用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今年DSE份通識卷點考?
go

今年DSE份通識卷點考? [複製鏈接]

1    0    0    0
簽名被屏蔽

中五要到明年先考DSE,
學生可以收集多D資料, 看多些報紙會有幫助架.

簽名被屏蔽

通識考左呢咩?  甘快知道慘不忍睹?

唉, 唔駛考都知會點啦.  如果平日無花噤上下時間留意時事新聞, 莫說中學生, 連大人都未必曉答. 噤多功課又要做, 又要溫, 真係唔駛瞓咩. 重要係核心科目

Oh, the paper asked students to discuss the political attitudes of HK people!  Very tricky!

回覆:今年DSE份通識卷點考?

新特首話未來唔會再大改,咁就細改,LS唔再係core囉

ANChan59  Fanny will be around.  發表於 12-4-3 22:20
lindalowailing  希望玩三年就取消咗佢啦!  發表於 12-4-3 15:00
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

簽名被屏蔽

回復 eschung 的帖子

真係要 少 d 架。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 CATHERINEAUNTIE 的帖子

陰謀論
詢眾要求,取消LS,用國民教育代替,重唔駛考試。家長重唔歌功頌德,重唔讚係德政。

溫水煮蛙.........
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CATHERINEAUNTIE 發表於 12-3-30 20:44
回復 anaturell 的帖子

阿仔係出年先考,不過,今年都好似慘不忍睹喎. 有多方資料希望佢自己識用啦! ...
我就覺得第一年會鬆手d, 唔會大開殺戒, 唔係實俾人鬧死, 衰極都應該有2級(有寫野果班).

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

呢幾個月開始有一D唔錯既LS 練習出, 可以留意下"雅集"出版既書, 今日睇過相當不俗! 另外, 可以迫佢睇下明報, 信報既社評, 當然其他報紙都可以, 不過唔好太偏埋一份, 要左派民主派既都睇下.  社評係幫助佢吸收人地既觀點, 再轉化為自已既立場及論點, 好過只係睇新聞, 背基本資料, 而唔懂得分析件事. 希望幫到你~! 辛苦了!!

回覆:Lovehopefaith 的帖子

合情合理。

回復 Lovehopefaith 的帖子

Is it Chinese or English version?

回覆:One-Mama 的帖子

I read chinese one. But in fact there are some English practice paper too!!

回覆:ANChan59 的帖子

取消可能性不大, 但可能會改分grade 為合格或肥佬, pass 即有資格入大學. 個人認為真的話已經非常好!!!

‹ 上一主題|下一主題