用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3 ...
go

原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3

原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3??
睇見佢食飯慢.,做功課慢,沖涼慢。。。
佢o既慢係刻意地扭計唔願去做,唉!我好sad,而家9點幾啦!
都仲未肯去做功課,我好驚佢上小學應付唔黎,
如果重讀K3,即2013年9月上小一,但係咪無得再抽獎架?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

咁難得收咗唔讀?你包下年一定入到?佢讀多一年K3係未一定咩都會快D先?

據所知抽獎只可以得一次, 今年用了明年就不可以再用

醒目開學勳章

我個仔舊年自行收咗之後經醫生評估有言語障礙,建議重讀高班,於是我就去信派位組申請,今年重新申請小一學位,自行已經註咗冊。所以你可以打去問下。不過我想問下你擔心嘅問題有冇醫生證明,因為派位組話如果只係家長"自己覺得"有問題,佢地未必受理的。

回覆:原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3

唉!只係我覺得有問題,她好懶散

回覆:原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3

如重讀k3,不參加抽獎,6月去扣門得唔得呢?

咁可能只係態度同行為問題咋喎,係咪可以教好佢,等佢積極番d,而唔使浪費多一年時間? 除非佢係細女啦,咁又唔同講法。

哈哈! 睇o黎你的小朋友好似自細被寵壞了...

唉!佢真係好難教,我知做家長唔可以比較,但哥哥明顯做功課快讀書叻,又聽話,相反妹妹就激到她9月尾出世又唔算最細,我就係蠢左,應該比佢遲一年入學,果時唔知,一見2006年要申請k1就走去報

請問是否與哥哥讀同一間?

問下學校你阿女在幼稚園有冇咩問題, 若果懷疑有學習/讀寫障礙可以要求幼稚園寫封信去健康院做檢查, 若證實有問題實受理出年再玩過升小遊戲, 不過如果真的check 到有問題都唔洗太擔心, 可能某方面會係屬資優??

我k2開始留意她亦擔心過,返學學過的都唔太識,認字較差。到而家k3老師說她無問題,只是心散上堂愛說話,同成績平平。

哥哥讀小學。如有讀寫障礙的小朋友會有咩特徵?

其實問學校最清楚, 不過自己都可以作初步評估...
http://www.heephong.org/webprod/ ... ification-and-needs

thx!好驚中唒,五歲半了到而家小楷同數目字都寫錯,她時常反轉寫

照你咁講冇理由老師唔會發覺喎???

如果係就要早 D check 下好 D, 你可以先問下學校有冇呢方面o既支援?

可能係佢有同學比佢更嚴重,坐佢隔離果個連自己個名都未識寫,但我女係懶,佢唔係吸收唔到,哥哥温一次就ok,妹妹就要温10次先ok例如3調轉寫,一話佢就記得點寫,以前我以為佢玩,她答我唔記得點寫

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+12-3-22+00:23+

原帖由 spmok1999 於 12-03-22 發表

照你咁講冇理由老師唔會發覺喎???
謝謝你!我明天問班主任

easonkinki 發表於 12-3-22 00:28
可能係佢有同學比佢更嚴重,坐佢隔離果個連自己個名都未識寫,但我女係懶,佢唔係吸收唔到,哥哥温一次就ok ...
其實佢都唔想咁o既, 只不過係控制唔到o者, 唔好太責怪佢, 唯用多d心機去幫佢慢慢改善, 不過最好快d取得醫生證明啦!

以我理解,自行有位又登記左應算完成了派位,不能再參加大抽獎,除非有專業評估話not suitable for p1, 樓主不如直接打去ebd查詢,d主任大部份都很knowledgable和helpful, 問下有冇乜其他options.  

如你懷疑讀障,最好找專業意見,幼師雖然有很多deal w 幼兒的經驗,但未必有讀障的知識或受過這方面的培訓,當然填一些上課時的資料,他們應很幫得手.