用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友面試完畢後....
go

小朋友面試完畢後.... [複製鏈接]

1    0    0    0

fattykitty 發表於 12-3-27 14:43
有無收到d暗示收你嘅說話
唔知係咪我諗多左
佢問我囡囡將來入讀之後

真係好難講。聽BK有些家長講,就算係學校講一些好明顯的暗示說話,都有試過始終無收到學生的。
唔好想太多......... 但妳囡囡怎樣答老師 ???  如果答係想入管弦樂團的話,相信比較正面一些。祝好運。

我抱隹自行唔得嘅心態,免得太大希望,到時失望仲慘

fattykitty  妳講得啱  發表於 12-3-27 22:20
lily~lily    發表於 12-3-27 22:19

醒目開學勳章

唔知係咪我諗多左
佢問我囡囡將來入讀之後

唔好諗太多。對上一次我個仔in 某間直資,老師都問過相同問題,另外仲讚我仔仔audition表現好好。最後收生結果係: rejected, 連waiting list 都入唔到。

唔知係咪我諗多左
佢問我囡囡將來入讀之後
樓主你囡囡點解唔打蛇隨棍上,即刻問老師係咪即係收左唧!
:verycold: :verycold: :verycold:

Fatty 發表於 12-3-27 23:33
唔好諗太多。對上一次我個仔in 某間直資,老師都問過相同問題,另外仲讚我仔仔audition表現好好。最後收生結果係: rejected, 連waiting list 都入唔到。

吓!咁大整古?!

老師咁講,有些家長真係會放棄一些直資的offer去等7月的好消息。如果等著個晴天霹靂,家長同小朋友都會好慘好傷!

cy.muimui  我都想知边間直資咁大整估?  發表於 12-3-28 01:10

我姨生當年2nd in 男拔, 都有講"如果我地學校收你, 你要入我地的樂團", 當時姨生承諾會入樂團, 佢成績係名英小的b1a, 但都係沒有收, 所以, 我唔覺此句話係提示收你

如果佢同小朋友講"九月見" 就一定收

回覆:小朋友面試完畢後....

我女見直資時,都有問佢如果安排唔到佢入法文班,選修其他有無問題,我地答OK,但最終都無收啦!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

五歲仔 發表於 12-3-28 08:22
我姨生當年2nd in 男拔, 都有講"如果我地學校收你, 你要入我地的樂團", 當時姨生承諾會入樂團, 佢成績係名 ...

如果佢同小朋友講"九月見" 就一定收. >>>>>>>>>>>>>>>>> 真得嗎 ?

老師問我小朋友有沒有問題 ?
我小朋友問完某個課外活動星期幾上後, 老師答完, 跟住同我小朋友講"九月見".
但我小朋友面試表現不太好 bor.

回復 hw1115 的帖子

就算話'九月見'都試過有家長係reject既, 唔好抱太大期望會開心o的.

csy_ma  冇錯,某d直資學校,老師好似慣咗講九月見咁??試過有朋友同校方講話唔得閒去in第三次,電聯既老師,都話咁九月見啦,跟住就冇咗下文  發表於 12-3-28 12:51
五歲仔  原來"九月見"都唔一定得? 因我識一個係校長講了此句而收左, 係佐敦名女校  發表於 12-3-28 11:19
hw1115  收到.  發表於 12-3-28 10:48

吾好講暗示,我有途徑知道in完港島區某間最出名嘅男女直資,個仔in得非常好,個director直頭話幫我仔揾埋scholarship添啦,同校咁多人去in,話我仔in得最好,最終file去到校長道,校長吾要呢類學生,就連waiting都無,反而要咗個名次後我仔幾十名嘅學生,皆因佢要呢類人。所以隔離版有人話interview係塲show無錯。

sakura65  同意。某些學校真係interview當做show的。  發表於 12-3-30 15:00
whmama  真係好無奈囉, D小朋友真係辛苦!  發表於 12-3-28 15:04
cy.muimui  咁咪好失望?  發表於 12-3-28 12:03

引用:吾好講暗示,我有途徑知道in完港島區某間最

原帖由 oscarmama 於 12-03-28 發表
吾好講暗示,我有途徑知道in完港島區某間最出名嘅男女直資,個仔in得非常好,個director直頭話幫我仔揾埋sc ...
嘩,咁都得?

cy.muimui : 咁咪好失望?
我就好d,因為去年都發生類似情況,我有心理準備。但你知啦,細路仔好難接受,而且同一齊in嘅同學家長都無諗過阿仔吾得,及有關人仕都估吾到,出咗結果佢哋都好吾開心。所謂時也命也,無得講,如果阿仔係女仔可能已經收咗

cy.muimui  唉,雖然都唔係話100%,但咁樣講又真係抱好大希望……不過点解女仔好d?  發表於 12-3-28 14:57

五歲仔 發表於 12-3-28 08:22
我姨生當年2nd in 男拔, 都有講"如果我地學校收你, 你要入我地的樂團", 當時姨生承諾會入樂團, 佢成績係名 ...
"九月見" 就一定收>>>>>點解唔係7月見?

爭咁一個註冊嘅步驟!

如果校長話「記得7月番黎註冊。」咁就成數高d,或者叫你做定校服呢d比較實在少少。9月可能係叫你開學後睇下有沒有位剩,若有的話就比你叩埋咁解,真係唔好咁開心住。
:verycold: :verycold: :verycold:

我仔in完後, 佢話d問題好簡單, 仲易過係學校嘅模疑面試, 我諗實唔收多, 因為覺得都唔會收你, 費事問咁多.

cy.muimui : 唉,雖然都唔係話100%,但咁樣講又真係抱好大希望……不過点解女仔好d?

係我估計啫!因為响佢嗰版交流話女生比例比男生多;就算今年上bk話得咗嘅大部份都係女。最主要,係我哋同校除一個女生外其他都係男生去in,除咗第一名收咗之外,就只有女生得咗,但成績除咗我仔外,有另一位男生都過個女生。可能校長認為女仔乖d,易教d啦。

我阿女面試嘅時候都有講「九月見」喎,但個組同校長in嘅有3人,會唔會係客套話呢?不過有講都好過冇講啦,你哋話係咪?無使太緊張嘅。

醒目開學勳章

cellon 發表於 12-3-28 00:18
吓!咁大整古?!

老師咁講,有些家長真係放棄一些直資的offer去等7月的好消息。如果等著個晴天霹靂,家 ...

我又唔覺大整古,我覺得呢D係老師客氣說話,而且,事實可能我個仔成績未達該校要求,所以,就算interview 表現好,最後唔收都唔出奇。
‹ 上一主題|下一主題