用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 睇見咁嘅百分率,真係好憂心
go

睇見咁嘅百分率,真係好憂心 [複製鏈接]

睇見咁嘅百分率,真係好憂心

1    0    0    0

DBS_spdm 發表於 12-3-23 14:10
睇見咁嘅百分率,真係好憂心

沒辦法,唯有小心d,穩中求勝方為上策。

:verycold: :verycold: :verycold:

自行首志願63%

統一首志願仲衰,得52%

舊年人數已經少咗好多,今年2000年效應仲應該會多好多,

52%即係買舖大細一樣。

where do you get it? Today released?

abcd0001 發表於 12-3-23 15:11
where do you get it? Today released?
News on 5/7/2011

DBS_spdm 發表於 12-3-23 14:54
自行首志願63%

統一首志願仲衰,得52%

但係統一派位首三志願有75%喎!填好d首三,機會都好大。
:verycold: :verycold: :verycold:

有無人可以解釋比我知點解個整體%都係比統一%高咁多嘅?有乜factors? thanks

DBS_spdm 發表於 12-3-23 15:42
有無人可以解釋比我知點解個整體%都係比統一%高咁多嘅?有乜factors? thanks  ...

因為自行收生命中率高,將統一大抽獎的比率扯高。

Thanks!但係自行命中率得陸十幾巴仙遮喎,要好多人先拖得高

唔知我有無理解錯
"自行首志願63%" 係指自行時收左的人裡計- 有63%係第一志願, 37%係第二志願
依個數字似乎無意思

HappyEE 發表於 12-3-23 22:58
唔知我有無理解錯
"自行首志願63%" 係指自行時收左的人裡計- 有63%係第一志願, 37%係第二志願
依個數字似乎無意思

我都係咁諗, 所以如果你理解錯, 亦是我也理解錯.

呢堆數字真係無乜意思, 唯一我覺得有意思的就是: 當每兩年用同一組Pre-S1 HKAT成績分Banding的同時, 必定是頭一年估Banding做白老鼠, 第二年估Banding就估得準, 當然係咁啦, 所以統一派位獲首志願往往是以第二年較高, 可唔可以咁睇?  哈哈
1   2   3   6  8

唯一看到的是參加統一派位人數逐年下降, 大概有不少人成功入讀直資或私校.

回復 redkoni 的帖子

請問今年是第一定第二年?

kanlawts 發表於 12-3-24 11:28
回復 redkoni 的帖子

請問今年是第一定第二年?

放心, 今年雖是龍年多咗少少人爭, 但乃是第二年, 與舊年都是參考同一組2008年及2010年Pre-S1 HK Attainment Test成績為升中派位分Banding.

baekdoosan 發表於 12-3-24 08:50
唯一看到的是參加統一派位人數逐年下降, 大概有不少人成功入讀直資或私校. ...

冇錯,人數係逐年下降,但上年又縮左班呢!係都要攪到我地d家長冇啖好食。

HappyEE 發表於 12-3-23 22:58
唔知我有無理解錯
依個數字似 ...

可能餘下果37%應該唔係入第二志願,即係包括埋未能成功在自行收生的人數。
又即係話自行多數成功在第一志願,第二志願成功+未能成功的才得37%。
所以教局係唔會公佈自行第二志願的成功率,費事比我地知道自行的失敗率。

摘自2011年7月4日政府新聞稿有關於中一學位分配結果的部份原文如下:

* 獲自行分配學位的學生當中,63%學生獲派首志願的學校;及

* 透過統一派位階段(包括甲部「不受學校網限制」及乙部「按學校網分配」兩部分合計)獲派學位的學生當中,75%的學生獲派首三個志願學校,52%的學生獲派首志願。

‹ 上一主題|下一主題