用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無在太子然識語言讀
go

有無在太子然識語言讀 [複製鏈接]

你們覺得好唔好

0    0    0    0

我都想知....Tks

回覆:有無在太子然識語言讀

幾年前阿女讀過,上課模式是一大班小朋友(約30人)坐在一起面向著老師,每堂教幾個音,教完後問小朋友問題,答啱有貼紙獎勵。好吳好見仁見智。阿女學左大半年便無學,可能大班教學不適合我女。現在不知模式有無改變了

回復 kk888 的帖子

其實我現在也讀緊,考慮仲讀唔讀

有無中一學生讀?
拼音外有無較其他?

朋友個仔讀了3年,小學是聖芳济各,由p.1英文成績取 grade c 至 p.3取 grade a成績,朋友說是然識幫了他. 我本來都想讀,但因已學了phonics怕個仔悶故沒有讀,中心是要由phonics讀起的

我個女上個月剛剛讀完2-1/2年的課程, 開頭以為個女沒有這個恆心, 但讀完後我覺得個女起碼在串字方面不用擔心, 學校默書我每次都是用大約十分鍾同佢溫, 都o.k.啦!  而且讀音會準確一些, 而且我覺得吳sir真係一個幾有heart 的老師.

然識是一所教導美式英語的學校,Frankie Ng沿用自編自教的自然拼音法教材已十多年。教學採開放模式,學生沒有補習後功課,但要求學生培養專主、投入的學習動機

主觀評語
1/  課程拖長,學生應1個月學上的phonics法卻拖得長長的。
2/  群體聽學,對於低年級生、學術水平差的學生,這就等同廢的!
3/  有閒的學生多學無妨。
4/  學員大多購了「字典」就say拜拜。

kiiiiiller 發表於 12-5-16 10:28
然識是一所教導美式英語的學校,Frankie Ng沿用自編自教的自然拼音法教材已十多年。教學採開放模式,學生沒 ...

請問 "4/  學員大多購了「字典」就say拜拜 " <-- 點解? 買了他們出的字典就唔讀?

kiiiiiller  字典中的詞已標著了強音、音節等發音symbols,賦權購買的學生應能自己正確拼讀相關的字呢。  發表於 12-5-16 11:41
kiiiiiller  學員升讀至某英文水平時,他可在EQ購買一本dictionary,例如:《Riverside Webster's》。  發表於 12-5-16 11:32

Thanks kiiiiiller, 亞仔剛開始學, 係朋友介紹, 朋友囡囡由5yr開始學, 到完成晒全部課程, 非常讚好, 話佢囡囡一睇個字就識讀, 一聽就識串, 佢地在家係冇講英文的, 佢囡囡本身亦好叻!
聽到朋友勁讚所以就去讀, 希望亞仔都可以讀到啦, 因為成個課程都幾長時間, 2年半喎!

回復 喵媽 的帖子

尋日去左上去睇......見倒吳SIR好好人....問左佢好多野....其實都真係好想TRY下......我又係有朋友介紹話LEE度同教得好,不過有D擔人一大班人真係學倒野???我個女得5歲....一學要2年半WOW

拾仔 發表於 13-1-21 10:29
回復 喵媽 的帖子

尋日去左上去睇......見倒吳SIR好好人....問左佢好多野....其實都真係好想TRY下......我 ...

我阿仔都係5yr開始, 依家已經進入最後一期既拼音課程, 學埋呢12堂拼音就完晒, 之後就係聽同講既課程!
我覺得好好, 阿仔之前在學校學咗年半拼音, 都仲未識拼...喺然識學到中級(24堂)已經可以拼多好簡單字, 依家已經可以拼到好多字了! 但未係一聽識串呢種, 不過真係幫到默書, 佢係咁易溫下都識晒!
2年半不是全部拼音, 拼音只48堂, 之後有36堂係聽同講! 如果小朋友學習進度唔得, 佢地係唔比升班, 今次阿仔話有4個升唔到班要重讀, 咁樣可以保障小朋友學完真係識! 5yr去學既人雖然少啲, 不過都唔係大問題架! 我覺得可以試下wor! 唔ok最多學完一期唔學, 而且呢間學費我覺得真係好平...仲平過阿仔在學校讀多好呀!!

回復 喵媽 的帖子

我都你拾5 拾6 我去太子都遠架,因為我地唔係個頭住架..
最擔心係, 一大班人跟本上太細學唔倒姐

多謝你意見呀....我再諗下....

回覆:喵媽 的帖子

幾錢?

‹ 上一主題|下一主題