用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat (am) vs SPC (pm) vs SPK (am)
go

St Cat (am) vs SPC (pm) vs SPK (am) [複製鏈接]

It's a boy. What would you choose? Please advise. Thks!
   1    0    0    1

For boy, i would choose St Catherine. All 3 are not through train schools for boy, with the language environment better in St Cat.

回覆:St Cat (am) vs SPC (pm) vs SPK (am)

絶對同意你講法!三間讀完預期都要再戰升小過程,我一定會㨂St.Cat.因為同小朋友打底打得好好 in 小一時有著數!因為我大女讀緊St.Cat. K3!佢九龍同港島區嘅私校都有好好嘅offer!可能都關自己嗰女本身性格!佢好多嘢講唔怕醜同埋係大女嘅關係!再加St.Cat先有唔錯嘅收穫

只有 SPC 有學劵...

Thks Ackl1002, Tatyl, spmok 1999! 在港島區,男仔已經少好的龍校, 唯有在St Cat, St Paul's church, St Paul kindergarten 內,選擇一間能令小兒好好準備小一挑戰的幼稚園。

Any more advice?  Thanks!

你住港島區定係九龍區?需要考慮車程及接送嗎

如果係男仔.. 我會揀.ST CAT.

不過要考慮返校車...  如果唔係就.SPC

謝謝你們幫忙分析。我們住香港區,會由工人姐姐或自己坐地鐵接送。由屋企到SC, 要一小時; SPK, 25 分鐘; SPC, 35 分鐘。如果係女仔,梗係SPK 啦!但我個係男仔呢。

Hi anlee3, 我會揀SPC. 要一個鐘去SC,放學又一個鐘,太辛苦了!

LyNeC  agreed...  發表於 12-3-28 14:39

Thanks emilyliyt.

另外一個考慮因素,我的兒子十分好動的。

睇下你點樣行量啦!噤樣嘅情況唔能夠兩存其美!有得必有失!好睇你自己同你老公意向同各方面配合係點!

請問一下各位媽咪意見,如我個仔仔個性好動,SC, SPK 或 SPC 較適合呢?

回覆:St Cat (am) vs SPC (pm) vs SPK (am)

絶對同意iantsing講法!我大女讀St.Cat個性開朗活潑,多說話!但班裡大部份小朋友都差不多性格!我有時自己去學校接女!一入課室!個女未望定我!佢啲同學已經好大聲叫我姨姨有啲會過嚟拍下我揮手!全部都好主動開心!班主任唔會叫坐定定,唔會叫因為學校鼓勵主動開口講嘢,

看來是揀SC相對有利!

可能係傢!因為有朋友嘅女讀SPK佢個女講嘢大聲咗!老師都打俾佢叫佢控制下個女!即係唔准

比我會揀SC, 我會揀近自己屋企

Tatyi 發表於 12-3-30 08:19
可能係傢!因為有朋友嘅女讀SPK佢個女講嘢大聲咗!老師都打俾佢叫佢控制下個女!即係唔准:qu ...

我都聽過SPK 有咩事都會打俾家長....

我聽過一個比例好笑既例子係.. 因為 SPK 要自己帶茶點... 咁有日有個小朋友帶左..MUFFIN 返學校食... 你知MUFFIN 好易食到跌晒係地架嘛.. 點知..真係食到地下都有..

同日既下午.. 個媽媽收到老師既電話.. 就話.. 叫個媽媽係屋企訓練左小朋友點食.MUFFIN 先好拎返學校食...
‹ 上一主題|下一主題