用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 3月24日很多小朋友要到自行的中學面試,祝大家好運! ...
樓主: cellon
go

3月24日很多小朋友要到自行的中學面試,祝大家好運! [複製鏈接]

我仔in完話都ok問題都答到,但我都抱住唔得嘅心,因為今日兩間學校都超多人,好似有600-700人爭40-50個位,真係爭入小拔咁嘅比例!

回復 nc2000 的帖子

有呀, 唯有盡力鼓勱他啦, 盡力而為, 唔得就當吸收經驗

家之達人 發表於 12-3-24 20:45
我個仔仔仲慘呀, 又要考呈分試又要面試, 仲發燒頭痛,
是否仲不幸呀
一個十一二歲人仔,又要考呈分試又要面試,壓力會好大,發燒頭痛可能是psychosomatic disease。

保重,祝早日康復。

(另外,最好預先問定學校,若不幸因病而要缺席呈分試,學校會怎樣處理。)

nc2000 發表於 12-3-24 21:17
我仔in完話都ok問題都答到,但我都抱住唔得嘅心,因為今日兩間學校都超多人,好似有600-700人爭40-50個位, 真係爭入小拔咁嘅比例!

早一兩年每校有54個自行位,自從縮班後,很多學校只得43個自行位,
今天仲有龍年效應,隨時五六百人爭43個位,
競爭真係好大,家長學生的壓力更大!

龍年仍繼續縮班,教局的高官真係要反省一吓。

cellon 發表於 12-3-24 22:23
早一兩年每校有54個自行位,自從縮班後,很多學校只得43個自行位,
今天仲有龍年效應,隨時五六百人爭43個 ...
嘥氣la,班高官識用個腦諗嘢,班家長同學生就唔會咁大壓力la!

Thank you wilcat_hk and cellon, 亞女佢都今日好開心,interview 後同佢睇花展,佢影花重多過我!總算鬆一鬆,再等7月10

版主

一面考第三次呈分試,一面要應付中學的面試  <--- 我地就係禁啦, 為有同自己講, 過左今個月, 復活節可以開開心心禁玩一大餐

祝大家如願以償

Thank you wilcat_hk and cellon, 亞女佢都今日好開心,interview 後同佢睇花展,佢影花重多過我!總算鬆一鬆,再等7月10

Good luck and be yourselves!

貓大姐 發表於 12-3-25 02:13
一面考第三次呈分試,一面要應付中學的面試 -- 我地就係禁啦, 為有同自己講, 過左今個月, 復活節可以開開心心禁玩一大餐

是否青年會面試?
無論哪一間,祝面試成功,入到心儀學校。

捱過面試和呈分試後,大玩一餐,大吃一餐吧!!!

After the torture almost two months recently , I wanna fly out for long vacation in Easter ~

like_travel 發表於 12-3-25 21:50
After the torture almost two months recently , I wanna fly out for long vacation in Easter ~

好主意!!!

回復 like_travel 的帖子

Can't think of better idea, hoooraaaaay!!!!

My girl already had all interviews and will finish her exams in coming week, then we are free like a bird.  Yeah!!

Time to plan for lot of eat and lot of play.  How wonderful!!

好好去輕鬆一下吧! 同小朋友一齊好好獎賞吓自己吧!

版主

cellon 發表於 12-3-25 18:43
是否青年會面試?
無論哪一間,祝面試成功,入到心儀學校。
青年會係其中一間, 考埋星期二就可以玩啦  

我女d 呈分試星期3就完喇, 但佢有d 怠慢的心態, 可能呢2年真的"鍊"得太"行", 真係身心皆疲!  

一個offer都無, 要等到7月喇, 我女話如有offer, 乜學校都去, 大家都唔想等多3個多月, 好折騰!

htts 發表於 12-3-26 08:18
我女d 呈分試星期3就完喇, 但佢有d 怠慢的心態, 可能呢2年真的"鍊"得太"行", 真係身心皆疲!  

一個offer都無, 要等到7月喇, 我女話如有offer, 乜學校都去, 大家都唔想等多3個多月, 好折騰!

htts,

恭喜你剛剛收到offer,快D轉番張成功look的相啦!!! 唔駛再折騰啦!

cellon 發表於 12-3-26 10:27
Http,
恭喜你剛剛收到〇ffer,快D轉番張成功look的相啦!!!

多謝晒呀!  e家去search下先!

like_travel   恭喜晒 !  發表於 12-3-26 10:41
‹ 上一主題|下一主題