用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何幫助S位學生跟上主流的教學?
go

如何幫助S位學生跟上主流的教學?

小兒將於今年8月入S位,以他的年齡,其實應該就讀主流的K1,因他是我的大兒子,我完全沒有K1應教什麼的概念。如進度理想相信讀1年S位他可以回流出主流,到時應該從K1讀起?還是我可以在家教K1的課程,到時他可以嘗試K2不用REPEAT呢? 因他是十分喜歡看書和學習的小朋友,怕S位所學的程度太淺,他到時跟不上。有沒有過來人可以賜教呢?

回復 BKVIP 的帖子

K1嘅學術野咪就係A-Z/0-50/顏色/形狀.....中文認字人/口/手/大/小.....功課做填色及連線,係咁多。你亦可以參考下朋友K1的孩子的進度,不過,不同幼稚園要求亦不同。

我以上講嘅係大路野,仲有,要培養閱讀習慣,亦要同佢睇圖書,講故事,慢慢教佢認多D字。

仲有,如要加強認知,要教多D生活化的東西,如去市場,圖書館,動物園,超級市場,乘搭不同交通工具,沙灘,泳池,探親人,再買相關的故書閱讀,以收活動教學之效。到了K2,可寫相關(10劃以內)的字。

生活化的東西,仲有教日期,天氣,時間,四季,簡單地介紹不同節日特徵,早/午/晚做D乜,明咗之後,就教佢講,識講之後就教延長句子,再教其他詞彙,令孩子懂得如何表達。

生活化嘅野在S位及主流幼稚園都會教,不過,家長可帶孩子親身感受,令孩子印象更深刻。

kelvin_hmlau  good idea: homeschooling + project approach  發表於 12-4-12 18:02

我囡囡2歲讀s位, 學校教自理及認知, 如形狀, 線條 , 顏色等, 之後評估完可以轉出去讀 I位 OR E位 , 我揀咗 E位, 即讀普通幼稚園重讀K1, 當時剛4歲, 其實我都可以由K2開始讀,但我唔想好似KISS D野咁,所以我給囡囡由K1開始讀.   

Capricorn2521 發表於 12-4-12 10:34

K1嘅學術野咪就係A-Z/0-50/顏色/形狀.....中文認字人/口/手/大/小.....功課做填色及連 ...
Capricorn 謝謝你詳細的回覆,A-Z/0-50/顏色/形狀.... 其實佢都已經識晒,顏色/形狀用中英文都講到,認知其實日常都有同佢去實習,放假我一定帶佢周圍去的,多謝你俾左個方向我。

Capricorn2521  努力 !  發表於 12-4-12 14:31

urme1997 發表於 12-4-12 11:04
我囡囡2歲讀s位, 學校教自理及認知, 如形狀, 線條 , 顏色等, 之後評估完可以轉出去讀 I位 OR E位 , 我揀咗  ...

URME 請問你囡囡是讀了2年S位嗎?

我覺得跟上主流最難部份不是學術性的, 而係在一個普通社區做到合群, 互動, 情緒控制, 自我管理, 專心學習, 經驗分享, 幻想力, 情感記憶等...
呢d 野唔穩陣, 上小學就會出事了.

ababymami  完全同意你的講法。請問情感记憶是指甚麼,是出於哪個學派的说法?請PM我好嗎?  發表於 12-4-17 01:05
Capricorn2521  agree....  發表於 12-4-12 14:25

kelvin_hmlau 發表於 12-4-12 11:45
我覺得跟上主流最難部份不是學術性的, 而係在一個普通社區做到合群, 互動, 情緒控制, 自我管理, 專心學習,  ...

學術是最基本的要求,否則不用再談難度再高(對於A仔) 的問題了。第一步豈碼學術上可以跟得上,同步再學習如何與人相處。

我相信會是很大的挑戰。謝謝你的意見,我會留意小兒在這方面的發展。

kelvin_hmlau  相信你有你的道理(處理左學術再說), 加油!  發表於 12-4-12 18:04

我覺得既然小朋友已有K1的學術程度,你可以放心訓練佢嘅弱項(無論佢係讀主流或讀S位)。

老實說,我小朋友3歲半入S位前,果D所謂K1學術嘅野都係識晒,仲好有興趣。不過D脾氣同言語/溝通就吾得。我朋友個仔同佢同年,K1果年,我小朋友自己玩同講中英文嘅1-10積木,我朋友覺得我個仔好叻。(當然有苦自己知) 因為我朋友個仔仲未識,朋友主張愉快玩樂,冇教,小朋友讀果間主流學校又係愉快學習,我吾知係冇教定教咗個小朋友吾入腦。所以就算讀主流學校D小朋友咁叻,我相信大部份都係家長教了很多課程以外的東西。

依家K2快完了,我朋友亦開始感到升小的壓力,佢開始比小朋友上英文班/國語班/游泳班/音樂班。一般小朋友通常都可以由成人教得懂所謂K1/K2學術嘅野。但我小朋友從睇書/睇DVD/上網已經可以自學,(我相信很多A仔都得),所以我只要keep住check住朋友孩子們的程度(一個讀活動教學校,一個讀傳統校,一個讀國際校),輕輕糾正或加入就可以了。我最主力要訓練我個仔其實係教佢如何跟人互動帶出樂趣,教佢如何玩,如何比surprise,各種遊戲規則,看我表情知道我是開心還是嬲,服從,減少脾氣等等東西。

另外,聽過s位涵接主流k3的問題係寫字,所以在3-4歲我同老師都著重train佢d小手指(其實寫字前仲要train好肩膀肌,手腕力,坐姿),今年4-5歲除了學校一星期一次的生字要寫,我日日都要亞仔寫中文或英文字,以前一頁因為d字淺,依家半頁因為d字深咗。為9月讀主流k3 or k2 "盡量"作好準備。

Capricorn2521 發表於 12-4-13 10:55

我覺得既然小朋友已有K1的學術程度,你可以放心訓練佢嘅弱項(無論佢係讀主流或讀S位)。 ...

