用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 25分,係咪入梗?
go

25分,係咪入梗? [複製鏈接]

Easter洗完禮後就會有25分,係咪100%入到st. Mary's 呢?
Still a bit worry…(´・_・`)

J_D74  25分應該入硬的,因為每年都有20分可入到,咁即係派晒25分先入20的啦~~~  發表於 12-9-17 00:01
   2    0    0    0

I think so!

我都想知, 請指教

我女又係25分,不過佢今年至K1, 2014/2015小一入學
好担心...

J_D74  25分應該入硬的,因為每年都有20分可入到,咁即係派晒25分先入20的啦~~~  發表於 12-9-17 00:00

你地有25分都擔心......我只得20分咋!

回覆:25分,係咪入梗?

因為有st.mary's 媽媽同我講25分都唔一定得!

J_D74  唔會, 今年小班全級得100人, 首輪50人, 有20分的入到, 所以25分係收晒...  發表於 12-9-17 00:02

點解洗完禮後就會有25分?
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作  (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀  (20分)
三. 父/母為該小學的校董 (20分)
四. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生  (10分)  
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚  (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 # (5分)
七. 父/母為該小學主辦社團的成員  (5分)  
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚  (10分)

申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。
(5) + (6) +(8) =20

J_D74  媽媽係OLD GIRL咪10分囉...四+六+八  發表於 12-9-17 00:04

Item (8) is 10 marks

4) + (6) +(8) =25

typo: should be (5) + (6) +(8) =20 if 洗完禮.  How can have 25 marks?  Please advise?

fan_tsai 發表於 12-4-1 23:20
typo: should be (5) + (6) +(8) =20 if 洗完禮.  How can have 25 marks?  Please advise?

人哋係old girl + 教友咪25分

引用:我都想知,+請指教我女又係25分,不過佢今年

回復 Joy33 的帖子

Joy33,
blessings to both of us

大家好. 如果25分, 就係 old girl+宗教分..........都係要抽簽, 機會有幾高就要視乎有幾多人有25分............正常黎講, 25分已經係好大機會. 最近幾年, 25分都收得晒 (因為唔係太多人25分)

至於20分 (係old girl但冇宗教, 或者唔係old girl而係天主教), 就競爭好大, 以我所知 (我女今年讀緊小一), 20分都有唔少人抽到, 實際數字我冇辦法知道, 不過從家長口中知道, 我估計一半半啦.

從數字上睇競爭係越黎越大, 因為學童數量多左, 但空缺又少左. 不過唔好諗太多, 既然係心儀, 都係咁策略..........不過就要打算, 唔得果時要點做.

學校一定會冇叩門位..........我女今年度, 估計有8-10人係叩門成功. 佢地都係8月28日先收到通知去考筆試, 8月30日先通知取錄......... 所以大家唔好放棄............加油!!

天主保祐.

J_D74  20分抽唔到, 應該唔止一半, 幾百人抽廿個20分位(估計)  發表於 12-9-17 00:06

回復 fan_tsai 的帖子

(4) 和 (5) 只可選一項.

rosactf9999 發表於 12-5-11 09:30
大家好. 如果25分, 就係 old girl+宗教分..........都係要抽簽, 機會有幾高就要視乎有幾多人有25分........ ...

妳指20分抽到, 是指自行收生階段? 還是大抽獎呢?

Joy33 發表於 12-4-19 14:55
My girl will also enter primary in2014/2015. She also has 25pts but i am still worry she can't get i ...

20分都入到, 25分一定入到啦!!!

cc_1212 發表於 12-3-28 01:47
因為有st.mary's 媽媽同我講25分都唔一定得!

應該唔會嘞~~~今年有20分入到, 咁會先入晒25分先到20分.......同分再抽....所以只要有20分入到, 25 MUST 入到...

甘15分即是沒機會,唯一機會是等大抽將獎嗎?

甘15分即是沒機會,唯一的是等大抽獎嗎?

15分有難度, 因已有大堆20分的抽, 唯有等大抽獎
25分應該機會好大, 祝大家好運~~
‹ 上一主題|下一主題