用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請各位俾意見西貢區bank 2 男生 大抽獎
go

請各位俾意見西貢區bank 2 男生 大抽獎 [複製鏈接]

各位家長:
考完三次呈分試,我個仔估計應該都係Bank 2 .大抽獎應如何排位?
自選是景嶺  & 王華湘 (我估入的機會都好低)
我個仔成績:中 B / 英 B / 數 A / 常 A ,個性好玩 ,不過最近好似勤力左小小 , 但都遲了.
英文頭兩次都係A , 但最後一次只有B.
我的排位如下:
1.王華湘
2.慕德
3.寶覺
4.鄭植之
5.甲子年
6.鄭裕彤
上年縮班 後 , 派位好似十分難估.好多家長話叩不到門 !
   0    0    0    1

142526 發表於 12-3-23 10:58
各位家長:
考完三次呈分試,我個仔估計應該都係Bank 2 .大抽獎應如何排位?
自選是景嶺  & 王華湘 (我估入的 ...

鄭裕彤校風好,同學比較純(d女同學條裙長到落去遮實晒個膝頭哥架,而家重邊到有,除左著旗袍果d)。甲子年口碑不錯。寶覺聽聞d同學好鐘意講粗口。王華湘就升呢,好多人都當佢係band 1尾。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

bank 2生 擺王華湘在第一位是否無幾會?
慕德又係唔係bank 1 尾呢?
寶覺校風??唔知點排位???

142526 發表於 12-3-23 10:58
各位家長:
自選是景嶺  & 王華湘 (我估入的 ...

You shall waiting for 2nd interview 0f 景嶺 first before make decision.

等景嶺 second in 好似機會不大,我現在就排大抽獎的位 , 都只係唔想係到幻想太多!

好彩有這裡俾我講吓野.

142526 發表於 12-3-24 18:11

bank 2生 擺王華湘在第一位是否無幾會?

王華湘只係一間升呢band 2中學,全級4班,開3班英文班,即係3班同學中有85%以上排名係香港前40%的學生。
(我嘅理解係三班之中最差會是85%以上的學生可能係跌落band 1以外即是band 2的10%加其餘15%係band 2學生)
所以band2生一定有機會。

慕德一定係band 2。

寶覺我自己就唔喜歡。講校風我就喜歡鄭裕彤,我會放鄭裕彤係慕德和寶覺之前。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:請各位俾意見西貢區bank 2 男生 大抽獎

但別忘記今年梁潔華小六生可直升鄭裕彤

我真係唔知今年變左直升。上年都係得33個同學去左鄭裕彤!

我本身對鄭裕彤及甲子年都不認識 , 校風方面都係聽下D媽咪講 , 最終都係話好 壞參半,但所開的課程係全中文 , 寶覺開放日我有去到 , 課程方面好似都幾好, 我覺得學生及老師都o.k.至於學生行為方面亦是我最不放心的重點.都唔知點簡.

今年梁潔華小六生可直升鄭裕彤係我上年開學時八返來的. 我心目中都想選佢麻.  而家.....
我仔屬BAND 2 中至尾. 選了鄭植之.  另一間收了REJECT LETTER 見都唔駛見跨區CHOI HUNG聖若X
直資TOTAL LOST 明天開始考呈分. 我成日同仔講, 就算你不升不跌, 人地升都等如你跌, 我都唔知點填抽獎表好了..

回復 phoebepanpan 的帖子

有沒有考慮個西貢崇真?我唔知這間學校的情況 , 只看概覽 , 都o.k. ,但就係遠.

回覆:142526 的帖子

冇硏究,如西貢,不如藍田,觀塘區

西貢區的確很難選擇,因為唔係一條龍就是聯誼,
除非四科是A級,否則入英中都幾難

請問觀塘 ,藍田有什麼中學是Bank 2 頭至中的呢?第日叩門唔知得唔得?

我好驚第日唔知派咗去邊,又知去邊間叩門.

phoebepanpan 發表於 12-3-25 17:37
今年梁潔華小六生可直升鄭裕彤係我上年開學時八返來的. 我心目中都想選佢麻.  而家.....
我仔屬BAN ...
鄭裕彤跟梁潔華以前都係一條龍,一向都係收3x個梁潔華的學生,連同2x個自行位,都係5x個位。以佢地有四班中一計,36 x 4=144人,應該都重有7、8拾個抽獎位架。真係要等到四月尾教局出左派位額先至知真實數目有幾多。

http://home.school.hk/system/too ... 13990&parent_id=411

鄭裕彤自行只有 25個位, 相信統一派位餘下學額較少

結龍是以當年入讀小一, 待升至小六, 那一屆的畢業生才是第一條龍
不是第一年結龍的6年班, 可以直升中學

我就係見自行得25位. 冇謂搏, 如大抽獎有7-80位我就搏下抽囉.

若果小朋友肯定是 BAND 2, 不是邊沿人氏, 有機會博到 BAND 1 尾抽籤的話.
小朋友要一向有幸運之神保祐, 逢抽必中, 否則建議要博抽都最好集中在甲部博. 否則樓主 1~6的排列, 極可能6間都落空.  扣除1~2, 乙部揀選 3~6, 按自己喜歡排列, 機會較高及保險

142526 發表於 12-3-26 11:00
請問觀塘 ,藍田有什麼中學是Bank 2 頭至中的呢?第日叩門唔知得唔得?

我好驚第日唔知派咗去邊,又知去邊間叩 ...

藍田基孝,  觀塘梁季yee 都係 我心水 , 前者我妹母校, 後者我讀都中三

hw1115  兩間都 try try la.  發表於 12-3-26 14:10

回復 phoebepanpan 的帖子

多謝各位的寶貴意見 ,我可能在第一,二位選一間博一博 ,
‹ 上一主題|下一主題