用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇做過後悔既決定?
go

有冇做過後悔既決定?

有時見到好多家長都會幫小朋友in好多間學校,收又煩唔收又煩,一陣又想語文好,一陣又唔想咁谷,尤其是有兩三間差唔多水準喺手既就更加頭都痕埋,我真係好想知,究竟大家有冇揀錯,究竟邊間先適合佢地其實好難講!

好似我咁,本來一心諗住俾個囝睇時派位,但佢d同學仔既阿媽成日嚇我,話而家派位好難,多人爭既學校有d 20分都唔收,仲要第二三志願要填d次一級既學校先有機會,講真,我地呢d 15分既真係要好講彩數,萬一派唔到好既,叩門又冇甚麼證書同獎狀,全靠運氣,到時都唔知讀邊間好囉!到而家考到間一條龍既幼稚園,本來朋友都好戥我高興,但到小學就要俾幾千蚊學費,其實好乸脷,如果仲要學乜學物,唔知到時應唔應付到呢?(因為我係全職媽咪)

我都想知大家有冇曾經做過一d會令你後悔既決定,例如入錯一間唔好既學校,或者放棄後先知係寶既選擇呢?

都無話後唔後悔O既, 除左D有錢有地位的一小部份人唔駛諗呢個問題外, 大部份的家長們都要面對呢個小朋友的成長問題. 放輕鬆點吧, 不要給太大壓力給自己,

往績好唔=到自己小朋友o個年一定考得好
未讀過又唔知o岩唔o岩,k1唔o岩,k2 轉都仲得je
影響唔係想像中咁大
最緊要自己睇得開

醒目開學勳章 貢獻勳章

我嘅宗旨: 只向前望!
無一個決定係完美嘅,一生人作過無數決定,邊後悔得咁多!
向前行就向前望!
船到橋頭自然直!
孩子有孩子自己嘅命,作為父母,盡咗力去幫佢就得!

csky  100% agree  發表於 12-3-28 23:48
QQ_MAMI  好認同 totally agree   發表於 12-3-28 09:18
DorMama  agree!  發表於 12-3-27 17:57
恐龍家

回復 lutang 的帖子

唉....我都一樣好痛苦..都唔知點決定好..
入龍校的確係好似唔洗再為搵學校煩
但學費真係幾金...仲有雜費、書薄費、校服都貴過人...啲同學又可能個個都好富貴...又驚個囡讀得好辛苦..
我都有諗過不如簡簡單單,繼續讀依家嘅屋村幼稚園(雖然係屋村,但我同個囡都幾鍾意,老師好有愛心同經驗)
3年後等派位,普普通通,個囡讀得開心有自信就可以了
唉...總之好矛盾,都唔知點決定好...
入出名嘅學校又怕個囡讀得辛苦,入普通二、三流學校又驚個囡學壞(雖然名校都一樣有壞學生)..

回覆:有冇做過後悔既決定?

有呀!好後悔添呀!當年幫阿女搵Nursery,真係聽人講是但搵間近屋企嘅,開錯咗個頭喇。學校教嘢學術上好掂,但係老師對小朋友就......搞到阿女有學校老師phobia,整年每曰返學喊到一街都識佢。幸運地阿女而家入到一間充滿愛嘅學校,已經克服咗返學恐懼症。所以今年幫阿仔搵學校,我知道乜嘢為之最重要是

i have the same concern as yours, all of them says primary allocation has no connection to the kindergarten.
Then how to select the kindergarten between 以孩子為中心 and focus on language /acadamic

what is your final coclusion on school