用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 正式開始戒片3日成功了!
go

正式開始戒片3日成功了! [複製鏈接]

其實小兒已經3歲3個月,一直的唔起心肝為佢戒片,可能因為我個人認為佢仲未表達到,所以一直無決心去做,朋友知道3歲仲未戒片都用怪責的語氣,有苦自知。

但原來佢可以做到!仲要第3 日已經成功,希望佢保持下去!要大力讚佢叻仔  

所以唔好睇少A仔的能力,佢地一樣可以做得好好!
   1    0    0    0

我尋日都開始同阿仔介片,去左3次廁所都呵唔出,點知轉個頭就呵到成褲都係
請問你用咩野方法同佢戒架

Kei0122 發表於 12-4-5 16:13
我尋日都開始同阿仔介片,去左3次廁所都呵唔出,點知轉個頭就呵到成褲都係
請問你用咩野方法同佢戒 ...

你俾佢著尿片定學習褲定係底褲仔?

我以前試過用學習褲,點知失敗左,佢都係照在上面柯。原來佢地會依賴左學習褲,因為就算柯左都唔怕。

前日開始只係俾佢著底褲仔(買左12條準備係咁換),係咁同佢講大個仔要著底褲仔,BB先著尿片,要尿尿/屎屎要出聲。

頭2日佢唔知照在上面柯,柯濕左俾我話佢 (當然唔係鬧,係好長氣咁重覆以上講既嘢,每濕一次就話一次,俾條濕既褲仔佢睇)。

仲要無時無刻問佢要唔要尿尿,佢如果想就會走去尿壺仔,無佢就會話"我唔柯",要10-20分鐘問一次,咁佢試過成功無整濕底褲仔就柯到要勁讚。

同有一樣係我買左個尿壺仔,佢企住時我拎起個壺仔對面佢JJ,以前我要佢企在登仔在成人廁所,佢好抗拒。

我仔仔2歲就識得去廁所,而家返學就要著學習褲,唔知幾時先可以唔使著。。
‹ 上一主題|下一主題