用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 父母的英語水平是否要好好?
go

父母的英語水平是否要好好?

大家好! 本人正開始為仔仔找合適的小學, 有一疑問想向各位請教, 優才係我其中一間喜愛的學校, 但我見好像由三年級開始會由NET老師做班主任, 想請問那是否父母的英語水平一定要好好, 否則會否與老師溝通不到?   THANKS!

王國長老

回覆:父母的英語水平是否要好好?

只係三年班net teacher做班主任,四五六就本地老師。但咁多年都有net teacher教英文,溝通到當然最好。net teacher都會就住英文冇咁fluent 既家長既。

thanks, 因本人自問英文水平一般, 所以怕有時未能完全表達到心中意思......

王國長老

TTCC 發表於 12-3-30 09:34
thanks, 因本人自問英文水平一般, 所以怕有時未能完全表達到心中意思......
唔緊要既, 如果有問題問又驚緊張, 可以先寫低紙上面, 老師唔會見怪既

謝謝!!  或者自己都要同小朋友一齊進修一下英文

回復 TTCC 的帖子

唔駛驚, 我英文咁"史"都"捱"到第六年, NO PROBLEM !

唔需要,家長根本沒有很多和老師溝通的機會,除非你自己主動找老師溝通。最重要你的小孩能與老師溝通便可。

引用:thanks,+因本人自問英文水平一般,+所以怕有

原帖由 TTCC 於 12-03-30 發表
如果net teacher係班主任,我見過有家長要求有translator在場幫手的

謝謝大家解答!