用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幫忙!! 灣仔網得15分女仔請問應點楝呢?
go

幫忙!! 灣仔網得15分女仔請問應點楝呢?

我地係灣仔網只得15分是女仔,請問應點楝呢?

fw9166  朋友囝15分誇區入了灣仔軒官小(後備第一)自行入左.  發表於 12-3-23 17:57

I also want to know for a boy?

我個女都系得15分,如果俾我排就,1瑪麗曼/2跑馬地聖保6/3軒尼詩上下午

rinarina  咁樣排? 你想樓主會有咩後果?  發表於 12-9-19 13:26

如果放左marymount第一,我唔會放st paul喺第二,太唔safe 了,如果兩間都唔得,比分分鐘會派到好後志願

醒目開學勳章

15分入 ST PAUL 機會大D

Mrsleaf 發表於 12-3-23 23:29
15分入 ST PAUL 機會大D
今年好似有人二十分都自行入唔到跑馬地聖保祿。

醒目開學勳章

計分的不是在自行?只可以apply 一間?大抽獎的話又關乜事幾多分?

回復 CrabPincers 的帖子

我們估樓主想自行也㨂自已校網的學校,,萬一大抽獎唔中,到叩門時也可向校方表示誠意?

醒目開學勳章

fefemom 發表於 12-3-24 08:39
今年好似有人二十分都自行入唔到跑馬地聖保祿。

(純粹個人分享)

Yes, fefemom.  There is exactly one 20 points who couldn't get in but fortunately get called thru waiting list (for parents' information, there are waiting list in first round).  So, there are very very few 15 points who got called too this year.

From my knowledge, all three girls' schools need 20 points this year on the day of the announcement.

醒目開學勳章

melodylee113 發表於 12-3-23 16:09
我個女都系得15分,如果俾我排就,1瑪麗曼/2跑馬地聖保6/3軒尼詩上下午
15分排瑪麗曼第一, 同放棄有乜分別?

醒目開學勳章

viva 發表於 12-3-23 17:34
如果放左marymount第一,我唔會放st paul喺第二,太唔safe 了,如果兩間都唔得,比分分鐘會派到好後志願 ...
以往都可能ok, 今年都有喲危!!!

回復 Anpanmama 的帖子

系呀,但系灣仔區幾間出名既15分都無可能入到,根本就只可以博大抽獎,我都一心等抽獎

今年15分係可以入到st paul catholic  ,sfcc 就唔得,一定要20分,15分無機會

st paul catholic 15分都入到? 唔係多人揀st paul catholic多過st francis? 我樓上朋友, 囡囡20分入咗st francis, 佢話20分未必一定入到, 何況得15分呢, 其實大抽獎都係by luck!  

回覆:joannechow1031 的帖子

好多家長鍾意st francis因為全日制,跑馬地st paul係半日制,一年上午,一年下午,無咁好!

joannechow1031 發表於 12-3-27 07:49
st paul catholic 15分都入到? 唔係多人揀st paul catholic多過st francis? 我樓上朋友, 囡囡20分入咗st fr ...
我朋友個女20分自行入唔到ST FRANCIS,只是WAITING,但最後都排唔到佢。好彩佢都有ST CLARE揸手,不擔心了。

醒目開學勳章

根本15分就=冇分, 就算你選軒官(冇宗教)都唔見得大機會好多. 所以既然都係靠2nd round抽獎, 咁我會計埋將來扣門.  我prefer從一而終, 因好多學校扣門都睇埋你之前1st round点選.  我有朋友的女上年都係咁扣到瑪利曼 (冇宗教, 冇人事, kg在灣仔only). 个女不知讀得幾開心! 因佢1st round 1知唔得就開始寫信比校長以表誠意!

同埋快d裝備好小朋友預備扣門 (touch wood!), 反正9月都上小一啦!

Good Luck!   

12-男-聖若瑟
12-女-聖保祿
12-男女-軒上, 軒下

醒目開學勳章

15分軒下有冇機會

15 分官校一定有機會, 因為冇宗教分, 所以大部份人都係15 分, 問題只係機會大定細...