用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享叩門成功經驗
樓主: vincher
go

分享叩門成功經驗   [複製鏈接]

thanks for your sharing.... very useful....
I love my dear husband and dear daughter.

Thanks for sharing !!!!

雖然今年的叩門位可能會減少, 但依然會有. 再者, 呢個帖子前頁仲有d面試題目供參考, 給有心的家長review 吓啦!!

vincher  已修訂最新時事題目,謝謝你提醒我~~  發表於 13-1-31 17:27

vincher 發表於 12-4-15 01:20
回復 Snakemama 的帖子

第一年讀直資中學的心得:為了打底,我在暑假沒放過兒子 ~叫私補老師 加強文言文的 ...
Hi Vincher,我的兒子中文成績不好,又粗心大意,現就讀小六,普教中,試過補習及普通話老師教,都不見起息,可否pm我私補文言文的資料?代覆

Sorry ...no soft copy...u can search the passages which i sugg

suemei  ...which passage? Please suggest.  發表於 13-1-31 19:26

自行截止後,我們就要開始準備叩門了,未雨綢繆。樓主的分享和資料很有用,萬分感謝!

已修訂2013最熱門面試題目 (時事)

要留意心儀學校今年有無叩門位.

vincher  對!我把你此句加在首頁~~  發表於 13-1-31 17:31

回復 suemei 的帖子

以下有d網站都可以參考, 希望有幫助:

文言實詞 (互動練習)
http://minisite.proj.hkedcity.net/sec-chi/cht/chi/basic/ba6/BA6G/index.html#3194

http://diy.fwg.hk/exercise.php?a=sssitec&e=shici

http://diy.fwg.hk/download/chi/learnandteach/software/classicchn/index.htm

bebepopo    發表於 13-6-21 11:36
黃巴士    發表於 13-5-4 15:22
csy_ma    發表於 13-5-3 14:20
bb86    發表於 13-2-5 09:22
vincher    發表於 13-2-5 00:51

回復 Jackieson 的帖子

十分感謝jackieson的資料,分晰精要、易明,已把連結好好儲存。唯獨是顯示不到台灣的學習網...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373565&extra=&page=4

the passages that i sugg

Jackieson 發表於 13-2-1 09:24

以下有d網站都可以參考, 希望有幫助:

Thanks for sharing

回覆:kcimum 的帖子

Really helpful for coming challenge.  Thanks!

熙熙&樂樂媽咪

thanks for  sharing

派位當曰就明白自己仔女終極banding。派位前問一問心儀學校扣門情況,有的一早在網有form download. 通常報返曾報直資、自行二間和甲、乙部學校,自備簡單自述和點解報它,最重要是updated 成績表,考筆試,其他獎項没有太大作用,考試論武功,扣門得一兩個位,成績行先,面試做假。

小兒去年有幸叩門成功,也感到叩門試是關鍵一仗,另外,學校也會考慮你自行有冇報她。可以準備簡單portfolio用來吸引目光,因擔心連試都冇得考。

置頂啦~~

可能我果例子例外少少:-
不過, 都是先與小朋友協調, 她/他們是否想叩這間中學?? 我上年經驗是, 囝囝放榜後1516十分混亂, 起初覺得叩這間OK, 交通方便。 (最主要亞MUM LIKE叩這間---較嚴&谷.  其實叩門前大少又話是OK的)
先是, 叩門排長龍取表, 再排隊SEND 履歷表。 後來, 中學電話通知筆試(因見人數排隊情況, 估約是1XX人中捒2X人筆試, 筆試入閘時, 見校BOARD上寫上, 筆試名單中共有22人)
我家大少去到叩門中學筆試, 又話唔鍾意依間.  做完卷, 佢仲話:我做做吓份卷, 無心機再做. 我識架, 不過唔想再做. 勉強下雖然做灑卷, 但沒CHECK卷) 仲話, 叩門校BANDING都差不多.  就算入到, 都唔會讀. ~~ 相信是唔想讀依間, 而馬虎做卷.
我開始火起了, 但都忍住, 累我白花一輪功夫&時間, 最慘是精神壓力!
只想講, 有時, 可能只是家長喜歡哪些中學, 而小朋友未必認同. 就算一下子小朋友被勸服, 下一下子又唔認同.  
由其是女生選女校問題.  我諗捒校, 一定要有一同的長遠共識.  否則, 只會兩頭唔到岸.  

bb_2001  做家長真的很辛苦.. 啲小朋友何時才會感受到我們的苦心?  發表於 13-5-7 08:52
Yanamami  Good experience to share。。。  發表於 13-5-3 20:37

回復 黃巴士 的帖子

所以我在这帖子也提醒大家,要顧及子女心理問題,記住入去面試、筆試係佢!若佢根本唔想叩門,你花一整天陪佢東奔西跑,也沒用!

謝謝mo-ma的分享,叩門经验:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題