用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 囡囡的表現, 是正常嗎? 是我太多心嗎?
樓主: hobby
go

囡囡的表現, 是正常嗎? 是我太多心嗎? [複製鏈接]

回復 hobby 的帖子

最緊要K 有愛心 , 我SEARCH 緊愛心小學. (基本上好難搵)
遲D 越來越多古惑野. 叫親佢做野.N咁多個藉口.  點解唔可以好似其他小朋友咁. 乖乖地聽話?!!
就算唔聽話. 一次兩次已經夠.  仲要日日係咁. 次次新鮮事.

東華三院果個就O岩. 社工睇到小朋友既response. 分析到囡囡既問題, 解答到'我想都無想過既東西'
e.g c6都可能係亞氐保加.  [當囡囡對c6發脾四時, c6自己就唔識處理. 會突然變得好惡. EQ 變成零]
我知道C6自己唔識處理時. 連C6都TUNE 埋.  E.G [你想囡囡怎樣, 你要首先...]
每個STEP 講清楚. C6先明白怎樣教個囡.
PS ,阿囡係蝦DADDY

我個區就有間愛心小學叫張煌偉, 不過係大圍

睇到你個分亨, "e.g c6都可能係亞氐保加.  [當囡囡對c6發脾四時, c6自己就唔識處理. 會突然變得好惡. EQ 變成零]", 我懷疑自己有小小呢 ...

回覆:囡囡的表現, 是正常嗎? 是我太多心嗎?

我個仔三歲,又係有脾氣問題,又唔肯同人分享,又無耐性,成日同c6講點樣可以教好啲,佢又話個個細路都係咁,唉!東華三院那個係咪要排好耐?仲有邊到啲情緒社交班係好的?成日見到其他小朋友好聽話,就會好傷心點解自己個仔咁難教?

回復 Babyarsene 的帖子

我老公都係咁, 或者爸爸點都冇做媽媽咁緊張嘅; 我結果都未打去任何機構問, 因為老公都唔會贊成, 佢覺得囡囡好正常, 我同佢講話, 你見個個朋友啲小朋友都咁聽話, 佢會話, 你見唔到人哋咁多啫 ...

回復 Babyarsene 的帖子

東華三院果個, 你排左先. 無得心急.
我亦排左另一個YMCA 既社交課程,FOR K2小朋友, 囡囡9月便可以上堂. (我都要一齊上堂)

最近,囡囡情緒尚算OK. 失控情況.(3成). 上了這麼多課程,最重要是了解小朋友的心態及性格.
我個囡好固執+記性好. 憑著這點. 便知道只要花多'很多很多心血'去'教育+訓示',  生活細節上,可以控制到她的情緒.

E.G 囡囡慣左自己扭開猴'祖'散個細樽, 倒水入杯,再'搞搞' 來飲.
今晚,我手快快幫她開了. 她便發脾氣,塞個樽蓋, 要我還原, 她說[唔係咁!. 我要自己開!.我要自己來!!唔係咁!!!]
我好冷靜地說[無所謂,我地做人唔可以咁計較, 你開樽蓋,和媽媽開都無分別]
她仍然不停話[唔得,唔得. 我要自己來....]  我話[你唔飲,我就全部放入廚房!媽媽知你咳咳,先俾你飲.你自己想想.媽媽關心你..ETC]
突然阿囡講左句[媽媽話事]. 我話[你乖,知道媽媽話事,囡囡便要聽媽媽話]. 之後, 阿囡點點頭. 飲完水.再拎返杯入廚房交俾工人姐姐. (當中,講左句,唔該姐姐)
這幾個月, 我的教法+軟硬齊併(罰+呵). 曾經有晚,囡囡要聽電視,不讓我看新聞. 我話[邊個話事?] 囡囡話[我話事. 我要睇電視, 你出去!]  三歲已經這樣? 那十三歲,豈不是趕我出街??  
我知道囡囡講野憑正覺. 想到什麼便講什麼.  所以,自己無乜動氣, 乾脆罰她企. 如果不肯企,便打PATPAT.  罰完,喊完. 再解釋俾囡囡聽. [媽媽的說話,女兒要聽.].  經過幾次之後.  每當囡囡做一些不對的事時, 我便嚴肅地說[媽媽話事,你要聽媽媽話].   囡囡知道後果是被罰, 便會停下來. (當然,之後,我會解釋+安慰好. 做得對,便再讚她).

你小朋友還細28個月大, 待上K1時,再看清楚一點. 我既意見係, 小朋友不影響別人,可以慢慢處理. 但影響到上堂秩序或其他小朋友,便要找個處理方法.

回覆:kmmum 的帖子

咁你女女情況都好咗好多,對住佢哋真係一個eq訓練。我個仔又未去到失控,只係做嘢做唔到好易發脾氣,佢宜家成日講反話,明明好想做一件事,好想要一樣野,我哋唔係比佢立刻便or唔比佢,佢就開始講我唔要,我唔鐘意嗰樣嘢,我不斷解釋,唔係唔比,係遲點先比佢完全聽唔入其耳,一路用功扭計聲一路講我唔要,當你覺得佢煩,同佢講得喇,唔要就唔要,佢就會喊,其實自己好想要,佢係咩心態,我唔明

