用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兩個月BB是否太早去診斷有聽覺間題
go

[聽/語障] 兩個月BB是否太早去診斷有聽覺間題 [複製鏈接]

我BB在公立醫院出世, 一出世做的聽覺測試○K.
但現在我和老公常發現當我們跟他說話,他不会望向我們. 在他耳邊玩"郎郎"他沒有反應. 但如果有人突然大力關鬥, 他会嚇一嚇.
他食奶常"chok"到, 早上睡醒他常好像有鼻涕, 但设有鼻水流出來. 喉好似有痰. 我們間健康院nurse, 她說吟細個冇鼻敏感. 但我看你們的post, 中耳炎 or 弱聽都從鼻敏感開始. 我現在好擔心, 是否
1) 去私家check, 我應去兒科定耳鼻喉科呢??
2) 叫健康院幫我再做多次test
我是新手Mummy, 請給我一点意見可以嗎?謝謝!
   0    0    0    0

我囝囝一出世已failed 測試,其實2個月都知,你可帶佢返健康院同nurse講,因為聲音有分高、中、低頻率,可能只是某部份不聽清楚,你依家不好太担心住,好好照顧小朋友先!

如果你有懷疑bb有聽覺問題,可以book去私家聽覺中心睇。兩個月bb已經可以做到聽覺測試,有準確的結果。若有弱聽,亦可以知道弱聽程度。費用約$2000。(峰力、唯聽等等。。)
有機會bb聽到大聲(啪門),但聽唔到人講野聲(中音量)。

你亦可以考量先去睇兒科醫生、或耳鼻喉醫生,問了醫生意見才轉介去驗耳。。
唔建議你等,有問題就要早一點診斷及治療。無事就放心。

不好意思, 這几天比較忙, 设有回覆 多謝你們的意見, 我会跟先生商量一下怎样做.

我個b都係..好擔心......

仔仔現三個半月,在政府三次不合格,上星期做了腦幹反應聽力測驗,也不合格,因找到原因是聽不到高音,要政府醫院聽力學專家跟進,其實政府跟進得很完善,不用擔心,聽力學專家說因在私家做檢查有很多Part未必會很有耐性同你做,所以等待政府做會好些.

仔仔現三個半月,在政府三次不合格,上星期做了腦幹反應聽力測驗,也不合格,因找到原因是聽不到高音,要政府醫院聽力學專家跟進,其實政府跟進得很完善,不用擔心,聽力學專家說因在私家做檢查有很多Part未必會很有耐性同你做,所以等待政府做會好些.

回復 Bobohk 的帖子

To Bobohk
早知我早些留意到你的帖子,那我不用在法國醫院受嗰位聽力學家氣....唉

回復 wwaiwwai 的帖子

關於「他食奶常"chok"到"」,想請教一吓會否與食奶姿勢有關?請問BB是食人奶(直身)還是奶粉/奶樽(卧身)?另外如果有鼻敏感,會否因家中開冷氣?或是維他命C不足?
‹ 上一主題|下一主題