用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教八級樂理
go

想請教八級樂理

我知道各孩子能力與進度因人而異, 不過由於真的沒有concept, 想請教一下各老師和經驗媽媽

不計算為著考級的發展, 八級樂理適合何年齡或級數小朋友讀呢 ?

正如一般來說, 大家認為五級樂理適合己經考了四/五級, 準備考六/七級以上小朋友, 而一般來說高小年紀 (理解力或表達能力稍高)為佳.. (這是我個人從不同人仕口中的理解, 有錯請指正)

那麼八級樂理又有沒有大概的程度或較適合年紀呢 ? 小兒上完五級樂理, 好像挺有興趣, 說想學多一點 (我不介意考不考), 但請問適合上樂理班繼續讀嗎?

另外, 大家都說五級樂理大概上二十堂或約半年, 那麼八級又有沒有大概指標?

請指教!

謝謝

八級樂理不一定要考(但當中內容要認識,對樂曲分析有幫助),而且五級樂理跟八級樂理是兩碼子事,要學幾耐完全冇standard可言,因為牽涉好多創作(頭3題也是),有時做完又改,改完又改,另,我覺得八級樂理不宜上班際

marcuscyrus 發表於 12-3-28 10:46
八級樂理不一定要考(但當中內容要認識,對樂曲分析有幫助),而且五級樂理跟八級樂理是兩碼子事,要學幾耐完 ...
謝謝. 我囝就是特別想學創作的部份, 所以上五級樂理時聽到老師說八級才教他那些創作, 他就特別想學.....

你說兩碼子的事, 那麼一個小學生應付嗎 ? (我真的沒有concept)

另外, 你說不一定要考, 但為什麼一般讀五後再讀是八 ? 而且我曾經聽過我囝老師說鼓勵他將來讀八級樂理... 那是為了分析樂曲嗎 ?

我個人認為,8級樂理如果為著要考試既話,即係Set一段時間去學曬佢之後去考試既話最好中三以上先好學.但係如果你果Case係兒子好似對樂理有興趣,又唔係趕時間為左考D咩試既,我建議學好點寫Harmony先,好似four part chorale, trio sonata,figured bass 等,打好harmony個底,其他所謂8級要考既野都係睇多D書同譜做到分析唔係D咩太難既野. 同埋要同仔仔傾下點解對樂理有興趣,係想學作野定係對知識既渴求,等佢明白8級學理入面佢會學到D咩先去上堂.

marcuscyrus 發表於 12-3-28 10:46
八級樂理不一定要考(但當中內容要認識,對樂曲分析有幫助),而且五級樂理跟八級樂理是兩碼子事,要學幾耐完 ...
我覺得8級可上小班際,3人左右係optimal.

Karlhui 發表於 12-3-28 11:00
我覺得8級可上小班際,3人左右係optimal.

這樣ok,但大班的就不能了
我自己就喜歡教2-3人小組,大家可相互觀摩下

相對五級樂理, 對於一個高小的學生, 八級樂理真的有相當的難度。

八級的考試卷分五題:

1. 要仿照巴洛克時期的和聲(數字低音)為一首三重奏配上合式的旋律, 當中要包括有很多技術上的配合, 當然亦可以公式化教授。(15分)

2. 要為一首鋼琴獨奏曲空出的小節填上音符, 要配合作品的時期作出相對的模仿﹑轉調...等等, 當然亦可以公式化教授。(15分)
3. 作曲: 根據題目繼續完成樂曲。形式似五級樂理考試的第六題, 但要求相對高。(20分)

4. 根據題目的選段, 以鋼琴獨奏為主, 亦有弦樂四重奏這類室樂作品, 然後回答問題, 包括在作品中分析和聲, 找出不同的轉調...等等。(25分)

5. 根據題目的選段, 以管弦樂作品為主, 然後回答問題, 包括在作品分析﹑為轉調樂器重寫為concert pitch﹑從樂譜中的提示估計作曲家或所屬時期...等等。(25分)

如果小朋友真的感興趣, 要認真考慮找老師, concept錯就大件事, 公式化的教授只係有成績睇而小朋友沒有實際得益。

不要問我有沒有老師介紹, 個人反對太細的小朋友去學八級樂理。

坊間亦有不同的八級樂理班, 大多評語好壞參半, 甚至演藝的亦是(有人讀完有distinction(沒有再找老師跟進), 有人讀完50分都冇)。

所以還是跟樂器老師及小朋友詳細商量一下吧!

pamelaywy 發表於 12-3-28 10:54
謝謝. 我囝就是特別想學創作的部份, 所以上五級樂理時聽到老師說八級才教他那些創作, 他就特別想學.....

...

現在考6-8級的器樂一定要先考5級樂理
但演奏的考試並不需要先考8級樂理,這是不一定要考的原因
小學生很超班那些就可以

我的孩子先考ATMusCL,後考8級是順便!
許多平時不太認真去知道的,在此真正接觸理解!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

建議中三以上,而且完成了八級樂器才考。
又,8級班基本上是操卷(past paper),像會考的「抱佛腳雞精班」,大班小班分別不大。

可能這樣說有點誇張
5級樂理=數學普通運算
8級樂理=微積分
又好似冇咁誇,是但啦,總之連學習模式也同5級完全不一樣!!

好奇問問,其實樂理可以自己看書嗎?

bebebe12345  可以,  發表於 12-3-28 11:38
for every one criticism, three positives must be given.

引用:好奇問問,其實樂理可以自己看書嗎?

原帖由 lillymarie 於 12-03-28 發表
I did this and go for the exam by myself when I was in senior secondary and got pass.  But u know, I found too many misunderstandings when I take the harmony course in the university.

pamelaywy 發表於 12-3-28 10:54

...
其實我想講,好多考試既範圍都係好唔合理地躍進,好似6-8級aural入面冇要求考/學好唔同既interval,有D學生去到8級趕時間要考試先黎夾硬唔同chord既聲音又去搵D巧妙既方法應付對應知,根本學生都未學到野,之後又唔會記得. 好多人都由5直跳到8級學理,中間有好多要學要動用既知識,如果遇上教得唔好既班,真係學錯曬完全唔明D concept只知道點去做份卷. 我唔知邊D班好我只係試過幾次幫D唔合格既學生執手尾,情況都真係幾唔樂觀.....

lillymarie 發表於 12-3-28 11:10
可以,如果你本身對音樂樂理既底唔錯,同埋識得搵resources去verify同clarify你睇書中所學既野,又而且唔係只睇一本書(唔好只係睇英國出既版),咁都應該會學到既.

marcuscyrus 發表於 12-3-28 11:09
可能這樣說有點誇張
5級樂理=數學普通運算
8級樂理=微積分

嘩, 難度真係好高喎...
不過係度聽左咁多位老師所講, 對於我呢個音樂白痴媽咪o黎講, 真係得益良多..
謝謝各位 !!

bebebe12345  你不用懂,留給懂的人教囝囝,  發表於 12-3-28 11:40