用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 請問有無小朋友讀普通幼稚園都能考入英華? ...
go

請問有無小朋友讀普通幼稚園都能考入英華?

請問有無小朋友讀普通幼稚園都能考入英華?   "普通幼稚園" 是指有學卷的一般屋苑幼稚園.

謝謝!

回復 vchu 的帖子

孩子K2時轉了讀學卷幼稚園,但不是位於屋苑(學校與小學部及教堂連成一建築物)。從小培養閱讀習慣,對考小學(及日後整個人生)有莫不裨益。努力!

manmanchubb  agree  發表於 12-4-30 22:13

相信林校長沒有brand mark 小朋友是來自那一間幼稚園, 她只會看小朋友的臨場面試表現如何 (包括記憶力及閱讀興趣)
.
並同意cornelius 意見 (從小培養閱讀習慣,對考小學有莫不裨益).

回覆:cornelius 的帖子

請問是哪間幼稚園?

貢獻勳章

回覆:vchu 的帖子

小兒來自一間已結業但有宗教背景幼稚園!

回復 vchu 的帖子

我知道有一男孩在救世軍謴, 很presentable, 有宗教背景今年入了

名幼稚園都難入英華.讀英華的小朋友都讀得很開心的.

回覆:請問有無小朋友讀普通幼稚園都能考入英華

我兩個小朋友都是在屋村的集團式幼稚園(不算是什麼名校,也是學卷的!),現在英華都讀得幾開心!

英華都係名校,會不會有太多名人子女讀架!

carmenkiukiu 發表於 12-11-23 09:40
英華都係名校,會不會有太多名人子女讀架!

阿虫都冇俾個仔入番…:p
通常名人會揀聖喇拔的,英記不會是他們杯茶。
有個成日上報出書的,不過你可能唔識,他叫雷裕武,一個好好的基督徒父親。

我個仔讀屯門一間几乎係人聽倒都叫你唔好讀嘅幼稚園。裏面差唔多全部係新移民同南亞裔嘅小朋友,但我鐘意佢近,慳番時間可以多d 親子時間。家庭教育比學校教育更湊效呀!

引用:我個仔讀屯門一間几乎係人聽倒都叫你唔好讀

原帖由 joantsang 於 13-03-08 發表
我個仔讀屯門一間几乎係人聽倒都叫你唔好讀嘅幼稚園。裏面差唔多全部係新移民同南亞裔嘅小朋友,但我鐘意佢 ...
你小朋友是否有特異功能?

回復 crazymum 的帖子

無什麼特別, 但記性 OKAY

crazymum ,我小朋友無特異功能,乜都無學,淨係學琴,不過有閱讀習慣,我相信有幫助卦!!

喵媽    發表於 13-4-16 16:44