用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問:兒童晚間矯視鏡
go

請問:兒童晚間矯視鏡 [複製鏈接]

醒目開學勳章

睇返之前的post,好多媽媽幫小朋友配了,請問效果如何?
我小朋友一年加100+度,現已400+
好擔心,有人可以幫忙比d意見嗎?
many thx!
   0    0    0    0

回復 TMMA 的帖子

我有2個小朋友, 一個配了三年, 度數一直都穩定, 沒有增加.
另一個則曾刮傷角膜, 幸好已全面康復.
是否成功, 好睇小朋友眼睛狀況同習慣
如果真的想試, 找位視光師詳細檢查.

TMMA  Thanks! 可以pm驗眼中心資料俾我嗎?  發表於 12-4-12 20:29

我仔依家50+,半年後follow up如標升得多,我都考慮緊幫佢配,但老公話怕唔怕訓左覺之後,佢摔眼都令眼球受傷,請有經驗既分享一下^^

其實我好想知呢樣嘢對大人有無效?

回復 joyceleung 的帖子

呢隻鏡是有一定風險的, 不過, 我會理解我小朋友的個案是individual case,
與個人習慣, 體質, 視光服務等等的因素有關.
如我之前所說, 我另一小朋友配了3年, everything OK.
如果真的要配, 緊記找一間可信賴, 而平時的清潔工作更不能疏忽,
如有不明白, 多問, 便可以了.

祝小朋友近視不再加深, everything OK.  

請教一個問題:小朋友如果要去camp幾日,晚上不能戴矯視鏡,是否要讓他們戴回有框眼鏡?可是頭一/二天又並非馬上反彈至他們原本度數,那怎麼辦?

有關去CAMP問題, 仍然要孩子晚上戴,因不戴一, 兩天後便看不清了, 若去營地那種CAMP較好, 只要緊記清潔程序做好便可; 但若是去wild camp則困難點!

孩子是否有淺些度數的有框眼鏡?若有, 給他帶去camp,可以用住先!

回覆:請問:兒童晚間矯視鏡

我囡囡都帶了差不多兩年,原先都是400度,帶了之後,日間的度數是0。效果滿意。

想問係未有散光不可配帶。因我小朋友跟政府睇,因一個驗光師就回答因有散光不可配帶,另一個又答這個無用的幫可到 。同埋可否pm 介紹你地小朋友係邊到配。Thanks!
‹ 上一主題|下一主題