用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程
樓主: kychu132
go

為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程 [複製鏈接]

樓主,你好,本人小朋友明年上小學,請PM我校名,謝謝。

bbriky, 可否pm我你小朋友讀緊的小學的校名,謝謝。

回覆:為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程

自月中發出這個主題後,收到好多爹D媽咪回響,能夠與大家一起同行絕對開心。也再溫馨提提大家,選校必須考慮地區及小朋友個別情況而定,千萬不要給小朋友太大壓力,否則,佢哋以為讀小學好辛苦。當年也犯咗呢種毛病。祝願大家小朋友入到適合學校。

醒目開學勳章

Please can you PM me the school name too. thank you very much

今日蘋果日報有介紹自閉症報導,建議係三歲前醫療。簡單就愈早愈好。

還記得我兒子兩歲去檢查發現,之後立刻排I 位幼稚園,縱然幾唔接受都要排,老公極不同意診斷結果。但當時都有試其他幼稚園,兩間唔收,一間因收生不足而結束,惟有等政府派位,估唔到等咗唔係好耐就有位。真係上天有安排。

入咗I 位之後,一連串密集治療,語言、職業治療、物理治療。又做視力測試,結果發現有超深遠視,配眼鏡後,睇嘢清楚,開始有好大進步。

所以愈早治療、對小朋友愈好。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?iss_id=20120401&guid=16209304&category_guid=vice&category=daily

THANKS FOR SHARING.

回復 kychu132 的帖子

Can you PM me the school name too. thank you very much!!

Thanks for sharing

Please can you PM me the school name too. thank you very much

回覆:kychu132 的帖子

各位爸爸媽媽,在復活節假期,放低重擔,拋開煩惱,開開心心與我哋小寶寶歡渡假期!

Can u PM me the school name as well. Thanks in advance.

今日跟阿仔幼稚園同學和家長聚舊。我們都有共通點係小朋友都有特殊需要。大家都好認同㨂小學最緊要係學校接納我哋D小朋友,當然有額外支援更好。數落今日已經升讀小學嘅小朋友,大部分㨂直資,仲要係一條龍有中學涵接。其中一個家長分享,佢仔仔曾經讀資助小學,學校老師都好ok,但功課太繁重,個仔讀到喊救命,最終㨂活動教學嘅直資,真係無奈!

係架,學校同家長嘅合作,老師有愛心同耐性都真係好重要。

回覆:wister 的帖子

My son have the same problem and he is now K2, pls PM to me the School Name also.  Tks

kychu132 發表於 12-3-27 14:25
我的兒子有自傾,今年讀4年級,有身邊朋友們都不少小朋友有同樣問題,揀小學心程總是忐忑不安,剛收到一位朋友 ...

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

可否pm我你小朋友讀緊的小學的校名,謝謝。

Can U PM the school name to me. Many THXs!
‹ 上一主題|下一主題