用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如小孩是band3生的家長,如何處理升中選校? ...
go

如小孩是band3生的家長,如何處理升中選校? [複製鏈接]

如否給點見解!
謝謝!
   0    0    0    0
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

回覆:如小孩是band3生的家長,如何處理升中選校?

派位表選擇校風好的Band 3排頭!有錢就送去外國

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

band 3生都有兩種。一種係都幾勤力讀但考試成績都係差。另一種係唔喜歡讀,好玩樂,所以成績差。
所以除了校風好之外,找一間適合小朋友的都好重要。

例如:如果小朋友係運動方面強的,找一間運動比賽成績好的可能啟發到佢的鬥心。
:verycold: :verycold: :verycold:

大抽獎可選band2中/尾放頭幾位

我會首先避免佢學壞,再幫佢提起學習興趣,利用課外活訓練佢恆心同集中精神,希望佢有成功感之餘再奮起學業。主要揀校風比較好同老師有熱誠嘅學校。

人地同我講BAND 3讀唔過. 但成績評估了是BAND 3 . 咁唔填BAND 3 , 唔知可以填咩 ? 夠竟係咪講緊風涼話

唔好理 ... 如佢係過來人該同我地打打氣就真 ! Anyway, 依家最緊要搞好排位, 好似跑馬咁 ... 給力, 給力 !
阿媽

回覆:S.S. 的帖子

可能對眼生在頭頂,一個人企在山頂緊係覺得山腳人矮

回復 phoebepanpan 的帖子

呢個世界乜人都有, BAND幾又點, 讀書最緊要係自己, 就算D BAND1派到TOP既學校, 如果佢地唔係最TOP (BAND1都有頭中尾) , 係靠呈分試先谷成績, 結果讀落去會點

回覆:YC 的帖子

人地top 中之top,真係朋友的會跟我硏究分析排位,
依個可在朋友列剔除

最緊要揀間校風好! BAND 3 也有校風好的中學. 小兒當年也是令我相當頭痛. 我選了2間BAND 3頭校風較好中學放在頭2位, 第三位已放BAND2...及BAND 1... 當時老師話我太冒險. 很易派到山卡拉地方.  但我認為, 明知他成績不好, 我強加校風不好的中學上去作之后志願. 如果不幸地中第三志或之后, 即等同我自己開個陷阱給他跳下去. 咁不如踫踫彩數. 如真的派到山卡拉. 那些既然是BAND 3 要轉返來也不是太困難的.
最后小兒派到第二志願. 現在已是F5了.

回復 lamcatcat 的帖子

我現在打算在甲部搏齊2C學校. 有兩間半冷門.
乙部回歸保守. 1-3A, 2-2C(半冷), 3-3B(本區), 4-3B(他區得三個位)
希望幸運之神眷顧下我個百厭仔.

k_0530_a  都要看看自己果區既B2位夠吾夠分, 夠位分就更係搏高1線 , 駁一間2C , 如晤夠分就要保守D , 因B2位都晤夠派比B2生,又點會有位留派比B3.  發表於 12-4-24 23:34

跨區到學位過多的區域,例如沙田、大埔、屯門等,報讀 BAND 2 尾中學。

phoebepanpan 發表於 12-4-24 22:15
回復 lamcatcat 的帖子

我現在打算在甲部搏齊2C學校. 有兩間半冷門.

反正都已經係band 3,顧慮應該比band 1和band 2的少好多,我覺得唔應該用band 1和 2的角度去考慮,搏一下無妨。先填一間喜愛的band 3學校,跟住搏一間band 2,雖然都係希望執雞,唔抱太大期望。跟住填其他band 3學校。最後大不了可以叩門,我自己相信叩band 3學校們應該唔難,唯一就係要快姐!

MCC2011  同意  發表於 12-4-25 10:25
:verycold: :verycold: :verycold:

嗯!  希望你哋都入到心儀中學。包括埋我細女。add oil

回覆:如小孩是band3生的家長,如何處理升中選校?

昨晚填表填到12:30
最終甲部1,2搏2C,3=乙1果間3A學校.
乙部回歸保守. 1-3A, 2-2C(半冷), 3-3B(本區), 4-3B(他區得三個位)

MCC2011  o.k.  發表於 12-4-25 10:25
‹ 上一主題|下一主題