用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 2012/13 S1 新生的家長交流區
樓主: ccpsg
go

SPCC 2012/13 S1 新生的家長交流區 [複製鏈接]

回覆:candyhouse81 的帖子

今日派咗通告,上面有講

阿仔今日上完第一天science & maths workshop,有26頁maths要做起明天交

回覆:yiphalook 的帖子

等我放工返去問下囝囝做成點先,佢成個下午係朋友屋企玩......

回覆:Baoma 的帖子

咦,我地大少話浄係要做䦕頭嗰幾題咋喎.......希望佢冇聽錯啦.....

應該係我個仔聽錯啦,因為佢做下做下發覺唔多對路,後面嗰D都未教。

好搞笑:
我女話應該係佢聽錯姐,無咁嘅事,放心

回覆:candyhouse81 的帖子

上咗orientation, 又番咗三日bridging course, 大家覺得點呢?我同囝囝都覺得好好呀。囝囝已經識咗㡬個好啱key嘅朋友仔,同話比想像中「好玩」..當然我要remind 佢番學吾係玩,同埋正式開學後就可能吾同啦 (其實我覺得佢最鍾意係自己撘車番學放學,好自由又大個仔咁!)
而我so far 覺得學校安排得好週到,好照顧學生。係orientation 聽完校長短短既分享就更覺得冇幫囝囝揀錯學校。希望大家囝囝女女都開開心心enjoy 新學年!

ABC-DAD  開學後更好玩。直到十一月學生活動週之後才會歸於平淡。  發表於 12-8-31 01:12
ABC-DAD  開學後更好玩。直到十一月學生活動週之後才會歸於平淡。  發表於 12-8-31 01:12

囡囡昨天病咗無返學,但之前O day 已同幾個舊生做咗朋友,都好開心,又話bridging course 的數學老師教得好好,係一個好的開始!
唔知有無舊生家長知道activity week 係十一月邊個星期呢?中一學生係唔係只去day camp ,定係overnight camping呢?

ABC-DAD  家長們可在e-class右方校曆查看全年具體活動安排的日子。  發表於 12-9-18 12:09
ABC-DAD  中一同學在SAW 唔會安排過夜。  發表於 12-9-18 12:07

回覆:ccpsg 的帖子

開學快兩星期了,適應嗎?開心嗎?

阿女話幾好,你哋有冇興趣參加外語班?

回覆:SPCC 2012/13 S1 新生的家長交流區

囝囝好鍾意呀!識咗好多朋友,又參加咗足球隊,前幾曰audition 咗樂團。好似好享受新學校生活。我就覺得佢負責任 咗,多咗好多positive energy. 不過依家仲係蜜月期,希望佢一路都enjoy 落去啦!
外語班我囝囝都有興趣,吾知幾時開始?

Foreign lang programme application notice are given the day before.  
Per eclass message, the application deadline is extended to next Monday, 17th September.

引用:Foreign+lang+programme+application+notic

原帖由 ickwong 於 12-09-14 發表
Foreign lang programme application notice are given the day before.  
Per eclass message, the applic ...
咦!我冇見過喎。要問問大少先。

回覆:Baoma 的帖子

選拔後,小女感受出一山還有一山高

通告話10月6日 parent's day 只限一位家長出席,吾知到時兩位出現係咪吾得呢?
另外同日有個sports team briefing 係講d乜嘢嘅呢?嗰日大少吾得閒,吾知會吾會miss 咗d重要嘢呢?

ABC-DAD  以前可以兩個家長去,如果宜家有咁嘅規定,禮貌上俾個E-MAIL 班主任問下都好。去唔到可以(提早E-MAIL通知)問其他同學或負責老師。  發表於 12-9-19 23:02

請問冬季運動服係點架?我之前買咗一套風褸+長track褲,係咪得架啦? 入面係咪著番夏季polo shirt.

‹ 上一主題|下一主題