用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 準備俾女學鋼琴,應買邊款鋼琴
go

準備俾女學鋼琴,應買邊款鋼琴 [複製鏈接]

見二手果邊一個30歲既MADE IN JAPAN 既琴要$9500,不如買個新既好過

對呢方面完全唔了解啊!請你們D意見啊
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

回復 ming2 的帖子

個女四歲,自已成日話彈琴,想學幾個月先,如果真係喜愛就買,因為本人對鋼琴一竅不通,唔知買邊款,所以先出POST
你有咩推薦啊

建議你參考下舊帖先:

買新鋼琴還是二手鋼琴好

買鋼琴問題

之後再俾建議你。

Some parents would rent a piano before buying one. :) You can observe your daughter's attitude towards piano learning in the meantime. :)

想請教一下大家, 小兒今年4.5歲, 學了7個月綱琴, 直到現在, 他的表現是中規中舉(彈一級的歌仔), 他沒有抗拒練習, 但亦沒有話很熱誠的喜歡彈琴.  曾經聽人說過, 小朋友學到某幾個"樽脛"位會有機會放棄, 唔想再學.  請問那些是所說"樽脛"位?  請指點一下.  謝謝!

回復 靚C9 的帖子

其實好難去話邊個位係樽頸位. 每個小朋友嘅學習環境同耐性都唔同. 如果要我去講一個可能性, 就係當小朋友開始覺得練琴好悶, 同時間有一樣更吸引嘅野可以用到佢嘅時間, 而又開始覺得彈琴無用嘅時候, 就係嗰個樽頸位. 取易捨難, 取fun捨悶, 就係一般小朋友嘅樽頸位.
小朋友係大人嘅影子. 小心言行.

回復 iamegg 的帖子

ic....... 謝謝你的意見 {:1_1:}
‹ 上一主題|下一主題