用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 駁嘴
go

駁嘴 [複製鏈接]

阿仔小三, 呢排成日駁嘴, 仲o係學校動不動鬧同學, 我勸又勸過, 鬧又鬧過, 亦曾講道理, 有問過佢係咪有心事, 佢又話冇 ....... 但今日班主任又再投訴佢o係學校鬧同學....... 想請教大家我可以點做??????????????????? 好心灰, 唔知點教佢好 ....請有心人幫忙!
   0    0    0    0

找個佢最信任的人同佢傾下心事,關心下佢點解突破心情咁差.
記得唔好提佢俾人投訴等等負面的事,一提就唔願講落去,要代入佢角度(stand my him)才有計傾.

what made him so angry, understand his anger?

or he has special issues relate to his communication ability, sometimes kids  cannot communicate himself, will use anger to express..

Find out reasons and pattern of his emotional expression...

fw9166  agreed  發表於 12-3-31 12:22

專家話駁咀未必係壞事,是小朋友映己見的一種(當然也要慢慢調教),總好過唔出聲或hea住答應你.
以前個仔駁我,我會打撗駁返佢,然後話我學緊你,激死佢後,我地約法三章----亞仔唔駁我,我就唔駁;亞仔慢慢講,我就慢慢講;......
其實我成日學佢D衰野比佢睇,仲會誇張卡通化,佢成日都忍唔住笑!

justin2003  但又有d慶幸老師會打來講, 我會知道發生緊咩事 ....佢的確係好反映己見 ... 但亦都唔係太願意接受人地意見 ....  發表於 12-4-1 00:14
fw9166  但係駁咀到要比老師打電話黎投訢,會影響佢操行架...  發表於 12-3-31 12:23

好多謝你地ge意見, 曾經我地咩都講, 但而家好似有左隔膜, 唔知係咪呢一年鬧多左好多......唔知可以點樣修復關係 ... 咁快就咁樣, 十幾歲o個時點算?
‹ 上一主題|下一主題