用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如何辨別一個好鋼琴老師?
樓主: panbaby
go

如何辨別一個好鋼琴老師? [複製鏈接]

引用:Quote:fingers_party+發表於+12-3-27+22:49

原帖由 Charlotte_mom 於 12-03-29 發表
我相信我係好彩搵到好老師既一個, 我又搭下咀

手指位問題: 琴老師無強制性要求我女用咩手指, 但去 ...
你個老師咁似我既老師既?不過我的老師只考到8級, 大仔今年考6級, 可能過一兩年就要轉老師了.....真係好唔捨得.....

看到這post, 令我諗起我老師。

我既啟蒙老師係我第三任老師。當年我係通利跟我第二任老師學,我本身係一個唔係幾聽話既學生,自命有幾分聰明,心底裡面成日都會否定老師所教既,於是會成日特登用另一種彈法去上堂,當然激到老師死死下,久而久之,我會逃學又成日唔練琴。

後來,我老師頂我唔順,將我轉去比另一個私人老師教。

我初初好唔鍾意佢,因為佢唔靚又肥。

但佢係第一個能懾服我既人,當我玩野咁彈某首巴哈既三部曲時,佢唔鬧我,淨係示範左超過三種既演繹法,真係令我目登口呆。我先至第一次發現,我原來一直學緊咁美妙既音樂。

我老師係一個天才型既人,因為好聰明好敏感,所以每次都有辦法令我屈服及相信佢。

我最記得係,我阿媽成日會約d雀友係小騎樓度打麻雀,我以前一彈琴,佢地就會將門關上,怕我嘈住佢地。(打麻雀竟然怕嘈?我會嘈得過佢地?)

但後來,我跟左呢位老師後,佢地竟然會打開門來聽我彈琴。(我彈既並唔係流行曲,真係冇諗過佢地既層次會聽。)

我老師令我喜歡音樂,改善左我技巧又同時令我懂得欣賞,帶左我去了另一個領域,我諗,佢就係一位好老師。直到咁多年後,我仍然好感謝呢位啟蒙老師。

我真係好掛住佢,唔知佢而家係咪仲安好?

之前果位老師, 淨係坐度, 冇乜指點, 由得小朋友自己彈, 呢D就唔係好老師!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-3-30+10:03

原帖由 miffymiffy 於 12-03-30 發表
咁第2個有無試堂?  記得係點嗎? 請分享下
吾記得了,我只記得喺琴室,其實我要求吾高,我覺得ok就已經可以了,既然試完琴冇咩特別吾好,就繼續學了。

Snoopy_mom,
咁我好彩d, 老師教到演奏級,樂理亦吾止五級,所以我吾駛轉老師(其實我真係無正正經經問佢咩資歷,不過我見既然有演奏級學生,怕且我未駛檐心住掛)

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 Hi+Charlotte_

原帖由 saiwai 於 12-03-31 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

Hi Charlotte_mom,
多謝啊!傻人有傻福就係咁掛?我都祝你同新老師夾得黎啦

‹ 上一主題|下一主題