用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點算呢?
go

點算呢? [複製鏈接]

收到聖保羅書院既offer letter, 但呀既成績又可以博英皇, 咁等唔等大抽獎呢? 同埋兩間學校, 邊間好d?

motherotk  If you know well about your child, if the school or home is within the the King's area, and primary school with good previous record of admission to Kings, worth to take this risk to wait!  發表於 12-4-16 16:22
   0    0    0    0

個人不認為英皇書院比聖保羅優勝,既來之則安之,有左學位倒不如好好準備新學年,萬一博輸左就渣都無堆!

Fong23fong  請解釋為何不認為英皇比聖保羅優???  發表於 12-4-16 14:27

Chanpp921 發表於 12-3-26 08:25
收到聖保羅書院既offer letter, 但呀既成績又可以博英皇, 咁等唔等大抽獎呢? 同埋兩間學校, 邊間好d? ...

請問您是否 waiting list 既 offer letter ?

點解英皇不比聖保羅優??? 請解釋!!

第一個case, 認為 kc 比 st paul 好.
囝囝同學爸爸話, 如佢個仔入唔到 kc 就會去叩 st paul  門, 因佢係 st paul old boy, 己經同學校傾好咗

第二個 case, 可能認為 kc 唔太好.
囝囝同學, 自行第一皇仁, 第二 st jo, 咁皇仁無得 in, st jo in 完但沒信心入到. 佢同時報咗2間 dss, 一間唔收, 另一間係 st paul 收咗, 咁佢就 accepted the offer.

kc 應該係 band1 b 喎, 唔通跌咗好多?

st paul 係 b1 c, 咁照理解應該 kc  比  st paul  好d.

Fong23fong  基本上同意你的排位  發表於 12-4-16 17:05
motherotk  fair analysis!!  發表於 12-4-16 16:27

好似英皇好點吧

個人覺得QC > KC > St. Paul's Boys,對嗎?

blueberry123  agreed.  發表於 12-4-16 18:25

Fong23fong 發表於 12-4-16 17:04
個人覺得QC > KC > St. Paul's Boys,對嗎?

Agree.

學校

09年6科14分

10年6科14分

2009 Banding

2010 Banding

皇仁書院

82.50%

83.30%

1A

1A

英皇書院

59.20%

75.70%

1B

1A

聖保羅書院

/

49.07%

/

1C

數字及排名是眾多考慮中的其中一環, 還有許多因素影响家長或孩子的決定, 面對決擇, 數字好像是一個比較容易選取的指標, 但世界是複雜的, 孩子和家長是立體的, 多樣化的, 未必用一個數據化的事實就能作出決定, 捨難取易是不用面對太多心力或壓力, 捨易取難要面對的壓力很大, 我相信樓主不是捨難取易的人, 才有此決擇壓力..有壓力也非瓌事, 鼓勵孩子做一個負責任的人, 就是要為自己做一個適合的決定, 當中他也要承受壓力, 作為成長的经歷!

做一個對自己或孩子最有利的決擇, 只有你自己最清楚, 亦非"人家那杯茶"可以帮你決定的, 當然, 可以不妨參考!

樓主有無參觀過2間學校? 亞仔有無preference?

我較早前去過KC的開放日,學生給我的感覺都好純, 同一些高年級的學生談話, 在選校上都給了我們一些意見和要注意的地方.

至於St. Paul Boy's, 今年錯過了他們的開放日, 未能給你資料參考.

我個人意見, 如你仔仔有能力和適合就讀KC, 我會選擇KC.

樓主, your post was 26 Mar 12, may be you have made the decision already?
‹ 上一主題|下一主題