用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人試過叩門St. Mary?
go

有冇人試過叩門St. Mary? [複製鏈接]

如題. 是否一定冇機會? 有冇成功個案??
   4    0    0    0

St Mary是沒有開放給公眾的叩門位的。叩門位是留給有關係的人去爭奪的…

有呀! 舊年呀女有個同學仔自己8月尾成功叩入。
無人事!無宗教!無關係!

不過我估機會唔多,亦都唔大!

有,舊年有叩門入左! 大抽獎後交信!8月尾call interview,上午call,下午interview ,3個女仔選1個朋友個女fail 。朋友無人事!無宗教!無關係!

想問下...知唔知 25 分有幾多人入唔到?
我知道她會轉小班, 自行得十幾個位

今年阿女同學20分都第1 round 入左St Mary

cutepig404   I hope my girl has this luck next yr !!!  發表於 12-4-24 00:55
fw9166    發表於 12-4-12 17:49

回復 strawberry11 的帖子

that's very lucky!!

Really?!第一次聽呢!朋友的孫女舊年也是識人有機會同一班都係有關係的小朋友sit in考筆試去爭叩門位。如真的有得叩鬥,是個大喜的信息!

回復 marinang 的帖子

入到啦,部份20分都入到!

我識果個一樣係上午call,下午interview, evening call 收佢。第二日註冊。
過2-3日開學!

我識果位是臨開學之前1日call佢去in之後收左,冇宗教有冇人事関係就唔知。

引用:有呀!+舊年呀女有個同學仔自己8月尾成功叩

原帖由 muichujamie 於 12-03-22 發表
有呀! 舊年呀女有個同學仔自己8月尾成功叩入。
無人事!無宗教!無關係!
佢應該好叻!

umm..睇黎都係講彩數, 全部都應該去到8月尾先知有人退學先有位.  其實呀女都有20分, 但轉左小班, 學位少了, 知道每年20分都要抽, 驚博唔到, 到統一派位唔知去了邊間, 所以自行選了次選.  希望叩門仲有D希望啦.

回覆:ggbwong 的帖子

去年朋友個女扣門入,有宗教有人事。

上年肯定有位讀非牟利幼稚園的女孩叩門入了St Mary是無人事!無宗教!無關係的!
唔好諗得咁複!想讀就大抽獎後去學校交低封叩門信&portfolio,我衹知唔試一定唔得囉!
又識得有朋友女女小二 無人事,無宗教,無關係 都插入Maryknoll ,當然運氣和實力缺一不可

天主教徒,住油尖旺最好(不在此區亦問題不大),如有神父、修女推薦,入的機會都好大。

前年我小朋友連同幾位同級小朋友,都入交資料入去,博有機面試,部份是有宗教關係,有神父寫信,不過唔係同堂區,但我地沒有任何人收到電話可以去面試,當中亦有現就讀女拔,德望,SFA.....的小朋友,所以唔係差的一群,但從此可見,此行絕非一般正常途徑便能獲取到面試機會的,(以上乃本人親身經驗-但不知道是否此一年是否沒有任何叩門位放出)

Maryknoll 都是la! 你聽到叩門入又有幾多呀?大家都係估有關係的小朋友入左,又聽到靠實力入左的。
你無可能知有無位。除非你係學校的職員。
如果你真係心儀此校,(我舉例jar,吾係真叫了咁做)如你有心,日日交一封信比學校又有幾難呀!吾好諗太多la! 做左又吾會影響到你個囡或其他人,你未試吓la! 就算有人話無機會,你吾做你會安心嗎?當有身邊的朋友真係叩門入左,你又會怪自已當初吾做任何野。Don't think too much la!

試咗唔得先算啦,盡咗力就無悔了..............
‹ 上一主題|下一主題