用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園考咩架
go

根德園考咩架

我打算來緊考k班, 想問有無人知考咩架

Happy birthday song / ABC song.

只系考唱歌, 會唔會問小朋友問題架

回覆:根德園考咩架

Suggest u to check the old threads of KV interview during early nov 2011

2個老師,1個 in 家長,1個 in 小朋友。
當老師問家長問題時(為什麼㨂KV,小朋友自理etc問題),另一個老師就會問小朋友問題:
-砌積木(foam not wood),老師會先做demo,小朋友 follow
- 今年有砌動物puzzle
- 老師show 一幅圖,然後問小朋友相關問題
- 要唱歌

最後交form去另一個老師(聽聞此人都幾重要),此老師會比糖小朋友要識講 thank you

詳情去睇下kv個 section

面試日未必安排在星期六.

去年都分幾日IN, 小朋友同家長會分別俾兩位老師發問, 中間根本都唔知老師問左阿仔D乜, 淨係叫佢唱歌我先知, 不過阿仔IN果時送個大乞癡俾老師同埋出門口衰貪心拎兩粒糖, 又要我提水講多謝, 最後都係得WAITING

jonahlee 發表於 12-3-19 18:18
2個老師,1個 in 家長,1個 in 小朋友。
當老師問家長問題時(為什麼㨂KV,小朋友自理etc問題),另一個老師 ...

除上述外, 我個小朋友in嗰時, 佢叫極佢都唔肯唱歌, 我就提佢平時識唱嗰d歌名, (e.g. 太陽伯伯, abc, old mcdonald等等), 佢仲好堅決講"我唔唱呀", 我叫佢唱啦...佢跟住仲答我"我都話唔唱囉", 比佢激死了, 結果最終都收咗佢, 但我個人認為老師係會觀察小朋友的反應, 同時亦會問家長照顧小朋友嘅時間多與少, 平時咩人照顧個小朋友, 家長職業等, 除小朋友有分計外, 家長亦會有評分的, 希望呢d資料幫到你^^

回復 小茶 的帖子

你係今年考定之前 ? 是否有兄姊讀緊呢 ?

?$ 學費

School fee $2477 x 10 months

第一樣入到去先考排隊交表, 因我見都有人會從中觀察小朋友的.

多謝!請問以中文或英文in

幾月開始報名?

用中文或英文in

通常10月頭開始報名,到時去KV個web site check 下

leeleelee1207 發表於 12-4-5 16:24
School fee $2477 x 10 months
9年來沒加學費, 我仔仔而家讀緊中一.

hohoyy 發表於 12-4-5 14:20
回復 小茶 的帖子

你係今年考定之前 ? 是否有兄姊讀緊呢 ?

今年讀緊k1

kv 真係抵讀.