用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 岩岩收到信派到白田幼兒中心s位
樓主: purplechung
go

岩岩收到信派到白田幼兒中心s位 [複製鏈接]

回覆:岩岩收到信派到白田幼兒中心s位

睇睇下有d唔對路,明明12 年1月入紙,第一屯門第三天水圍,計數應該有份。做乜社工無揾我。

pyalisa 發表於 12-4-21 00:24
睇睇下有d唔對路,明明12 年1月入紙,第一屯門第三天水圍,計數應該有份。做乜社工無揾我。

...
社署每年3,4月cut off,  因為9月入學, 你要睇返呢個網頁
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/SCCC_032012.pdf

屯門 ps016 今年派到 01/2011
天水圍 ps035 今年派到 05/2011
2012年1月入紙, 當然未派到, 照睇出年先會派到.

chunchun09122 發表於 12-4-20 17:55
其實白田呢間係12月尾已經有信比我叫我轉, 但我喜歡協康多d! 所以不打算轉! 我11年9月係耀能讀私人s位, 12 ...

都係睇返上面條link
PS010 石硤尾幼兒中心    最後獲編配服務者的 申請日期    02/2011
PS022 長沙灣中心    09/2010
PS024 富昌中心     10/2010
PS034 白田幼兒中心   07/2011

2011年6月申請頭三間今年一定派唔到, 最有機會係白田.
我都係2011年5月申請, 1長沙灣中心 2富昌中心 3石硤尾幼兒中心
我唔想晒多一年時間等, 見到白田有位即刻轉, 我亦都有諗過石硤尾做第一, 不過好似好 "蚊水"

chunchun09122 發表於 12-4-20 18:27
請問你可唔可以比你間中心的電話我? 我都想問下!!

耀能網站都未有白田資料.
搵社工問好的, 不過e+先轉白田唔知仲有無位呢?
有都讀住先啦! 私人s位好貴架! 點解唔鍾意耀能?

回覆:岩岩收到信派到白田幼兒中心s位

真奇怪,咁點解天水圍有位剩?

回復 purplechung 的帖子

其實都唔係好唔鐘意, 可能之前都讀過耀能同協康2間私人s位, 協康可以參與多d, 老師又比較吹谷, 兩間相比之後, 都係好想佢入協康, 地點都係一個問題, 我選擇果兩間協康都近我家, 不用坐車, 而耀能我要搭的士, 因為唔想搭校車! 所以相比之下, 今年唔太心急入s位, 為有等下年入協康, 但睇見d位真係好小, 又有d搶心!!!

pyalisa 發表於 12-4-21 18:04
真奇怪,咁點解天水圍有位剩?

天水圍果間係新校情況同白田一樣, 上年未on list.
今年2月後排緊隊既會重新申請, e+應該會full, 所以最後派到 05/2011

chunchun09122 發表於 12-4-22 16:17

其實都唔係好唔鐘意, 可能之前都讀過耀能同協康2間私人s位, 協康可以參與多d, 老 ...

如果妳可以等多一年, 我覺得南昌或長沙灣會派到, 唔駛擔心喎!

想問一問, 我如何可以在網上查到排位的情況呢

ada605 發表於 12-5-12 22:07
想問一問, 我如何可以在網上查到排位的情況呢

睇返 14# 我之前有講

我細囝依家未到3歲,2011年6月開始排E位+S位。
我都係派左白田, 因為少人排轉隊, 係3月轉隊,唔係又唔知要等幾耐, 依家係私人上半日班,好貴,加埋唔做野全職教佢,都係快D入S位好D。

我家住藍田, 之前問過校車唔到,好頭暈, 只有祈禱,到時至算。

但我只收到社工電話通知, 未收信,佢話5月底6月頭至派信約Intake, 咁駛唔駛再問社工呢?

CLY1023 發表於 12-5-20 21:33
我細囝依家未到3歲,2011年6月開始排E位+S位。
我都係派左白田, 因為少人排轉隊, 係3月轉隊,唔係又唔知要 ...

藍田去白田又真係好遠, 校車唔到都幾煩
白田派到7/2011你6月排應該無問題, 你收到社署 "編配康復服務通知書" 未?

Purplechung,
未呀, 打電話問左, 中心會6月尾至7月中才約見做Intake, 10月先入讀, 未有咁快去安排, 中心攪緊E位的Intake先

CLY1023 發表於 12-5-21 20:44
未呀, 打電話問左, 中心會6月尾至7月中才約見做Intake, 10月先入讀, 未有咁快去安排, 中心攪 ...

妳打去邊度問? 我見耀能仲未有白田校舍資料.
我岩岩4月頭已經收到 "編配康復服務通知書" 仲要簽回條fax去 "中九" 確認.
10月先可以入讀, 好彩我都同e+間幼稚園講過下, 如果白田未能趕及九月入讀, 校長都比亞囡照返去讀住一排先
所以我都好鍾意呢間學校, 好可惜無緣繼續讀下去 ...

我打去橫頭磡中心, 佢地幫我留言, 之後有人覆我的。
我都會係私人上到9月至走,
之前都返過正常幼兒園, 不過控制唔到我個仔, 所以讀左兩個月就退學走了, 我都唔捨得,
不過, 退一步海闊天空, 相信特別訓練之後, 將來佢條路會好行些。

CLY1023 發表於 12-5-22 14:11

各位, 有中心職員聯絡你地未? 唔知仲要等幾耐呢?

社工7月初通知,白田中心唔可以如期10月開學,話社署會直接聯絡我,但到依家都未有半隻人影搵我,你地有無?

purplechung  我尋晚岩岩收到信通知  發表於 12-7-28 11:52

我仔間s有3位好好既姑娘老師轉過去,學校既同學仔家長知道後都好唔舍得佢地呀。
至於幾時開到學,我聽講係欠些手續等批,基本上中心已經standby 好架喇。
開學都係被動,等。

回復 BeBe媽媽 的帖子

佢地話等政府部門既消房灑水器通過消房條例先可以批,供水方面要消房局提供水,等消房局供水測試都等到而家,政府部門做嘢就係咁慢,無計......

我都係受害者!好慘
社署出標前,係要知道該地址適合特殊學校用途至拎出去俾機構投標,無理由唔知消防條例唔過架?咁都批出去,攪到要大改消防供水,令中心未能如期服務,社署就有問題啦,搵我地家長仔女較飛。
‹ 上一主題|下一主題