用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症兩歲半到五歲的發展,可分享一下嗎? ...
go

自閉症兩歲半到五歲的發展,可分享一下嗎? [複製鏈接]

各位家長,可分享一下自閉症兩歲半到五歲的發展嗎?
小兒兩歲半被私家醫生評為自傾,當時十次中有九次冇眼神接觸,經過半年密集訓練後,眼神接觸變為十次中有八次有,各方面看似也有進步,但這刻卻被政府醫生評為自閉症(不是自傾),心情講真,好差,吾知道自閉症小朋友嘅兩歲半到五歲的發展是怎樣的?發展得最快是那個年齡呢?請問有冇這個經歷嘅媽媽可分享一下?
   0    0    0    0

我個仔剛5歲,其實只要佢識多左野,識表達,情勢社交等都會有好大改善,我個仔4歲之後就好好多,只係固執行為令佢脾氣好臭,又唔識o係適當既時候做適當既野(如o係圖書館大叫),唔識忍耐

catgirl, 自閉症小朋友會一邊長大一邊改善社交,溝通,自理,什至學業,越大越好教,我的小朋友六歲了,一般社適都oK,但久不久仍有大叫,無問同學又取用他人物件等,學業即視乎個別老師管教,佢有睇人「蝦」。

請問上小學後在學業方面比一般小朋友更加嘔血?

實在多謝各位的意見,希望我能在兒子的黃金訓練期把他的特徵改善啦!

學業上都麻煩,因為佢發展不平衡,如默書得,但測驗是一般,中文比英文好一些,心情好心情差又不同。
‹ 上一主題|下一主題