用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama, 請問有沒有真實數字顯示今年真係有所謂龍年效應 ...
go

Khmama, 請問有沒有真實數字顯示今年真係有所謂龍年效應 ? [複製鏈接]

Khmama, 請問有沒有資料顯示今年真係有所謂龍年效應 ?

我嘅意思係可否列出過去兩年升中人數和今年升中人數比較, 那便較易簡了解升中的選校機會率真係細咗 !我在其他渠道得悉今所謂龍年效應只不過係全港多咗數百名小六生 (相信少於 500人), 那麼只代表人數微升少於1%, 即使是有1-2%差別, 其實好多年份都會出現, 屬於正常。

雖然本人子女已升讀中學, 但看見負面嘅羊羣心理現象已發酵, 因為在沒有真實數字(總升中人數比較), 可能導致選校錯誤, 例如選校策略保守得脫離現實, 那麽除了令子女失去了原先可選擇的較理想中學, 另一方面, 成績稍差一點但選校較進取的學生, 好容易可以執到死雞, 上年已開始多咗有上述錯配情况。
   1    0    0    0

回復 ricetaster 的帖子

下面係根據redkoni早前提供既2012年升中人數作為參考. 其實除咗深水埗區, 其餘區都比前兩年少. 只不過減班先係最大既影響.

校網

2012年考生人數

2011年考生人數

2011年派位學額

2010年考生人數

2010派位學額

中西區

1,808

1,815

1,109

1,939

1,305

灣仔

2,291

2,268

1,431

2,441

1,560

南區

1,573

1,683

1,740

東區

3,365

3,256

1,931

3,511

2,208

油尖旺

2,800

2,742

1,464

2,927

1,691

九龍城

4,711

4,503

2,807

4,800

3,341

深水埗

3,904

3,626

1,834

3,777

2,059

黃大仙

3,492

3,540

1,816

3,898

2,114

觀塘

4,870

4,739

2,802

4,902

2,985

葵青

3,812

3,691

2,414

4,039

2,936

荃灣

2,505

2,477

1,227

2,563

1,356

沙田

4,701

4,664

2,504

4,891

3,170

元朗

5,543

5,621

2,964

6,102

3,541

屯門

3,987

3,796

2,315

4,460

3,342

西貢

3,210

2,925

1,211

3,231

1,773

北區

3,146

3,092

1,684

3,175

1,937

大埔

2,001

1,969

1,084

2,267

1,696

離島

1,305

1,316

1,507

總數

59,024

57,723

31,897

62,170

38,349

回復 khmama 的帖子

To :  redkoni and khmama

睇番小六生總人數, 若今年與兩年前比較, 人數少了5%(3,146人), 如今年同上一年比較只多了2.25% (1,301人), 請問 khmama 有沒有同期的中一學位同時併入以方便比較 ?

另外, 各區人數在過兩年內有升有跌, 媽咪要留意自已區內嘅變化, 千其咪人哋(他區)咁做, 你又咁做。

正苦為了減少殺校保住教師飯碗而迫D學生向下流動, 真係 ..........唉 !

2012          2011          2010

59,024

57,723

62,170

已經加咗統一派位學額作為比較, 其實最大問題係2010年到2011年學生人數只係少咗唔夠5000人, 點解政府要200間學校縮班, 少咗7000個位有多. 根本係縮過龍.

咁即係話, 教育署只需利用行政措施, 在下學年要求各校中一班增加番每班人數 (由現在平均的每班34-35人回復至以往38-39人, 甚至40人), 已可即時舒緩部份學額的問題, 但我相信政府暫時唔會建議加番班數, 因為要睇定D先及費事破壞現時各 Band 1 中學齊齊減學額嘅均勢。

加人數又未必會, 已經有o的中學加番班啦.

希望經過上年減過龍嘅情况, 以史為鑑, 正苦和有關中學加番D位甚至加番班, 將對家長及學生嘅影響減至最低。但相信已承諾減班的英中未必會加中一班數或全面加班數, 部份英中可能用彈性嘅班數(上年教育局容許彈性中一班數目, 即一年少一班, 下一年可多番一班, 如此類推), 所以北區鄧顯上年5班減為4班, 今年九月會回復5班。  

我亦有聽聞以前好多英中, 一班中一收足40人,  上年主動減收中一班每班人數, 自收學額就收到盡, 大抽獎就收少咗人, 可以留番D 位比外校優異生將來的班級插班生, 以溝淡大抽獎收到成績稍學生的負面影響。

唉, 睇完真係心驚驚, 特別係深水埗區, 比去年多10% 學生.
深水埗既英中只係最多開4班,  我唔計tak ngai & maryknoll (因為其中開中文班), 只計傳統全英中得5 間 ( 38 人 x 4 班 x  5間 = 760 個英中位 !!!?? ) 睇落好似完全唔夠分喎.......

就算我計埋tak ngai + maryknoll 每間兩班英文班, 150 人左右. 頂多共 900 個英中位左右. 都只係1/4 機會 only.

我唔知有無計錯, 如有請告知. 謝謝.

回復 Kittymummy 的帖子

如果英中學額主要都係比band1生, 咁都有75%機會入到既.

引用:回復+Kittymummy+的帖子 如果英中學額主要

原帖由 khmama 於 12-04-09 發表

如果英中學額主要都係比band1生, 咁都有75%機會入到既.
75% 其實風險好大,對於band 1尾學生黎講。每4個band 1生便有1個好大機會派去band2學校,希望錯配情況吾會好大啦,唉 !SSP 呢兩年多左好多千禧校,今年又黎多兩間。反觀英中cut 成4班,又冇新既中學係SSP. 我都吾明教統局點去規畫?

抽獎就唔睇你band1頭定尾啦. 如果唔好彩係後面既25%, 派入唐乃勤都ok既.

引用:回復+Kittymummy+的帖子 抽獎就唔睇你band

原帖由 khmama 於 12-04-09 發表

抽獎就唔睇你band1頭定尾啦. 如果唔好彩係後面既25%, 派入唐乃勤都ok既. ...
咁又係,又冇分頭尾架喎,好彩唐乃勤開足7班。你岩你岩

ricetaster 發表於 12-4-9 17:24

咁即係話, 教育署只需利用行政措施, 在下學年要求各校中一班增加番每班人數 (由現在平 ...
收到風平均每班多收2個學生,以紓和人數的不足,

因為依家減班嘅影響主要係減少了Band 1 中學學額, 其次是 Band 2 學校, 起碼佢哋要每班收多3-4個人就會有幫助, 等於開多 三份一至半班。
‹ 上一主題|下一主題