用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB 2011-11出世, playgroup & N1 問題~ (新手媽咪) ...
go

BB 2011-11出世, playgroup & N1 問題~ (新手媽咪) [複製鏈接]

幾時要報
1) Playgroup
2) N1

地點 : 大埔 或 沙田
有無邊間好呢?

麻煩哂~
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

11月出生,細仔,N班要足兩歲先可以入學,所以9月開學無你份,多數較受歡迎嘅學校唔會留位俾細仔架!
你可以試吓問問屋企附近嘅幼兒園
或者唔讀N班,直接讀K1
又或者遲一年先報d熱門d嘅幼兒班 (做大仔)
11年出生,應該12年9-12月前後去報名,當然間間學校都唔同,最好自己問問啦!
恐龍家

some ppl said 細仔 can't make it for N class, but find a playgroup 3 to 5 days a week will be okay too!

mifu 發表於 12-3-21 11:16
幾時要報
1) Playgroup
2) N1

1)我仔仔由1歲開始有返pg,但一開始見到成效不大。到他歲半返ge時候,就好明顯見到進步。

2)我仔仔系12月細b,不過他系09年。我試過10年幫他找11年9月ge PN,但找唔到。無得插班。所以我仔仔系無讀PN ge。只系返pg。
上年幫仔仔報今年9月K1,同他去interview,他又無緊張wor。叫他做野都有做,同miss又有問有答甘。最後有間幼稚園(唔系出名ge幼稚園)收左他讀K1 PM,做細仔。我打算俾他去讀。因為他今年點都要俾他去返學ga la,唔系讀PN就系K1。分別只系做大仔定細仔。甘我同老公都覺得讀K1學到ge野會多d,所以就決定俾仔仔試下讀K1.如果到時他跟唔到,追得好辛苦ge話,咪先同他repeat 1年,做返大仔Lor。

以上純粹個人經驗。

多謝你哋O既advice
‹ 上一主題|下一主題