用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 請啟思家長比d意見
go

請啟思家長比d意見 [複製鏈接]

我仔仔現讀緊啟思附近一間傳統私校(唔想開名), 但遇到以下困難, 想考慮仔仔小二轉去啟思讀, 想問下各啟思家長貴校是否適合仔仔:

仔仔性格: 專注力極低, 上堂時成日發夢唔聽書, 但老師問佢野佢又唔係答唔到

小測及考試表現: 差, 因為唔專心做卷, 試過喺卷度畫公仔, 無心機理解題目, 遇到唔想理解既題目時, 寧願放棄唔做, 所以成績好差

老師評語: 唔係能力問題, 只係專注力太差, 所以嚴重影響成績

想問下:

1.  啟思有無足夠support比我仔仔依類麻煩學生?
2.  啟思會唔會包容學生既學者/行為上既問題?
3.  仔仔成績咁差, 如果真係小二想轉啟思, 成功率高唔高?
4.  啟思校內既學習氣氛如何? 小朋友讀得開唔開心?
5.  學校算唔算係活動教學? 會唔會好push?
6.  如果真係成績差, 學校會唔會迫學生轉校?

本人現在真係好煩惱, 希望各位幫助解答

1    0    0    0

Generally speaking, the tolerance level of teachers are high, and they communicate with parents.

check pm

回覆:luiluimama 的帖子

我估到你講邊間,對兩間學校都有所了解,若你仲未決定嘅話可pm我傾傾。

我都想知意見,我兩間學校interview 撞咗⋯考慮緊邊間⋯
‹ 上一主題|下一主題