用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 你認為呢間學校的老師好嗎?
樓主: lovingyou
go

你認為呢間學校的老師好嗎? [複製鏈接]

回復 lyanc 的帖子

你講到咁黑暗你就轉校啦.比啲位人地抽班,其他可能好岩讀.
哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章

其實只係想表達下意見啫, 點解會發展成說話攻擊嫁. 而家又唔係講到全部老師都係衰人, 點解唔可以有衰老師存在呢? 今年撞到個差既, 咪望下年撞個好囉, 點解一定要轉校呢? 其他人有本事咪敲門入, 又或者等運到派入黎囉, 唔通而家個社會差, 你地又要人移民?

回復 lovingyou 的帖子

其實這裡只是一個平台表達自己的感受!講真我無論我小朋友的成長見證日或家教會活動,我都與我的小朋友向老師打招呼,就算我小朋友有多怕羞,這是基本的禮儀。我在這兒都很感謝老師的辛勞,很多時她們很晚才回覆我的查詢,可想她們有多忙碌!

醒目開學勳章

回復 lowbfish 的帖子

同意. 小朋友一定要有禮貌, 就係因為老師唔做都好, 首先都要做好自己先.

回復 lovingyou 的帖子

點解我叫佢轉校,你睇下佢多唔開心,咁多怨氣何必呢.
哲哲寫真 哲哲私相集

I also think she should better change to another school with happy learning like 啓基 would be more suitable.

回復 mw7183 的帖子
你叫佢轉校,你估真的這麼容易嗎?
因為其他的小學校長,都要看看小朋友的操行及學校成績.如果你想移民到其他國家,都要講一吓自己的資格.相反看,如果她的小朋友能考取了全級前三名,而在於這麼多的怨氣下,你估她會不會考慮到小朋友與同學的友誼,而甘心留下油天來.

醒目開學勳章

回復 mw7183 的帖子

我諗大家都要明白一點,冇話小朋友冇問題,當事件發生了校方的處理方法,不可能多野做或壓力大就可不禮貌,我地都有很多在職媽媽存在,佢地都同樣辛苦。發洩在此好正常,我不覺得是什麼怨氣,咁啱我開在呢個題目先有咁多問題姐,如果學校看到此處,其實都應該改變一下,大家都係返工返學,何必呢?

回復 miffy 的帖子

對呀.好認同你既講法.佢地真系太偏激,
哲哲寫真 哲哲私相集

最緊要小朋友番學開心, 又學到野。始終小朋友在家的時間一定比在學校多, 不可能只單靠學校, 家長都要付出很多時間和心機, 身教亦十分重要的, 有邊個唔鍾意去玩呢?!

回復 lyanc 的帖子

上網睇功課, 不只是一年級先有, 只不過一年級, 學校專登安排直接放係學校網頁為求大家容易睇及適應期, 其實二年級至六年級每天家課冊的功課資訊除左校內壁報板外, 在學校內聯網都有得睇, 只要父母上內聯網入返學生的LOGIN ID及PW就可以睇得好清楚~~

回復 shirleyshek 的帖子

嗶佢好似唔知咁讀左三年都唔知上綱可睇返有咩功課.仲要系度嘈..系好意思.
哲哲寫真 哲哲私相集

shirleyshek 的帖子

乜唔係只有一。二年班先可以上網有得睇咩。好似三年班之後冇喎。不過我唔肯定。因為我個仔二年。同埋我問過老師寫手冊係全班一齊寫。冇可能會冇寫。因為我個仔之前到係咁。於是我好詳盡咁問老師。佢話冇可能。其實我都覺。又咩可能全班寫到自己個寫唔到先得㗎 係咪

回復 ypm2001 的帖子

我可以100%肯定地回答大家 J.1-J.6的學生及家長, 都可以用個人的密碼及LOGIN 上內聯網對返當日的功課及通告, 其實, 如果有出席開學家長日的家長也一定會知, 因為班主任會講, 仲有本書仔係介紹內聯網架....

如果某些家長的小朋友係呢間學校讀左三年連呢d都唔知...要仔細想一想...有時D野, 不是單方面的錯.....家長本身也有責任。

Thanks and totally agree

我睇左你地d post, 我都覺得果位家長咁唔滿意間學校, 點解唔轉校, 辛苦自己, 又辛苦個小朋友,
上次的開放日我都有去睇過, 我又唔覺得d老師好差, 我問佢地的問題, 佢地都好有禮貌咁回答我, 所以我覺得有幸9月我囡囡可以進入這個大家庭

回覆 MMKK  的帖子
歡迎加入新油天這個大家庭,希望你囡囡能體驗到讀書的樂趣.

我也想發表一下感受!
今年小兒剛剛六年級畢業,女兒則仍就讀三年級,這六年來我和兒子及女兒也過得很開心,完全沒有後悔入謮油天.
曆年的老師也很付責任,在我眼內,只有少數一兩位不太達標的.
家長日老師非常有禮貌,從未遇過無禮的老師,反而遇過無理的家長,記得剛過去的家長日,學校是把各班同學編排不同時段接見,那天剛好輪到我,正準備入班房之際,突然有一位家長拖著他的兒子衝入班房,原來他是較後時段,想早些見,班主任當然拒絕,但那位家長竟"發難渣",播囗大罵,班主任便詢問我的意見,我當然讓他先,但他的兒子可能已不知不覺中學會了他的"身教"
我想,學校是社會的縮影,學生裡必有害群之馬,老師亦不是十全十美,家長亦不能完全依靠學校,把教導責任完全推給學校.
‹ 上一主題|下一主題