用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有人可以幫我嗎?
go

有人可以幫我嗎?

我的孩子就讀英中中二,數学成績很差,請問可以買那些數学補充給他,平時做練習呢?学校統一測驗就快到了!学校的作業,他肯自願做,常常推說曾經做過,很悶!請問有誰能作出介紹,万分感激,謝!

上網SEARCH "f.2 maths" or  "f 2 mathematics" 會找到d ex. , 咁咪做下.

回復 naffan 的帖子

以我囡及同學高小既經驗,無論中英數,成績差既,單係操補充既效用唔大,尤其是數,最緊要用啱方法,明白咗原理,其實唔駛做得太多。否則,做極都錯,只會愈做愈無癮。

數學,老師教唔教得明,通唔通到係好重要既。我囡好早前就唔受我教既方法,要老公或者英作既阿Sir教至受。佢同學響阿Sir度補數,話阿媽教唔明既體積,阿sIR俾個摺紙模型摸索,就好易明勒。谷,係要用唔同既方法既?您不如試吓搵外援?

朋友的是女孩子,去專補數補習社,慢慢成績有進步,就喜歡上

多謝大家的回應!其実是孩子的上課老師教得不好,可能她是昨年大学畢業,全無教学經驗,上堂教數只是照書讀,靈活,聽孩子說全班同学有大部份人都是上堂遊雲,課後去補習社或自己買補充惡補,真慘!但無論如何,我也想幫幫他,請間有沒有好的補數補習社介紹?可以替中二英中学生補數。遠近無所謂!或有沒有好的補充介紹呢?

Try this exercise:
'Original Maths for Able Students', by Morris Ho
Follow the answer, step by step. Maybe he can learn on his own...