用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳宣基小學
樓主: cowkingb
go

將軍澳宣基小學 [複製鏈接]

我諗好多人以為宣基可以輕鬆D,可以好好享受小學生活,恐怕事與願違la
我外甥女就讀宣基P4,英文非常好,多次代表学校參賽,成績30名以內(学校从不告訴你名次,只說大約),我姊諗住都好OK,点知家長日,老師warning說:你真係要好好訓練下個女,再唔努力D,根本冇可能入番宣中
P4开始中文变得好深,温書都冇用,考試出好多課外野,一定要多看課外書及新聞
學校有很多英語交流活動,但老師从來只挑選果一兩个英文好学生,其它同学唔駛旨意有机(跟許多名校都一样)
學校要上位,唔好以為Happy School Life, 而掉以輕心

無法啦!宣中已成為區內英中,而宣小每年也有為數不少的學生升讀,小學自然要不斷提升學生程度以配合升中,仲點會唔谷啦!

OB-father  就正是許多家長以為P1 P2 好輕鬆,P4就开始黎料  發表於 12-6-6 16:34

回復 kevenlam 的帖子

坦白講, 而家我都有 d confused.  究竟邊間學校先啱小兒入讀?  問阿仔, 間間佢都話鐘意 (after school open day)...

回復 tszyan1001 的帖子

谷係一個問題, 但如果只 focus on 果一兩個出色 d 既學生, 就好似唔係太 fair...

係咁畸型既教育制度下,要找一間既愉快學習有愛心,又能保持高水準程度,更要家校各方面平衡的學校,簡直是奇想!!!

另一間就是"黃永樹"!

講真,家陣做父母真的不易,我們成日想為子女安排"最好"的,但我想最重要是為子女安排"最適合"的,這會比你心目中"最好"的更為重要! 另外,我們身教亦很重要,我見過有些家長教子女去面試時講大話,例如如果老師問你成日去邊,你就要答圖書館啦.........那將來這子女唔講大話對父母就真的出奇了! 我們應考慮,要一個品德好的孝順仔,總比有一個事業有成但品德惡劣的仔女更好呢! 唔知大家又想有一個怎麼的子女? 緊記,子女就是一部人肉影印機,我們就是他們copy的對像,我們種什麼便會收割什麼,所以大家於放種籽之前,記得三思啊!!

Total agree

删除

Anyone got call today-1st inter

回復 j96568595 的帖子

絕對贊同啊!!!

希望你哋快啲 收到好消息啦!我阿仔當年都係叩門入的!

tszyan1001 發表於 12-6-7 17:04
係咁畸型既教育制度下,要找一間既愉快學習有愛心,又能保持高水準程度,更要家校各方面平衡的學校,簡直是 ...

或者 "鮮魚商會小學" 可以滿足到以上的要求!

j96568595 發表於 12-6-11 22:04
其實將軍澳區很多小學其水準是不差的,最重要是了解自已的小朋友性格從而選擇合擇的學校讓他有一個愉快和學 ...

可惜將軍澳既中學校網唔太好,所以根本接唔到小學嗰班學生,搞到要有部份B1組別的學生跨出去他區上學!!

kevenlam 發表於 12-6-10 23:47

另一間就是"黃永樹"!

另一間係黃永樹
有一次行過將軍澳一間補習社門口, 見到貼了很多係此間補習的學生成績表出來, 八卦之下睇睇, 見到黃永樹的成績表係所有分數都mark出來(其他學校只有A+呀A呀B呀無MARK分數的), 呢個學生小三全班考第4,5左右, 但全級可以考70/125左右, 點解可以差咁遠?

之前有人話將軍澳家庭問題最嚴重的家庭最多來自兩間小學的家庭(黃永X&馮X), 是否此兩間學校是地區名校, 學校較谷, 是要谷出成績來, 但可惜區內很多是單非OR新移民, 他們都比較沒有智識教導子女及沒有多餘錢給子女上補習班所致

sammiyy 發表於 12-6-12 15:39
之前有人話將軍澳家庭問題最嚴重的家庭最多來自兩間小學的家庭(黃永X&馮X), 是否此兩間學校是地區名校, 學 ...

兩間都係保良局?!

Chuchuling123 發表於 12-6-12 00:10
Anyone got call today-1st inter

今日應該重in緊, 我女同學仔今早in, 我女昨天in左..........等緊結果, 校長話7/3收信~

我統一甲乙都揀佢,但竟然無電話比我interview,好嬲

ChloeMon  我選佢第五位, 難怪無聲氣  發表於 12-6-14 11:30
kevenlam  致電學校問問啦!  發表於 12-6-14 11:08
connielamyee  可能佢地要求自行都要揀佢.....  發表於 12-6-13 08:03

ahjoechan 發表於 12-6-12 23:17
我統一甲乙都揀佢,但竟然無電話比我interview,好嬲

可能續批IN,未到者,不用那麼失望
‹ 上一主題|下一主題