用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM VS York
go

KM VS York [複製鏈接]

最近, 聽朋友講York 英文同數學科都不錯, 而KM 在學術方面比較平均, 我想問吓大家對兩者有什麼看法?
   2    0    0    1

The answer is simple...get a place in KM is earier or get a place in York is easier...

引用:The+answer+is+simple...get+a+place+in+KM

原帖由 InitialD 於 12-03-25 發表
The answer is simple...get a place in KM is earier or get a place in York is easier...

回復 InitialD 的帖子

Hi InitialD,  其實, 兩個返學地點不是我最大考慮因素, 而我想知兩間學校邊間會合適自己小朋友 - 小女較活潑。  Thanks!

回覆:jlglkl 的帖子

其實你係咪要了解2間學校課程,仲有小朋友適合邊間o既教法比較重要。

回復 jlglkl 的帖子

Jlglkl,

Think medium term, what kind of primary school is preferred? It is important to have smooth transition.

回復 Smallpigbb 的帖子

Samllpigbb,

我覺得你講得正確。其實, 兩間學校所提供課程, 我都有做資料搜集。
所以, 現在, 我想睇吓有冇小朋友家長, 有讀過KM / YORK 可以提供多些資料幫吓我哋新手媽咪, 了解兩間學校, 為自己小朋友找間合適的學校。 Thanks!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人無孩子讀過york,但都識人讀緊stafford (聽講課程一樣)
我個人唔太鍾意學校安排小朋友返大陸考公開試呢樣嘢,印象中york比較aggressive,如果家長相信有多幾張cert旁身對考小學有好處嘅話,咁york會啱你
KM主要會訓練好小朋友,上傳統小學無適應問題,數學K2下學期做小一習作(英文),我唔清楚york有幾深,但KM一d都唔淺囉!
我成日講KM課程,係平均地~ 深! 唔係平均咁簡單!

pt2555    發表於 12-6-20 14:52
恐龍家

朋友個仔讀york派咗一間出名谷名校,中英數都跟唔到,結果差唔多包尾.

InitialD 發表於 12-3-28 20:17
朋友個仔讀york派咗一間出名谷名校,中英數都跟唔到,結果差唔多包尾.

會唔會係個別小朋友能力問題?
聞說(我並無對比過)york都不淺

回覆:InitialD 的帖子

InitialD, 其實,這一個例子,令我想起小朋友成受佷大壓力。現今,父母生得少,所有心機都盡可能放在小朋友身上,令小小年紀的他成受好多壓力。

前文你都問過,想自己小朋友讀什麼小學,我都想看看自己小朋友讀pn能力再作安排。 Thanks!

It is important to select a kinder can bridge to the preferred primary school. ie. minimize the gap...keep the "change" to minimial.

回復 InitialD 的帖子

Totally agree!!

KM由淺入深,N班學獨立,K1學習學科.

我女讀KM今年畢業了
KM課程係深嫁
而家用緊小一既課本同功課,但我女由N1到K3,完全無壓力,但又真係學到好多野喎,老師好厲害,如果我自己教我諗我要爆血管
功課都多,不過我女又係無乜問題,如果有日小功課佢會當bonus,完全習慣晒,我相信佢上小學會適應得到
愉快學習我覺得km做到了,這個是我最想囡囡得到的,比學術更重要

luiluitse    發表於 12-9-10 19:07
pt2555    發表於 12-6-20 14:52
manmanchubb    發表於 12-6-11 23:43

KM better!

回復 keio 的帖子

oh i duno. whic hone is easier??

回覆:elytis 的帖子

我個大仔剛在york畢業,老實說york的英文和數學(英文數)的課程係深。 英文用英國letterland系統學拼音, 所以好有趣又唔使特登出去學phonics, 課程又配合劍橋試, 所以k2已經學梗p1-2的英文, k3已學past tense。數學k3都已讀梗英文小學p1的數(對過仔仔表姐英文小學的書)。

強項是學術上, 教學弱點是中文不是深, 及在面試上下的功夫不夠, 小學面試有點輸蝕。而且經常有雜費, 所以如果家境富裕的話, 這所幼稚園是不錯的。

我正在想我細仔讀唔讀返york好.

回覆:娜娜媽媽 的帖子

‹ 上一主題|下一主題