用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 升二至六年級有暑期班嗎?
go

升二至六年級有暑期班嗎? [複製鏈接]

小女現就讀小一, 想請教升二之暑假裡, 學校有提供培訓班或自費興趣班嗎? 是自由參加還是硬性規定?因想報其他暑期班或安排旅行, 但又怕撞時間, 所以希望問清楚以作安排. 謝謝
   0    0    0    0

要玩好快d報團la.  由P4開始, 暑假就要硬性回校補課.

那麼,小四以後就沒有暑假?是否補中英數?
小一至小三暑假在校又有什麼活動/暑期班?

P4開始準備升中(中英數), P5/P6仲有interview班. P1~P3都有d班上(Lego, 美術, 運動之類), 但唔係compulsory.

**我女P4果年豬流感, 所以CXL晒, 唔記得真正要上乜班.

P.4暑假開始一定要上中、英、數補課班及面試班,一星期一科。P.4暑假面試班可以吾上,但P.5嗰個就一定要上。又如果你成績了得,咁可以括免吾洗上補課班。

Yanamami  20名內定10名內可唔上呢?  發表於 12-4-17 20:55

Yanamami

應該係每科有90分以上可父吾上,但好少人吾上。

oscarmama 發表於 12-4-17 23:04
Yanamami

應該係每科有90分以上可父吾上,但好少人吾上。
實際上只係做下補充ex, 自己屋企做都得la.  似鎖住佢地個心, 咪俾佢地散禁解o者.

Yanamami 發表於 12-4-17 23:29
實際上只係做下補充ex, 自己屋企做都得la.  似鎖住佢地個心, 咪俾佢地散禁解o者.

係呀!操多d ex.都好,自己又吾知俾咩佢哋做,起碼學校出嘅ex.係按翻學校考試模式出

怪不得上年暑假上預備班時,學校仍然很熱鬧,真是全年無休。

我是青衣家長,我哋一班青衣家長自組保母車,已運作咗6年,只接載KTS學生由青衣到KTS,現招慕新丁,如有家長有興趣可pm我。
現有車站 : 灝景、翠怡、青怡、偉景、曉峰

Yanamami 如有人問起幫忙介紹一吓,吾該晒!

Yanamami  Sure.  發表於 12-4-25 18:13

回覆:升二至六年級有暑期班嗎?

Do u know any bus from tsuen wan directly to kts?

oscarmama 發表於 12-4-17 17:33
P.4暑假開始一定要上中、英、數補課班及面試班,一星期一科。P.4暑假面試班可以吾上,但P.5嗰個就一定要上 ...

今年的情況又不同,P.4暑假除了有一星期的面試班外, 其他課不用補課,而P.5暑假只有兩星期,其中包括面試班.中.英.數,四項,而校方只是極力推薦,而不是強性規定,最後,我決定讓兒子參加,,當作温習温習.......

chun媽 發表於 12-5-16 13:27
今年的情況又不同,P.4暑假除了有一星期的面試班外, 其他課不用補課,而P.5暑假只有兩星期,其中包括面試班. ...

係呀!今年改咗制。不過我個人比較喜歡以前咁,上足4星期,吾洗煩同佢揾課外活動,又吾想佢咁心散

oscarmama 發表於 12-5-16 13:54
係呀!今年改咗制。不過我個人比較喜歡以前咁,上足4星期,吾洗煩同佢揾課外活動,又吾想佢咁心散 ...
的,有辣有不辣,對working Mon 來,可不用煩惱,不過,舊年亞仔也參加三星期的補課班,只能豁免英文,回來已沒有多少時間做其他野,我既要他準備五級樂理,也要他準備英文及普通話試,他外面也有一些補習,可謂忙壞了!
‹ 上一主題|下一主題