用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好down ar! 亞仔全軍覆沒:(
樓主: rrrr
go

好down ar! 亞仔全軍覆沒:( [複製鏈接]

說實話,點解樓主會咁灰心,咁唔開心嘅?

雖知要在第一階段脫穎而出的,真係唔會好多人,何況在此階段一般都會搏高少少。直資重慘,過五關斬六將。

我地以前都係咁,我地又唔係甚麼超級名校,一班人之中,有得面試嘅真係唔係好多,通常係成績好頭果幾個加上一些零零星星band 1尾2頭的同學安份守己的才可獲得一個面試機會。但係到最後我地d同學未又係個個都派到d好好嘅學校。我睇到佢地咁開心,我就覺得「有抽未為輸」,洗乜咁灰唧!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:好down ar! 亞仔全軍覆沒:(

我今早終於打左去其中一間問,結果好失望!祇好記望派位!

htts  加油, 不要放棄呀!  發表於 12-3-27 09:41
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

大抽獎後可能會有騫翁失馬,焉知非褔嘅感覺呢。Don't give up!

Add oil, the God has prepared the best for our children! Better planning for lucky draw!

NPL seems very easy this year. I have heard some band 2-3 were accepted.
Why not a try?

rrrr 發表於 12-3-26 19:05
只in 過一間直資!其餘兩間都收到Reject Letter !
不要失望。
從好處想,可能自行的兩間已經收了,只不過要7月才可通知你。
另外,大抽獎時會有很多學位,當然要做足功課,填表的策略十分重要。

主要的試都考完了,先好好的放鬆一下吧。之後再收拾心情,研究大抽獎的填表策略。

Good Luck!

回復 khmama 的帖子

Agree khmama: 最緊要平常心. 直資既o野, 有又煩, 冇又煩. 一心等抽獎都未必係壞事, add oil la!

不要失望, 香港管理專業協會李國寶中學 will have 2nd application.

回復 mo-ma 的帖子

肯定7月放榜仲會招生,可以叩門,而且有些學生可能會轉去更心儀的學校,到時如音樂椅般!現階段,考好畢業試,有進步的話,讓人看見有潛質!
Keep 住有gd conduct
衷心希望你們子女在大抽獎派到心儀中學.
我嘅經驗係同小朋友分析自行不行的原因,令他發奮!考好畢業試,仍要為叩門作好準備!

vincher 發表於 12-4-12 00:07
回復 mo-ma 的帖子

肯定7月放榜仲會招生,可以叩門,而且有些學生可能會轉去更心儀的學校,到時如音樂椅般!現階段,考好畢業試,有進步的話,讓人看見有潛質!
Keep 住有gd conduct
衷心希望你們子女在大抽獎派到心儀中學.
我嘅經驗係同小朋友分析自行不行的原因,令他發奮!考好畢業試,仍要為叩門作好準備! ...
Agree! 加油吧!

回覆:vincher 的帖子

衷心感謝,但願承你貴言!

Thanks
Mo-ma

回覆:好down ar! 亞仔全軍覆沒:(

塞翁失馬,焉知非福!
可能大抽獎抽到間更好更適合佢嘅學校呢!

加油呀!

引用:塞翁失馬,焉知非福! 可能大抽獎抽到間更

原帖由 babybear 於 12-04-20 發表
塞翁失馬,焉知非福!
可能大抽獎抽到間更好更適合佢嘅學校呢!
我都想知深水埗B2 頭男仔點揀好?
Thank you!

回復 MethodistKid 的帖子

妳的說話也支持了我!!

‹ 上一主題|下一主題