用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程
go

為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程 [複製鏈接]

我的兒子有自傾,今年讀4年級,有身邊朋友們都不少小朋友有同樣問題,揀小學心程總是忐忑不安,剛收到一位朋友來電郵,亦有感同身受的感覺。

其實若有興趣投考任何小學,最好先去參考該校簡佈會,據我所知,今年音小簡佈會係4月舉行。在簡佈會可以聽吓佢哋辦學理念,同埋會否對special need小朋友有冇額外關顧和支援。

記得當年參加一些學校簡佈會,不乏一些家長都問學校,若果小朋友有語言遲緩或自閉傾向小朋友,學校會否有特別照顧,當時有D學校答係"冇"。所以好鼓勵你去學校簡佈會多D了解。

我個仔宜家讀緊個間小學,當年校長講明學校係會照顧有特殊需要的小朋友。4年前呢間學校有700名學生,有100個係有需要額外照顧。包括過度活躍,自傾,讀障等等。我個仔入咗去讀小一後,因為教統局有額外資源撥款,所以係小一至小二,學校請咗基督教服務處言語治療師嚟學校訓練小朋友。直至小三,我個仔評估語言能力達到正常水平,已經不再需要訓練。

自傾小朋友無疑係語言表達和社交能力較弱,我兒子也是,所以係過去三年,甚至今年四年級都同同學相處有問題,每一年我都要向學校求助幫忙。今年更需要搵社工介入。其實唔係學校唔好,宜係同輩之間相處問題。我個仔經常係學校被人欺負,又唔易入群,D班主任落足力幫我個仔。不過,學校D老師真係好好,佢哋係用咗好多努力教導其他同學們互相尊重,又個別輔導一D唔鍾意我個仔的同學,又教我個仔點樣同人相處。可能阿仔大個咗,明白事理多咗,情況有好大改善。D同學們開始慢慢同佢相處到。

其實今日再回顧番阿仔成長路,最大幫助係父母接納和對佢愛心教導(但沒有縱容),事實上一間合適的學校對小朋友幫助係好大.父母們亦可以搵多D同行者,彼此支持!

11    0    0    0

Thanks for your sharing.

Thank for your sharing. Parent should find a school that is suitable for the child.

回覆:為自閉症傾向小朋友搵小學的心路歷程

有學校和家庭支援,沒甚麼問題是大不了的,各位家長孩子,請繼續努力加油!

好有用的分享. THANKS

回覆:kychu132 的帖子

Would you please pm me the school name which your kid is studying?

醒目開學勳章

我仔也是有自閉問題 (非典型自閉患者), 語言及社交係明顯差, 剛升上小一, 暫時都無特別問題, 可能同學仲細, 仲未識欺負人, 我都好擔心日後再大些, D 同學仔就開始會欺負人

而我地就每天比亞仔多帶一些零食回校, 好多同學都圍住佢既, 暫時都受歡迎

學業上面無咩特別問題, 叫做中上啦

回復 lambk 的帖子

已pm 覆咗你.

大家彼此扶持,我仍在不斷學習中.

thanks sharing
I hv this problem too
please tell me which school your kid studying

我兒也是今年上小一的, 專力不足, 可否PM學校名比我, THX

估唔到收到不少家長查詢。但也想提議大家㨂小學考慮地區,及親身參加學校簡佈會,亦多向幼稚園學校及親友們徵詢意見。還有,堅持正面思想,因為我哋焦慮不安,小朋友也會感受到。而且好多時有出人意外嘅平安。

Christi  like !  發表於 12-3-31 23:00

養一個自傾的小朋友好大壓力. 小女剛出世, 我倆都怕佢有問題

回覆:kerrielam 的帖子

辦法總比困難好,盡力放開懷抱,輕鬆愉快與小孩子同行!

但有時唔係家長揀學校,而係學校揀學生呢
我仔之前入果間都話包容,結果入左去又另一回事﹗請問你小朋友讀邊間學校呢?請PM我﹗謝謝﹗

mrshoho  Agree.....  發表於 12-4-2 14:44

我個仔真係好好彩,佢學校個個都好錫佢,好鐘意返學,其實sen小朋友在主流真係要家校合作!

回覆:bbricky 的帖子

所以唔係一定入邊間學校最好,重要係學校理念及老師們是否盡愛心教小朋友。

bbricky    發表於 12-3-28 12:15

Got the message
Tks very much
Add oil to all parents

Thanks for sharing. My daughter has similar problem. Can U PM the school name to me. Many THXs.
‹ 上一主題|下一主題