用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 培僑中學(寄宿)
go

培僑中學(寄宿) [複製鏈接]

有無寄宿生家長? 反叛期唔聽教, 唔識珍惜屋企好, 想放佢出去比佢"受"下...  
   2    0    0    0

沒有寄宿!

vincher 發表於 12-4-11 01:11
沒有寄宿!
北角果間喎?乜而家冇寄宿喇?

有呀!

宿舍簡介

歷史悠久 管理完善
本校為港島市區僅有的設有學生宿舍的學校。 本校設有學生宿舍巳有五十多年歷史,由經驗豐富的舍監及輔導員負責管理。宿生的日常起居生活、自修學習、課餘活動等都有嚴格的管理和周到的安排。

寄宿生活為學生提供一個良好的學習環境,部份寄宿生成績更為卓越、品學兼優、動靜皆能。每年均有不少寄宿學生考入香港及海外各大專院校。

環境優美 設備齊全
本校座落於環境幽靜、空氣清新的天后廟道,與寶馬山公園為鄰,並設有獨立宿舍大樓。學生宿舍面積寬敞、空氣流通、光線充足。宿舍內設有文娛康樂活動室、健身室、舞蹈室、電腦室及其它康樂設備,供宿生進行各類活動。另附設有洗衣房,由專人管理,替宿生洗滌衣物。

申請資格
凡本校學生或已獲取錄之新生,均可申請寄宿。學校將根據申請人品行、成績、家庭概況及健康等決定是否准予寄宿。

申請辦法
申請人可在報考新生入學試時同時申請寄宿,並於暑期「宿舍招生~面試日」當天到來參加面試。
或  被取錄後,再參加面試。
*  若因申請時間未能趕及參加面試 ( 或中途入學者 ),其申請將作後補處理。
凡中一至中四級學生須由家長或監護人陪同參加面試,申請表須連同(最近一期)成績表副本及貼上近照一併交回。

宿舍招生日期 (面試日) :

2012年7月初旬,將會舉辦宿舍招生日(面試日),請留意日後公佈的日期。
關於本學期中「中途」申請寄宿,可於校務處查詢。

申請表及簡介可於校務處索取或本網頁【宿舍園地】一欄內閱覽。

不過,你覺得宿舍會令你家公子學懂感恩?還是覺得宿舍比家還快樂?(以他們的角度看,起碼不用常給家長批評)

http://www.youtube.com/watch?v=atOc-Mpp3f8

列印 「寄宿申請表」 → ( 請按此鍵 )

地址:香港北角天后廟道 190號
電話: 2512 0507   2566 2317 (宿舍--內線 9字)

雖然,宿舍未必達至閣下期望的功能,但培僑的資源真的很多,又有最高的增值評價,是一間可以考慮的學校.

我以為你說沙田果間

我個囡都係寄宿生,但係我囡本身都好乖吓,唔係太反叛,但係寄宿後好明顯見到佢更珍惜同屋企人相處同自律,但係佢有個同學好反叛,寄咗一個學期後家長要佢班師回朝。

那您女兒喜歡學校嗎?? 是否中一就寄宿, 會否不適應??
請chenk pm.

回復 candy9328 的帖子

我囡今年都係中一,因為係獨生女嘅關係好想佢多D同同輩相處,所以比佢寄宿,我亞囡一D都冇唔適應,反而係我老公就超唔適應,成日都掛住佢...,亞囡寄宿好開心,而我地因為佢寄宿而好珍惜大家相處時間,小咗一般反叛期少年的問題,同埋佢地因為寄宿少咗舟車勞動多咗時間,可以多咗時間讀書,打波,游水....又唔會成日掛住上網(反而放假返屋企就成日上),所以我覺得有得寄宿嘅話一定要試!

面試難嗎??? 因我仔超內向.....
‹ 上一主題|下一主題