用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想跳船,請家長指點
go

想跳船,請家長指點 [複製鏈接]

朋友孩子明年要考文憑試及通識科覺很難,如跳船去邊?點好?想大學回港studying,因學費太貴
   1    0    0    0

引用:朋友孩子明年要考文憑試及通識科覺很難,如

原帖由 smallfoothk 於 12-04-03 發表
朋友孩子明年要考文憑試及通識科覺很難,如跳船去邊?點好?想大學回港studying,因學費太貴 ...
我都好想知。

今年F5, 可能遲左d, 而家去未必涵接到外國課程/考試.  我見d人通常F2走.

LLMUMMY  有朋友都係f5走, 去加國留學  發表於 12-4-6 23:19
ANChan59  妳講得對,可能遲咗d。正路咬緊牙關,砌埋十幾個月先啦。大學唔得,讀I'VE 再讀top up degree  發表於 12-4-3 17:08

Too late, cannot change to other exams if only 1 year is left.

回復 smallfoothk 的帖子

我朋友個仔都係上年F.5跳船既, 依家係Lancaster 讀緊foundation. 如無意外暑假後可以升Lancaster U. 佢讀QC, 都係上年六月尾英國個exhibition同o的A-LEVEL考生一齊報. 因為QC係名校, 所以接受佢以校內成績去報. 呢o的就係傳統名校優勝既地方. 你試下搵agent幫你報啦.

smallfoothk  thanks  發表於 12-4-4 00:25

在港考高考信心不大,去英國讀foundation是否都是個好選擇?
還是在港讀Iva?

回復 namanyi 的帖子

Depends on affordability, foundation year is a choice if finance is not an issue. If yes, I suggest IVE....

lindalowailing  請問如果讀有關理科的課程,究竟選擇副學士還是高級文憑?另外邊間院校會好D呢?請指教!  發表於 12-4-11 10:55
lindalowailing  請問如果讀有關理科的課程,究竟選擇副學士還是高級文憑?另外邊間院校會好D呢?請指教!  發表於 12-4-11 10:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如選去英國讀foundation,應讀完中五去,還是考完高考睇埋成績才去讀?(無信心可在港升大學)

咁是否中四要去?中五就....

我認識既朋友當中, 各個form跳船既都有. 中三升中四跳船, 因為根據成績唔會選到自己喜歡讀既科目, 寧願去英國讀. 中四升中五, 可以考igcse, 讀上去考埋A-LEVEL, 有兩個選擇, 一係繼續留英國入U, 會較香港報考英國U容易. 一係以NON-JUPAS報香港既大學, 成功者大不乏人. 中五升中六, 可以試下讀six form college或者foundation, 最好早o的搵agent幫手, 唔收錢既. foundation唔係間間會收中五, 有o的要求起碼中六程度. 假如想直接以dse成績報經英國聯招(ucas)報u, 就要中五升中六暑假開始預備, 例如考定ielts.

smallfoothk  thanks  發表於 12-4-4 13:46

khmama 發表於 12-4-4 12:21

我認識既朋友當中, 各個form跳船既都有. 中三升中四跳船, 因為根據成績唔會選到 ...

走非聯招條路入本港大學, 多睇外邊既成績, 一年時間有D唔夠.

khmama 發表於 12-4-4 12:21

我認識既朋友當中, 各個form跳船既都有. 中三升中四跳船, 因為根據成績唔會選到 ...
中四升中五, 可以考igcse,

khmama,

您既朋友係唔係係香港讀完中四然後去英國讀Year 11?同年考igcse?這條路可行嗎?

英國igcse 好多科目都要計Year 10的coursework分數,有d科目更加要係Year 10考部份試卷,讀少一年Year 10,有無可能追返Year 10的分數?

Tommy

回復 Tommy 的帖子

我朋友囝囝係第一屆dse,因為朋友覺得佢既成績要入三大未必得, 所以選擇跳船. 上年冇中五會考生爭, 入foundation可能易o的, 佢冇考igcse.

回復 khmama 的帖子

明白了。據我了解,揾英國Year 10位係唔容易,年中插班入 Year 10 係無嘜可能,直入Year 11幾乎係不可能。

khmama 發表於 12-4-3 22:45

我朋友個仔都係上年F.5跳船既, 依家係Lancaster 讀緊foundation. 如無意外暑假後 ...

請問你朋友個仔校內成績怎樣?
Lancaster 可以唔考 DSE 可讀 Foundation ?
Thanks!

我女既師妹今年中四, 已經考到英國既插班, 暑假後會去英國升學, 似乎冇考igcse既. 以前我姪仔去英國讀中六, 都係中五上學期尾考英國學校既筆試, 收咗先考會考.

回復 Mandy2002 的帖子

佢係qc應該屬於中上既成績, 但唔係top, 即使入到3大都未必入到心儀既科目. Lancaster肯收佢, 可能係因為QC比較出名, 本地既AGENT先會接受以校內成績收生. 我另一個朋友囝囝都係上年入咗Lancaster既foundation, 佢係以A-LEVEL成績去報既.

khmama 發表於 12-4-8 15:35

我女既師妹今年中四, 已經考到英國既插班, 暑假後會去英國升學, 似乎冇考igcse既. 以前 ...

小師妹暑假後係唔係入讀Year 12?「海外升學」論壇好多家長都話,錯過了Year 9 ,下一個機會就要等 Year 12,因為Year 12有較多學位,Year 10好少位, Year 11就唔會有學校收。

小師妹到時夠十六歲,如果成績ok,應該唔難揾Year 12.

通識科難,也應有五、六成人及格,但入本地大學只有約兩成。如果連考通識都沒有信心,如何指望"大學回港studying"呢?
有很多人都說怕考通識,但其實一般能力達中等以上(top 60%)便應能過關,有志於擠進top 20%大學的同學,又甚應擔心呢?或者以為會因為政見不同(本屆通識科的題目與政見有關),而怕會被評底了分,那也不必。歷來的中、英文作文或多或少也會涉及不同見解的題目,例如2010的中文作文︰

第3題
有人認為父母教養子女,應該給予空間,讓子女自由發展;有人認為應給予明確的指導,讓子女依從。上述教養子女的方法,哪一種較為理想?試談談你的看法。

如果你認為其中一種較為理想,你會怕改卷的因與你的意見不同而把你的分數評下去吧?
‹ 上一主題|下一主題