用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測驗結果,又一次失望!
樓主: KKJ
go

測驗結果,又一次失望! [複製鏈接]

醒目開學勳章

唉, 我仔岩岩同樓主個仔相反
中英常都好OK, 係衰數學, 不小心..............
明明2240, 抄落列式, 都可以抄2440............死吾死

KKJ 發表於 12-3-30 22:28
主科只有英文較好83分,其餘都係53-64分左右,一科唔合格係GS!係屋企溫習時都很熟,再問佢大部份都識做識答 ...

GS的確不易,囝囝學校的GS不是熟讀就可以,學校考GS,就好像我以前考EPA,要熟讀資料,加以個人分折,用自己的文字作答,最好平日多睇報紙,一齊討論時事,才可以取得高分.

醒目開學勳章

有時小朋友真係同考試無緣份架..我有朋友個女都係咁架...真係由尾背番轉頭都得架..但係真係一考試佢就會衰架...所以佢媽咪好快就接受佢女女係咁的事實..無比壓力佢女女...佢女女宜家雖然讀band  3學校..但佢好乖又無學壞....
我覺得睇下你地點睇...有時可能係學校的教學唔岩佢...可能佢去一d無咁傳統~的學校佢會讀得更好..更有發揮

fullmama  agreed............  發表於 12-4-1 14:29

可能參加D考試操卷班,因為而加有D補習社社都有都操,最重要俾D卷岩唔岩,同有冇解卷同教考試技巧,因為甘個小朋友先可針對唔好去改善!

醒目開學勳章

平常溫習無問題, 我相信係心理壓力問題, 當遇到緊張環境, 所有事情變得渾亂. 可以的話多參加一些比賽活動, 不著重得失只重取經驗! 我唸應該有幫助.

回復 iriskko 的帖子

我到同意!!其實係咁學校教學模式唔適合佢囡囡!!!去到Band3學校佢想讀書到好辛苦!!!!

還是無乜睇課外書!理解力不足!!只是偏向課本內容!!非常不足的!!!

我仔衰在不小心覆卷,看一次沒做少就叫覆完,但次次都。。。唉,如那次他小心覆卷,就會好很多,激死`

KKJ 發表於 12-3-30 21:31
首先謝謝你們的分享,小兒四年級,品性也很純操行常常A,班主任亦選了他做班長,又常常鼓勵他,但上學期成績 ...

我個仔都係小四, 身邊有同學仔和你一樣, 已經好努力全方位溫習, 英文就合格, 但中數常就大多數唔合格.
我覺得除左補習外, 真係要分時間放開去睇書, 打番好個底. 其實每日能睇到20-30分鐘已經好好, 再每日做一篇閱讀理解, 唔駛一定要做番四年級, 睇小朋友程度慢慢做上去, 積下積下一定有進步. 睇書其實真係好有效, 不過就好似睇中醫咁, 一定要時間.

其實常識比起中文數學, 算比較出得直路, 我覺得中文除左溫熟詞語外, 根本好難溫; 數學就考小心同文字題轉數; 如果小朋友理解較差, 你同佢溫習常識時, 就考你同補習老師, 同一樣野要變來變去用唔同問題咁問佢, 口語答熟, 就用文字打番出黎(出卷), 要佢睇完問題寫/講番答案. 佢自己睇問題同你地口語問, 對一個理解力較差既小朋友來講, 係可以差好遠.
‹ 上一主題|下一主題