用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 外傭接送小朋友上學請注意事項!
go

外傭接送小朋友上學請注意事項! [複製鏈接]

1)外傭在他們的國家交通沒有香港咁繁忙,他們很多不懂交通路面情況,
  真的要好好教育他們,可以的話自己接送或坐校車。
2)很多外傭在接送小朋友時,經常打電話,手機不離手,怎樣尊注到小主人。(這是我親眼看見不少)
  唔好咁放心,最好跟蹤吓他們接送小朋友上學時的工作態度,好好教導他們。
如有其他親身經驗,請分享吓。
   0    0    0    0

引用:1)外傭在他們的國家交通沒有香港咁繁忙,他

原帖由 mickey.pug 於 12-04-14 發表
1)外傭在他們的國家交通沒有香港咁繁忙,他們很多不懂交通路面情況,
  真的要好好教育他們,可以的話自己 ...
外傭根本靠不住。

MamaRabbit  SORRY, AGREE!!  發表於 12-4-17 14:17
MamaRabbit    發表於 12-4-17 14:16
flopsybunnies  Agree!!!  發表於 12-4-15 00:31

回復 winnietingting 的帖子

近年外傭質數比以前差了很多,大多來香港旅遊心態,不是想賺錢,不專注工作,
以前很多是從大城市來的,但已經上岸(有錢),大城市的都不來香港,都去加拿大,所以現在多數由鄉下來的。

感恩,我家的姐姐都還OK,但我都是選擇搭校車。其實無論遠近,始終搭校車安全D,校車的保母都好好。

回復 BabyGcc 的帖子

應該還有一些很好的外傭。

其他補救方法,可否在他們來港後給他們筆試由政府部門控制,
筆試內容包括交通路面情況常識、對照顧小孩常識。

與其靠姐姐,不如教好小朋友安全意識

回復 marcuscyrus 的帖子

對的這是其中一個好方法。早前拐子佬事件,學校和家長都立刻行動,教導小朋友。
但幼稚園小朋友年紀太細不能自已上學,都需要有大人陪同。

mickey.pug 發表於 12-4-14 23:04

對的這是其中一個好方法。早前拐子佬事件,學校和家長都立刻行動,教導小朋友。
其實外傭的安全意識真係好薄弱的
所以也同時要教孩子安全意識
也要他做監察的角色
我自己習慣將事情講到嚴重萬倍比工人聽,我覺得係咁易講佢地聽佢地會唔理

LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-4-16 13:55

把事件嚴重化對他們來說是有效的,因為大部分左耳入右耳出。

其實「馬路如虎口」和「拐子佬事件」同樣嚴重,不可以輕視。

唔好隨便將交通意外情緒化地歸咎外傭, 如果外傭交通安全意識真係咁薄弱, 我地應該成日會見到外傭喺馬路上被撞, 但事實係冇實質數據顯示外傭特別容易涉及交通意外。

我自已眼見一外傭姐姐帶一初小男孩返學,每天大墮後大半個電車站距離,條路沒有防撞欄,都幾危險,前排我終於見到小童由爸爸帶,我告訴他每日所見,現在見姐姐拖著小孩行。

絕對認同, d姐姐可以呢頭講緊,把口話明白,幾秒唔夠就犯錯,有部份事情真係須要嚴厲 d 講同解釋

提高小朋友安全意識成效更大~

回覆:外傭接送小朋友上學請注意事項!

成件事冇人想發生,其實外傭帶小朋友,免得過就免,後悔莫及!

唔好再將慘劇歸究在外傭身上,冇人想有這意外發生,何況死者已矣,希望她們在天上得到安息。

Repart,"好再將慘劇歸究在外傭身上" 吾好怪責哂個賓賓啦, 佢都離鄉別井, 逗三千幾大人工, 個賓賓都有份賠性命, 佢都好慘~總之一句講哂, 意外既野無人想發生~ RIP啦~

我每一次有事發生(例如外傭抹窗墮樓、交通意外),都會叫階級一齊睇新聞,等佢知真有其事,唔係我吹水

回覆:外傭接送小朋友上學請注意事項!

不要誤會,因為能力問題,我覺得儘量不要由外傭接送小朋友,她們本身沒有錯。意外沒有辨法逃避,但總有辦法減少。

其實你地覺唔覺得個家長的態度好有問題. 至少我睇新聞, 人地問佢平時有無教個賓賓點樣過馬路, 個阿爸點講呀, 佢話 " 呢啲野, 應該識架啦 ".

個家長經已好慘,有需要make this kind of cruel comment ma?

其實又唔係怪罪於工人,講到底當時咩情況冇人知,只不過以我自己的經歷,因為文化不同,外傭的衛生/安全意識真係比較低(有些外傭的家綁是未發展的地方,交通燈,煤氣爐都未見過,我家姐就請過一個時鐘都未見過的),所以如果可以,做多少少野去避免同類事件發生都不為過吧
‹ 上一主題|下一主題