用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位應該點填?
樓主: kooku2004
go

統一派位應該點填? [複製鏈接]

BAND1 男仔天水圍/元朗區又應該點填? 心水中學只有元朗信義中學

701003  1st志願填信義啦!!!  發表於 12-4-4 03:02

回覆:ohnono 的帖子

我明白沒有喇沙在你的建議中了,16個位真是要十分好運才抽中!

Thanks
Mo-ma

nganc9 發表於 12-4-3 15:09
黃笏南會暫時搬去沙田, 可能少人揀, 唔嫌有幾年要返沙田可博一博.

最新進展
- 本院於2011年10月21日接獲通知,教育局未能就重建計劃取得政府2011基本工程的資源分配。
- 重建計劃未能如期於2012年2月提交立法會財務委員會審批。
- 重建計劃需延期1年進行,故暫不會按原來計劃於2012年4月遷往大圍臨時校舍。

nganc9  但要讀6年, 實要搬去臨時校舍, 只係未知幾時.  發表於 12-4-4 18:46

禮媽媽 發表於 12-4-4 00:17
BAND1 男仔天水圍/元朗區又應該點填? 心水中學只有元朗信義中學
How about:
元朗鄉議局中學
元朗公立中學

元朗天水圍only八間英中....band 1學位不足夠分配俾所有band 1生,即是會有機會band 1生派去band 2學校,加上填表失誤(例如填晒band 1學校在頭幾位)甚至派去band 3學校ge都年年有發生
band 1~~鄉中/趙中/元中/天官~~~共有三間官小聯繫,崇德都有聯繫位,所以统一派位會優先派咗俾聯繫畢業生
band 2~~伊中中/循道/翁祐/湯國華/鄧兆棠......都有聯繫小學

請問各位家長, BAND 2C-3, 男仔, 在深水埗區應該點填

幾時開始填統一申請表?個人會貢填:
B1中,B1中,B1尾,B1尾,B1尾,之後是B2頭

回覆:joyceleung 的帖子

咁灣仔區band2 男仔點填?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

nganc9 發表於 12-4-3 15:23
sumheima  西貢b1學校僧多粥少,咁填會唔會好睇唔好用呢?!我會第3或4開始填b2頭,保險d!
你講得岩,派位是派完b1生先派b2生.但要看那區的b1生與b1位的數目比例,若在沙田區b1學生有8成以上派到b1英中位,當然可以差不多填完b1之中的10間8間英中,才開始填b2頭學校;但西貢區入英中率只有5/6成機會,咁做分分鐘去左b2尾.

上年我地玩時,有b1頭同學照填前4間b1學校,最後跌左去b2中尾...

早幾日明報,教得樂訪問了之前升中的家長,兩個家庭的孩子都是b1學生,一個第1,2志願填本區(應該是九龍城區)名校,第3志願填他區得幾個位的好學校(以為無人會選),最後派了中文中學,後扣門入了直資;另一位頭2志願選父母的舊校(自行有得in),最後唔記得派了第幾志願,但是b2學校.兩位家長都後悔說當年選校太進取...

統一派位唔係易玩,唔係咁易b1生填完b1學校先填b2學校就ok,所以年年家長都填都頭疼不已呢!!

nganc9  原來你上年已經玩咗, 咁今年唔使頭痛啦, 你就好啦.  發表於 12-4-8 00:41
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

葵青Band 1 boys 點揀?
‹ 上一主題|下一主題