用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀兩間幼稚園?
go

讀兩間幼稚園?   [複製鏈接]

想請教各位家長,你們的小朋友有沒有曾經或正在同時就讀兩間幼稚園,煩請分享經驗。(好的、壞的都想知道,謝謝!)

4    0    0    0

回復 seeker.email 的帖子

Which two kindergartens?

回覆:caca316 的帖子

I am considering SKH and Victoria (PTH/ENG).
很想知道爸爸媽媽們對於小孩同時上兩間幼稚園的實戰經驗,即使不是我上述的學校都十分歡迎。謝謝!

做咩要讀2間?, 甘細個就要過的甘既生活. 我個人真係睇唔到有任何好處.. ( 所謂的好處係家長自以為為小朋友著想, 等佢睇下試下邊間學校岩佢,,其實我覺得的家長甘做好自私.) 大人打2份工都難頂, 何況一個3歲人仔, 佢地唔係應該在學習中享受一下學校生活嗎?? 如果樓主有計劃給小朋友返2間試堂, 真係要3思...

skh同victoria是但讀一間已夠好啦,仲使讀兩間? victoria都有全日架,要考慮小朋友的作息時間,就算小朋友話無問題,成日趕頭趕命都好攰,有害無益!

回復 seeker.email 的帖子

I think SKH is enough, 除非你另一間係 "Real" international school....
Victoria當中,大部份係本地人, 同你出去上course無咩分別...... 同學之間傾計都係用Cantonese.....

或者又唔可以一概而論嘅, 如果有啲小朋友返半日幼稚園, 但放學後嘅參加不同興趣學習班, 一個星期嘅schedule排得密密麻麻, 時間上可能同返兩間幼稚園係差唔多.  只不過係明同暗嘅分別. 我覺得最了解自己小朋友的是父母, 時間上handle得到, 而小朋友精神體力上又支持得到, 咁冇話唔得嘅.  好多嘢都冇絕對係啱或者錯, 我深信每個家長都會為小朋友著想, 而樓主都係想了解返兩間幼稚園嘅利與弊而作出衡量.

K2前要番2間,小朋友會辛苦,佢地K2前還真的需要午睡的.

回復 ningningb 的帖子

係LA, 樓主都係考慮中, 所以如果有好/壞的經驗都可分享, 人家可能想知道多D真實例子......我地覺得好/壞,都係"個人感覺", 如果有real case分享比佢,會較合適.....

我公司同事個nephew讀兩間K1, KCIS同Victoria.  因為辛苦,所以兩間隔日返,say 一、三、五返KCIS, 二、四返Victoria, or vice versa. 唔返個日就當請病假,個小朋友勁無歸屬感。

Why you consider sending your kid to these two schools at the same time, any particular reason?

gwlam 發表於 12-3-21 11:18
我公司同事個nephew讀兩間K1, KCIS同Victoria.  因為辛苦,所以兩間隔日返,say 一、三、五返KCIS, 二、四 ...

咁咪2間學校既出席率都低囉?

醒目開學勳章

回復 gwlam 的帖子

Both Schools are ok with this???  This is not good for the kid.  What's the point?

CoffeeCake 發表於 12-3-21 11:24
咁咪2間學校既出席率都低囉?
係,到報小一時都唔知寫自己讀邊間幼稚園,老師見你成日唔返又會rank down d 分,但小朋友父母話唔兩間都讀下點知邊間好 。。。。

AEteam 發表於 12-3-21 11:29
回復 gwlam 的帖子

Both Schools are ok with this???  This is not good for the kid.  What's the point ...

Not sure what will both schools think .... but probably giving a bad impression to the schools.

MamaRabbit  agree!  發表於 12-3-23 12:33

阿囡有個同學仔, 而家上午返九龍塘K1, 下午就返全日班嘅下午session, 所以佢一放學就join 食午飯 – 午睡 – 下午上堂. So far 又冇大問題, 所以每個case 都唔同嘅, 學校matching都係關鍵.

Freshment  通常全日班下午時間只係午飯、午睡同遊戲。咁其實返同唔返 (留喺屋企) 有乜分別?  發表於 12-3-21 13:04

ningningb 發表於 12-3-21 11:43
阿囡有個同學仔, 而家上午返九龍塘K1, 下午就返全日班嘅下午session, 所以佢一放學就join 食午飯 – 午睡  ...

咁呢個ARRANGEMENT似係下午搵個"托兒"地方啫,都無咁慘 ---- 起碼有得瞓!

ningningb 發表於 12-3-21 11:43
阿囡有個同學仔, 而家上午返九龍塘K1, 下午就返全日班嘅下午session, 所以佢一放學就join 食午飯 – 午睡  ...

全日班嘅下午session比全日$定半日$? 其實食飯+午睡到三點起身排洗同食茶點,實際下午上堂時間應該得一個至個半鐘 。。。

我唔知幾多錢喎, 因為係菲庸接送, 同埋都唔同班, 只佢每日都係咁. 至於下午session嘅安排, 我估佢父母覺得ok咪go ahead囉. 哩個係我知嘅case.

gwlam  icic thx   發表於 12-3-21 12:17
‹ 上一主題|下一主題