其實在當今教育制度下,身為家長的我都感到很矛盾,既想小朋友有個愉快的童年,但又不得不向現實低頭,即到最後都要跟著大隊跑。

Capricorn 你很了不起,花心思在教他如何玩,其實在這方面我真的很慚愧,因為要下班後還兼顧弟弟的需要,覺得時間總不夠用,因為教哥哥的時候弟弟會來搗亂或令哥哥分心,等弟弟睡了哥哥已經很眼瞓,所以很多時候沒有做訓練。

你說得對,其實我也應該開始訓練他執筆/認字,買些填色給他畫畫^^。

Capricorn2521  盡力而為啦.....人人情況都不相同。  發表於 12-4-13 12:07

係呀! 剛2歲讀, 謮咗2年, 上年9月出番去讀書, 我囡囡係07年9月尾出世,讀K1時剛好4歲

回復 Capricorn2521 的帖子

我同你的睇法比較相近. A仔小時候看似好醒, 大個時看似好笨.
一句講晒, 佢地d thinking 無左 "connecting the dots" 能力...

Capricorn2521    發表於 12-4-13 14:03

urme1997 發表於 12-4-13 12:06

係呀! 剛2歲讀, 謮咗2年, 上年9月出番去讀書, 我囡囡係07年9月尾出世,讀K1時剛好4歲 ...

你囡囡係細女,但我仔係超大仔 (1月),如再DUM 一年就好大...

請問有無人知比如今年我俾仔8月入S位,咁係咪今年要開始報定下年的K1/K2?定係到時睇出唔出到S位先再搵學校插班?

報下年主流K1/K2今年10月開始報,報左都要IN,收左有OFFER到時讀唔讀都係你決定,最多無左留位費.

我識人都係做超大囡, 讀小學時已經無咗個適齡分數, 但如果唔係諗著讀名校, 我覺得無所謂, 好過小朋友夾硬上仲追得仲辛苦

autunmbb  同意~~  發表於 12-4-17 01:10

回復 pollybell 的帖子

搵定先都好,但應該報K1 定K2 呢?如報K2,咁實問阿仔依家讀緊咩,係咪要如實講呢?

pollybell  如果超大仔當然K2,唔得再留班都好過K1再留,講就多數死硬,如果有信心情緒,認知,行為問題不大,最好唔好講,講左收既機會細再加LABEL,除非知道呢間學校絕對會收就可以講.問你K1讀咩咪作藉口,K1在大陸讀,俾老人家湊,果時   發表於 12-4-16 17:13

urme1997 發表於 12-4-16 11:21

我識人都係做超大囡, 讀小學時已經無咗個適齡分數, 但如果唔係諗著讀名校, 我覺得無所 ...

只係怕佢大個D,發現自己大過同屆同學仔1-2年會自卑。如冧2年,即係同細佬同屆,咁對佢心理都有影響.... 有時真入好難做決擇…

重讀, 超大仔, , ,,,,針無兩頭利, 有壞處亦有好處, 多一年時間去追, 小朋友自信心多些, 功課亦容易上手, .
我兒今年上小學時已7歲兩個月, 他從去年已不停問點解佢要讀多年K3, 我每次也照實說他寫字,功課,學習未盡全力, 所以要讀多年, 我同佢講, 你今年再不努力, 重讀K2, 咁佢又好以努力左咁,所以, 又不需太担心,讀左一年后, 再睇睇小朋友進度, 再決定重讀不重讀也唔遲

wingwing2009  想問下咁你囝囝係咪冇左適齡分呢?  發表於 12-4-30 17:45

BKVIP 發表於 12-4-16 12:19
回復 pollybell 的帖子

搵定先都好,但應該報K1 定K2 呢?如報K2,咁實問阿仔依家讀緊咩,係咪要如實講呢 ...

有以下選擇:
1) 跟現讀的N1留2013年9月學位。(有D學校學位吾係咁緊張,佢地又熟咗小朋友,係願意留位的)
2) 一年後你小朋友未夠6歲,可以轉I位學校。
3) 一年後小朋友可以進步好多好多,到時再同佢報插班。
4) 如果經濟許可而小朋友對英文有興趣,國際學校對SEN小朋友係好好的。

我吾建議依家報定先,你自己有太多未知之數。依家報,即係同一般小朋友競爭。返而開曬學,有位就試,大定都冇咁大壓力。

如果選擇3......至於講吾講實情,真係好個人。我知道有D講,有D吾講,都有學校收。老實講,你帶佢去INTERVIEW,到時你都要有心理準備。

BKVIP  明白晒,THX  發表於 12-4-18 16:41

多謝咁多位回覆,國際學校係咪即係以後要送個仔去外國讀書?因為我睇過書話如果選得呢條路,就一定要做出國打算,因為佢地制度係跟外國教學制度,同本地X接唔到。

pollybell  絕對唔係,國際學校既學生都考倒本地大學,睇你讀邊科.當然考唔倒,或者出外既機會比較多.  發表於 12-4-17 12:09