回復 kmmum 的帖子

唉, 希望佢大個少少會有啲la, 呢個月, 差不多晚晚佢都唔肯瞓, 由10點幾, 搞到12點幾, 我真係好唔明, 佢都要返學, 未夠8點起身, 中間午睡唔會多過2個小時, 我哋大人都好辛苦, 呢2晚又係咁, 話又唔聽, 罵完佢, 唔聽, 我走出房, 佢又喊住跟住我, 入返房, 又唔瞓, 循環幾次, well, 我真係唔埋佢, 出廳做嘢, 佢走出廳玩玩具, 我就flow her toys in the rubbish bin, she picked up again, cried and played again!!!! after 2 cycles, she started to tidy up, and then I came to her, asked her if she wants to sleep with mami; and we went to bed; after she calmed down, I started to talk with her, comfort her, gave the teddy bears back to her ... well, 唔使幾分鐘, 瞓到豬仔咁

其實放工返到屋企, 我哋都有同佢玩, 睇書, 聊天, 其實佢都好識表達, 好似會講俾我知今日喊過, 問佢點解, 佢又答到; 早2日佢話要買好多bear bear 熊, 我話要佢大個, 揾到錢, 自己買, 跟住佢重覆, 話, 等佢大個月之後, 揾到錢錢, 唔使媽咪買; 佢仲唔係好鐘意睇cartoon, 寧願睇星期二檔案, 一路睇, 一路問 / 表達意見 / 講返佢睇到咩等

我想知, 你哋啲小朋友係唔係都好成熟? 有多時, 都好似同個3/4歲小朋友相處咁

我相信佢唔會影響到其他小朋友上堂, 不過佢星期日上完主日學同我講, 佢冇落地唱歌跳舞, (但佢返到屋企又會自己係咁唱返嗰首歌, 仲會做埋動作); 嗰老師同我講, 雖然佢全班最細粒, 又差不多全班最細 (佢班由2歲至k1), 但講嘢好叻, 如果佢有聽, 可以講返小小故事內容俾我知, 可以答到一啲open end 的問題; ,,不過, 其實又跟上次一樣, 佢唔肯答我點解唔肯同其他小朋友一齊唱歌跳舞, 總之, 我覺得好似有啲問題, 但我又未知原因, 想幫都幫唔到咁

見到你囡囡進步, 實在為你感恩, 你的努力, 一定有成果

回覆:kmmum 的帖子

我建議你若有時間看<為孩子立界線>。英文版Boundaries with kids

請問有無人JOIN 過親子互動輔導服務? 唔知係未真係對小朋友好有幫助?因為我女2.5歲. 又係唔太聽教, 脾氣好大. 發脾氣時DUM嘢, 訓地, 大喊. 係學校又被老師投訴坐唔定, 經常行開位. 我都唔知係佢有問題?定係我唔識教. 初初見親子互動輔導好似好好, 又係免費就想同亞女試下. 不過打去問, 原來係要比錢重要$2500 10-12 堂. 所以我想了解下有無用.

kmmum 發表於 12-4-18 17:38

最緊要K 有愛心 , 我SEARCH 緊愛心小學. (基本上好難搵)

其實點先可以搵東華3院既輔導...
因為我都唔知我女既問題可以點解決..
25個月就開始講大話..
eg 自己整到瘀左就話人地整佢(果個小朋友之前有搣過佢, 但無見個多星期)
見到唔想做既野就搵藉口(eg 唔想飲湯會話d湯好熱, 見到自己唔想做既野未做明明好簡單就會話果樣野好難唔識估咁)
你話佢佢會唱歌, lee ler ler. 扮聽唔到
講野表達好清楚但係就好無賴.
因為佢好硬頸... 叫佢飲埋啖湯.. 佢可以情願唔食飯都唔會飲埋啖湯.
我唔會心軟, 真係唔比佢食. 但係佢都唔驚, 下次又係咁....
同埋好記得人地講過既所有野, 即係有時周圍人講既好野同唔好野都會正確地係適當時候用番(就算果句野係幾個月前人地講過)你知啦有d野大人講就好地地, 個2歲人仔講就好似唔係咁合適, 但又唔可以阻止人地講乜, 同埋講左出口都收唔番啦....
但係話比佢知小朋友唔可以講,佢又覺得你地講得佢點解唔講得, 會不停搵機會再講.
eg某d 人叫某長輩既一個名.. 佢知係唔叫得, 但同人講野會惜d e 跟住叫仲會比個奸樣出來, 但係對住當時人又唔會...
即係佢知佢唔可以咁叫果個人, 但佢又覺得好好玩咁...
唔係佢阿媽既人就覺得佢好可愛, 但係我覺得咁樣好有問題, 因為佢咁落去大個就會變大話精,

回復 小兔咕 的帖子

有關親子互動輔導服務詳情,請瀏覽 http://pcit.tungwahcsd.org
或致電 2267 6322 查詢。

http://pcit.tungwahcsd.org/about.html

大家近來怎樣?

囡囡32個月大la, 講嘢好叻, 理解能力好好 (好似上次我帶一班小朋友做手工(沙樽), 由2歲半到約8歲, 佢聽完之後完全跟到, 唔使再解釋己經可以做到要求, 另外2個年紀相約小朋友就要人幫手; 記得晒屋企人生日月份, 幾個電話號碼, 不常見面的親友名字, 特首, 政務司, 財政司名字等等 ...

但就唔聽講, 不過學校老師又話佢好聽話, 會幫手; 12點幾都唔瞓 (呢樣我就覺得最辛苦); 仲有就係認字好差, 到依家都認唔晒26個英文字母, 不過佢會答你n for nose, f for fish ... 又成日搞錯6 / 9, 搞到依家怕佢有讀障

怕比人踩到 ?
‹ 上一主題|下一主題