用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 百無家長,全部waiting
樓主: hellocheese
go

百無家長,全部waiting   [複製鏈接]

hellocheese 發表於 12-3-29 09:15
最唔開心係遇著D討厭親戚,我個女無學校已經煩,佢仲要話"你揀個D學校收咗我個仔,但都係麻麻地,邊間邊間好易 ...

遇到呢類人會好唔開心, 好激氣, 考到好幼稚園固然好, 但都只係好小既開始, 將來仲有好漫長既路, 而家好, 唔代表將來一定順利. 自己好, 都應該顧下人感受.

但你唔好比呢d人激到你, 要比孩子一個好榜樣 -- 永不放棄, 失敗或不如意, 都要有自信勇於面對. 一日未到終點, 一日都唔知誰勝誰負. 要EQ高, 唔好比佢既言行令你懷疑自己及小朋友 !!!

hing_kee2008    發表於 12-3-29 16:18

引用:最唔開心係遇著D討厭親戚,我個女無學校已經

原帖由 hellocheese 於 12-03-29 發表
最唔開心係遇著D討厭親戚,我個女無學校已經煩,佢仲要話"你揀個D學校收咗我個仔,但都係麻麻地,邊間邊間好易 ...
不用擔心。最緊要有學校收到。邊間其實吾太重要。最緊要小朋友健健康康,快快樂樂。

家長職業同背景當然係有關,應該唔係全部,都有70,80%.我個女都係3間waiting,1間Offer,1間reject,自己讀緊果間都收,重交咗留位費,不過都揾定後路,再揾啲好啲.
就上個月去in York,收到Offer,佢哋無dead line(不過無學券),應該都唔會好差,又唔會好難入,佢哋係九龍塘有四間院校,你可以去試吓,我相信現今嘅waiting都幾渺茫,唔同早幾年,因為小朋友多咗.競爭大咗.

回復 FIFIT 的帖子

或者我唔係報名校, 所以feel 唔到咁黑暗, 因為我個職業係sales, & admin officer, 都有offers, 仲要係11月細囡; 而如果間學校真係睇background, 唔係睇表現, 咁唔收我都唔覺得可惜

回復 hellocheese 的帖子

明白你的無奈!Support!!!!!

家長背景有幾大幫助就真係無從考究。但我知有人係全職媽媽,老公係專業人士,小朋友係四月B,有讀PN班去train自理能力,面試表現都唔錯,有問有答,仍然慘食幾隻大檸檬,直到最近才有著落。如果家長背景有用他們都應該會多些offer在手吧?

五六月時應該會多好多位放出來,努力寫求位信,希望到時你有收穫!!

marcuscyrus 發表於 12-3-28 20:03
我大仔幾年前都係只得一間係人去考都收的,其他全waiting,佢仲要係大b,最後現在的學校發信有位,而且是我 ...
係人去考都收 <- Like!
咁似小女嘅情況!但我好勇冇比留位費,你有冇?

LL222 發表於 12-3-29 13:00
係人去考都收

唔知係咪講緊同一間?
開頭冇比,後來返兜問返人地xddddddddd
點知又得架wor

更唔啱聽都要出聲講句,樓上好多自稱百無家長的言論,根本完全抹殺左你地認為有背景家長同小朋友嘅努力。

marcuscyrus 發表於 12-3-29 13:02
唔知係咪講緊同一間?
開頭冇比,後來返兜問返人地xddddddddd
點知又得架wor
係唔係講緊向北再行前約100米嗰間?我比校長sell到唔想去讀!

雪豆  Y字頭果間呀?你話水手服嘛。  發表於 12-4-20 12:48
manmanchubb  係人去in 都收已經大概知道邊間,但而家小朋友多好多,身邊都有朋友個小朋友呢間無offer,
原本都係心儀3名內,不過行政令我唔想比阿囝讀  發表於 12-4-7 02:36
marcuscyrus  冇行過xddddd 但校服幾靚,英文幾好,要考公開試o個間  發表於 12-3-29 15:10
hohoyy  ???? which one ?  發表於 12-3-29 15:04

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+12-3-29+13:02+

原帖由 LL222 於 12-03-29 發表
係唔係講緊向北再行前約100米嗰間?我比校長sell到唔想去讀!
估唔到你個謎語喎。有冇貼士?

當年我個仔都有幾間waiting,但到最後都沒有收到電話,所以我覺得就算waiting都大把人等,所以沒有offer的媽咪,不如儘快搵定後路先,起碼有得讀先. 講真,寫信就個個都寫,校長邊得閒睇咁多....我覺得作用不大.

醒目開學勳章

加油!  唔好灰心, 寫多d求位信會有用...........good luck!

回復 JLRLCH 的帖子

就是因為人人都寫,如果你不寫,不就表示,你已經放棄?

唔好氣餒, 我好多朋友同事都係waiting,
唔係所有學較有背景先收
我其中一位朋友佢係N無人士, 佢仔仔都有3間收

有waiting都好, 代表還有希望
5,6月好快到的, 不好灰心

唔係唔寫,只不過我叫d媽咪唔好太大期望有好多位放出來,一定要搵定其他學校先.

ai..... I am always saying that "識人好過識字", 死未!

But I give a hope to you all, we are "nothing" person, really nothing, but my girls get into a good schools as well.  It is really a surprise! So, 希望在人間!  Add oil!

hobby 發表於 12-3-29 11:50
回復 FIFIT 的帖子

或者我唔係報名校, 所以feel 唔到咁黑暗, 因為我個職業係sales, & admin officer, 都有 ...
我都有offer,同自己讀緊果間,但都係想個女讀啲再好啲,其實之前無諗,但係收到都係waiting,個女in得又唔係差,
就會諗吓點解,我相信樓主都係禁諗,所以覺得關家長事囉..In 咗一間,簡值係超級無敵,同時三位小朋友在一旁玩玩具,有一位老師睇住佢哋玩,並無問過小朋友什麼問題,另一位老師就in三位家長,這間就算收,我都唔會比個女 讀...                                                                          

其實每個父母都覺得自己仔女係最好,所以怪自己做得唔夠好,報得少學校,經驗少,不過有時遇著D親戚,成日晒命,仲要笑我個女,真係好討厭.....(我知佢做咗好多野,無端端信咗天主教)

回覆:CBabeY 的帖子

‹ 上一主題|下一主題