用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會小學 聽朋友講此學校英文比同區學校深,請問係唔係? 學校有愛 ...
go

聽朋友講此學校英文比同區學校深,請問係唔係? 學校有愛心? [複製鏈接]

聽朋友講此學校英文比同區學校深,請問係唔係?

學校老師有愛心?

是否活動教學?

thx^^
   5    0    0    0

5月22日至23日學校有學習活動
不如你親身去睇下同問了解一下啦
http://www.hkmlcps.edu.hk/p1class.pdf

真的好感謝你的回覆喔...thank you^^

我去了,仲意li間....

請問你係咪入了這間呢?

9月應該填li間

點解鐘意?? 你去參觀邊一堂?

其實,我個人認為首先要明白自己小朋友的性格及能力去選擇小學.

馮晴 - 功課多並且學的範圍廣.  小三就有精英班.  星期六下午要返學補課.  高小就要學倉頡打字,做騰文.  
梁潔華 - 考試深,數學又有奧數.   課外活動又必定參加.  星期日可能也要返學.  (音樂樂器班).
將天  - 有科學,數學強.   考試之科目可以在有些補習班門口張貼科目.  就可以參考.   

功課方面,則見仁見智.  有D好OK,有D好BAD.  所以,真的要個別參觀小朋友的歡愉之心.  如果,家長鎖定了心儀的小學,應帶同小朋友去參觀,令他自己感受.  讀六年0架.  

我有一位街坊,幼稚園轉3間,小學又轉了4間.  佢自己都不了解小學的方針去配合,常常轉校.  到了高小又怕小朋友不能考進心儀之中學,又轉校.  所以,除了口碑之外,都要了解小朋友的學習方式.  

Best Regards
Candy

我不見得這校有愛心,小兒本身是聽障,但學習能力幾高,未必需要學校太多支援,9月開放日時想了解一下學校是否一致有愛心,會不會帶有色眼鏡去睇SEN學生,但他們給我的答案實在太令人失望了,我一心以為基督教學校應該會好有愛心的...........但個副校長一句"我們沒有融合教育的"就算了,聽了很心淡,教學者不是應該抱著"有教無類"的心態去教學生的嗎?其實津貼學校收了政府資源,如果學校來了SEN的學生,他們是不能拒絕的,但如果我執意送小兒入這間學校,我只會後悔莫及,多謝那位副校長一早同我們講,這間學校並不合適小兒入讀............

引用:我不見得這校有愛心,小兒本身是聽障,但學習

原帖由 purplemelody 於 12-12-03 發表
我不見得這校有愛心,小兒本身是聽障,但學習能力幾高,未必需要學校太多支援,9月開放日時想了解一下學校是否 ...
我一話我個仔係a仔即落閘放狗,不知所謂:;pppp:

個兩位副校....真的
所以我一早轉校:;pppp:

JJ2601 發表於 13-7-23 01:07
個兩位副校....真的
所以我一早轉校
可告知副校點樣呀

我仔仔現在五年級, 當年入小學前確診有焦慮症的症狀, 原本很擔心, 但奇怪是一上了小學, 在學校薰陶教導下, 問題一掃而空. 現在仔仔開朗自信了不少. 學校多年來被委任成指導學校, 幫助區內某些小學. 我的朋友最近去出面港九區的名校聽talk, 朋友問某校長將軍澳那一間小學較好, 那位校長立即推介港澳信義會小學. 四年級才有精英班很恰當, 而2班精英班都比其他3班深一些,功課都多一些. 但老師教得好好, 我上Facebook見不是精英班的家長都讚老師, 有些老師每到考試都在學校內聯網鼓勵學生.我在仔仔二年級便不對功課了, 要返工也不會陪他温書, 但考試前會請一日半假陪他備試, 我好肯定老師教得明小朋友, 因為他懂不懂看他備試溫習自有分䁱.
我個人意見是, 學校一定努力想教好學生, 學校都光榮嘛! 但引用校長話的, 方法很重要.
我覺得家長重點教正確態度, 學校重點教足夠知識, 小朋友一定得益.

回覆 Aesop 的帖子

請問自行階段如有20分,入到港澳信義會嗎?
‹ 上一主題|下一主題