上智 2) 聖母玫瑰 3) ........... 1x)同區或他區B1, 請問德雅是否放在所有B1學校後?
請多多指點  

shun282  王華湘是band 1 生的保險線, 排第三會唔會無位剩, band 2 有否考慮寶覺, 須然冇英文班, 但概覽話數學和科學是英文教, 校風可以  發表於 昨天 23:41
寶覺好像校風麻麻地呀.  所以我情願選近家的張沛松

MCC2011 發表於 12-4-20 10:43
按乙1, 乙2情況, 無理由空甲2, 甲3不填
band 2 將王華湘放 乙3, 機會很低, 反正甲2, 甲3空, 何不搬上前

我又想問... 咁甲1 填鄭植之定鄭裕彤先呢?
甲1 , 甲2 鄭植之  / 鄭裕彤
乙1鄭植之(自行已選)
2甲子年
3張沛松(但又唔太甘心. 咁早放BAND 3 在頭)

NCLmama  我都好似你咁, 唔甘心囉..  發表於 12-4-20 14:21

回復 pshpang 的帖子

可以

khmama,

如果係band 1 尾, 咁第一志願可否揀他區band 1少量學位中學, 第二志願就揀本區band 2? 請指教!

回復 phoebepanpan 的帖子

一向都聽人講寶覺的校風唔好 , 但係寶覺開的科目我又覺得好過鄭及甲.而 我亦曾同個仔去過寶覺的開放日,我見D學生幾好.我有同D老師講個吓,不是外邊所講咁差,睇他們遇什麼同學.

回復 joehkto 的帖子

如果小朋友是band 1b,這樣排ok.但如果是band 1c至band 2a踩界,我就第一陳兆民,第二全完.如果是band2a就全完,荔天

joehkto  謝謝回覆. 小兒就係band 1b. 唔該哂大家  發表於 12-4-21 00:36

回覆:142526 的帖子

開放日一定比好的一面大家睇,昨日我仔全級小六分別去不同學校體驗一整日中學生活,有同學話某間hit 中學,該班上堂氣氛好差,又有人講粗口
我仔去匯基,上堂氣氛好好

回復 TUNGLOKMOM 的帖子

其實 4-7既排名都唔弱, 只係唔想將 B2既中學放咁前, 如沒有誤會版主建議, B1學生應該將同區 B1學校放完才放 B2學校?

次選: 浸信會呂明才中學
第三: 五旬節林漢光中學
4:      聖公會林裘謀中學
5:      聖公會曾肇添中學
6:      沙田官立中學
7:      沙田崇真中學
8:      沙田循道衛理中學
9:      沙田蘇浙公學
10:    聖羅撒書院
11:     聖母無玷聖心書院
12:     香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
13:     保良局胡忠中學
14:     天主教郭得勝中學

phoebepanpan 發表於 12-4-20 13:09
我又想問... 咁甲1 填鄭植之定鄭裕彤先呢?
甲1 , 甲2 鄭植之  / 鄭裕彤
乙1鄭植之(自行已選)
上面 band 1 將王華湘放 乙3, band 2 放乙3, 機會真的很微
若果 兩鄭心儀相差不遠, 甲1肯定是 鄭植之 (9個位), 鄭裕彤 (3個位)
band 2 不要空 甲2, 甲3不填

肯定小朋友是 band 2 , 不是邊沿, 隨時變 band 3,  乙3 可以選 band 2,
若是邊沿, 隱中求勝, 甲部博, 乙1博, 乙2開始守

Dear khmama,

小兒是中西區Band 2中學生, 中西區band 2學校就只有一間, 其餘就要去香港仔或灣仔, 本人真的不知應甚填這份大抽獎, 請問能否給予一些意見????

謝謝

回復 kooku2004 的帖子

KHMAMA,

我已看完你的資料, 請問你所分的三份是否等同所有區內band 1學校的排序呢?(我的小朋友並不是讀保小,是band 1生)

我的排序如下:

甲部: 1.陳瑞芝    2.董玉娣    3. 百周年  (因你說過不可差過乙部)

乙部: 1. 陳瑞芝    2. 百周年   3. 董玉娣     (是否很冒險, 排兩間保中?  有哪兩間可取代呢???)

請問 : (band 1) 馬可賓 / 譚伯羽 / 南屯官 / 屯官 / 田家炳     的先後次序如何?

(band 2) 申亥年 / 崇真 / 宣道 / 呂祥光 /  屯門天主教    的次序又如何?

請指點指點, 謝謝你.

KooKuKooKu :pint:

我兒深水埗區小學,已轉油尖旺區,三次呈分後是B1尾,很怕他入油尖旺抽獎會跌band,又

我兒深水埗區小學,已轉油尖旺區,三次呈分後是B1尾,很怕他入油尖旺抽獎會跌band,又唔知點排,很是苦惱。
本人心儀伊中、九華、聖方濟、銘基、沙遁,是否太進取,請幚忙比啲意見,謝謝各位bk ma ma。

‹ 上一主題|下一主題